Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά το παστέλι είναι το πιο νόστιμο,
ελαφρύ και θρεπτικό σνάκ!
για την ιστορία
Το μέλι «παντρεύται» με το σουσάμι, υλικά όπου υπήρχαν σε αφθονία!
Από τα αρχαία χρόνια, ο Όμηρος στην Ιλιάδα αλλά και ο Ηρόδοτος αναφέρουν, την τροφήν σησάμου τε κα? μέλιτος!
Το παστέλι κυκλοφορησε στην Ελλάδα προς το τέλος του 20ου αιώνα, συσκευασμένο σε παραλληλόγραμμα τεμάχια, τότε με μαλακή υφή.
Η παλαιότερη παραγωγή παστελιού υπήρξε στην Καλαμάτα, των Αδελφών Λάμπου και της Ευρυδίκης Παπαδοπούλου και η παρασκευή του περνάει από γενιά σε γενιά!
Πριν το παστέλι πάρει την σκληρή και τραγανή του μορφή ήταν μόνο μελάτο, φτιάχνονταν και καταναλώνονταν αυθημερών!
Παραδοσιακά
Το παστέλι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής παράδοσης και έχει συνδεθεί με χαρούμενα γεγονότα όπως τον γάμο και την βάφτιση!
Το μέλι συμβολίζει την γλυκιά ζωή, το σουσάμι την αφθονία και το λαμπερό του χρώμα την φωτεινή συνέχεια στη ζωή!
Ειδικά στα νησιά το παστέλι και δε το χειροποίητο, είναι το κατεξοχήν κέρασμα!
Το γλυκό αυτό σνάκ ήταν καταναλώνονταν ιδιαίτερα από τον αγροτικό πληθυσμό αλλά και στην νηστεία αποτελεί το βασικό γλύκισμα, από τα Χριστιαννικά κιόλας χρόνια.
Τα είδη του παστελιού
Το κλασικό παστέλι φτιάχνεται από μέλι και σουσάμι και κυκλοφορεί σε μελάτη και τραγανή μορφή, σ’ αυτό βέβαια παίζει ρόλο το ποιο από τα δύο συστατικά υπερισχύει.
Το μελάτο παστέλι κατάγεται από τη Μεσσηνία ενώ στη Σίφνο και σε άλλα νησιά το παστέλι είναι τραγανό!
Εκτός όμως από το τραγανό και το μελάτο παστέλι, περνώντας τα χρόνια το παστέλι έχει παραμετροποιηθεί δημιουργώντας και νέα προϊόντα βασισμένα στην βασική, πάντα, συνταγή!
Ξηροί καρποί, αρωματικά αλλά και το βιολογικό παστέλι δίνουν νέα πνοή στο παραδοσιακό παστέλι!
Στην Ανώγυρα της Κύπρου υπάρχει ένα άλλο παστέλι που φτιάνεται από χαρουπόμελο, με παραδοσιακή συνταγή μέχρι και σήμερα!
Πως φτιάχνεται το παστέλι
Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην ποιότητα των πρώτων υλών, στην αναλογία ανάμειξης των δύο υλικών και στο “καλό” δέσιμο μεταξύ τους.
Το καλό παστέλι δεν περιέχει συντηρητικά αλλά μόνο μέλι το οποίο είναι και αγνό, φυσικό συντηρητικό!
Περιέχει αναποφλοίωτο και σχετικά ωμό σουσάμι και μόνο όσο μέλι χρειάζεται για να δέσει το παστέλι, ζάχαρη, γλυκόζη και αμυλοσιρόπια δεν έχουν καμμία θέση στην “αγνή” παρασκευή του και έχει ένα χρόνο ζωής!
Το παστέλι γίνεται μόνο χειροποίητα, γι” αυτό και οι μονάδες παραγωγής του είναι μικρές, μιας και το μέλι «κολλάει» και δεν μπορεί να παρασκευαστεί από μηχανήματα!
Η θρεπτική αξία του
Το πολύ υψηλής θερμιδικής ενέργειας σνακ τονώνει άμεσα τον οργανισμό, μόλις 470 θερμίδες ανά 100 gr.!
Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, σε φυτικές ίνες και πρωτείνες, πολύτιμα μέταλλα, ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά το παστέλι είναι το απόλυτο θρεπτικό γλυκό σνάκ.
Το παστέλι δεν έχει χοληστερίνη, έχει το λιγότερο νάτριο, υπερτριπλάσιο ασβέστιο, χωρίς λιπαρά οξέα,
τους λιγότερους υδατάνθρακες έτσι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πρέπει να ακολουθούν λιτό και προσεγμένο διαιτολόγιο!
Σε σχέση με άλλα ενεργειακά σνάκ το παστέλι είναι η καλύτερη, θρεπτική και οικονομική επιλογή για μικρους και μεγάλους!
sundagi?
την εφαγαν Ερσι!!!