Αυτή την εποχή των Χριστουγέννων οι συνταγές για γλυκά με μέλι έχουν την τιμητική τους, σκέφτηκα να φτιάξω τον απόλυτο μελένιο κορμό και έγινε.. Κορμός με παντεσπάνι από μέλι και γέμιση με τυρί κρέμα-γιαούρτι, του ονείρου!
Αγαπώ το μέλι στα γλυκά, ειδικά όταν το μέλι το γεύεσαι και το μυρίζεις, και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το μέλι να είναι άριστο, όπως το εξαιρετικό και βιολογικό μέλι B LOUIS !
Τί σημαίνει αληθινό μέλι;
Αρχικά να αγαπάς αυτό που κάνεις, η B LOUIS πρωτίστως παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον στις μέλισσες ώστε να προκύπτει ένα βιολογικό μέλι, μοναδικό, συγκεκριμένα τρυγείται τον Ιούλιο στην Αίγινα.
Και μέσα από την αγάπη αυτή προκύπτει, εξαίσια αρωματικό μέλι ανθεών, θυμαριού και κωνοφόρων με ιδιαίτερο άρωμα και πλούσια γεύση, με λίγα λόγια φανταστικό!
Και αυτό το σπουδαίο μέλι ήθελα να μπει σε μια συνταγή που δεν θα χρειαζόταν επιπλέον αρώματα και πολύπλοκες γεύσεις, ήθελα να είναι σκέτο μέλι.
Όπως θα δεις στην συνταγή για κορμός με παντεσπάνι από μέλι και γέμιση με τυρί κρέμα-γιαούρτι, έχει λίγα, απλά υλικά.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Το παντεσπάνι με μέλι
Οι προσδοκίες μου για να γευτώ μέσα από αυτή τη συνταγή το μέλι όπως του αξίζει δικαιώθηκαν.
Το παντεσπάνι είναι τόσο αφράτο και μοσχοβολάει.
Για να φτιαχτεί έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο, καθόλου δύσκολο.
Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξεις είναι όταν προσθέσεις τη μαγειρική σόδα να χαμηλώσεις τη φωτιά για να μη ξεχυθεί έξω από την κατσαρόλα.
Σε αυτό βοηθά και το συνεχόμενο ανακάτεμα, η μοσχοβολιά σε κάνει να θέλεις να “βουτήξεις” σε αυτό το σύννεφο μελιού!
Το δεύτερο είναι να το τυλίξεις μόνο σε αντικολλητικό χαρτί, αν το τυλίξεις ως συνήθως σε πετσέτα, θα σου κολλήσει.
Το αποτέλεσμα είναι αφρός, το σιρόπι μελιού το βάζουμε ίσα-ίσα για την υγρασία.
Φυσικά αυτή τη συνταγή για παντεσπάνι με μέλι να την φτιάξεις και για άλλα γλυκά, όπως τούρτες ή σέρβιρέ το με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι, όπως το εκμέκ.
√ Η κρέμα με τυρί κρέμα-γιαούρτι
Τί καλύτερο από το δροσερό γιαούρτι και το τυρί κρέμα για γέμιση.
Απλή και ανάλαφρη, μια γέμιση που δεν “κλέβει” από το μέλι αλλά το αναδεικνύει.
Στην αρχή σκέφτηκα να προσθέσω λίγη κανέλα αλλά στην πορεία δοκιμάζοντας αυτά τα δύο μαζί βρήκα το άρωμα της κανέλας φλύαρο μεν, ταιριαστό δε.
Ωστόσο όλα είναι θέμα γούστου αλλά όταν μιλάμε για μέλι είναι θέμα ποιότητας.
Και φέτος όλα μου τα μελένια γλυκά θα είναι ακόμη πιο νόστιμα και αρωματικά με βιολογικό μέλι B LOUIS.
Το ΣΚ ετοιμάζομαι για μελομακάρονα συνταγή εδώ και οπωσδήποτε θα φτιάξω και το κλωστάρι με μέλι, συνταγή εδώ.
Εσύ, να φτιάξει τον κορμό και για να μην ψάχνεσαι, το μέλι B LOUIS το βρίσκεις εδώ και πίστεψέ με θα το λατρέψεις!
♡
Εύα
Κορμός με παντεσπάνι από μέλι και γέμιση με τυρί κρέμα-γιαούρτι
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για το παντεσπάνι
- 140 γρ. μέλι
- 160 γρ. γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 225 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 3 αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 150 γρ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
Για το σιρόπι μελιού
- 100 γρ. νερό
- 1 ½ κ.σ. μέλι
Για την κρέμα
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος, παγωμένη
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 140 γρ. άχνη ζάχαρη
Διαδικασία
Το παντεσπάνι
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και το βούτυρο, σε μέτρια χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά.
- Όταν λιώσει το βούτυρο, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και προσθέτουμε την σόδα.
- Το μείγμα αρχίζει να φουσκώνει, ανακατεύουμε για 1’, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 10’.
- Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175° C και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί έναν δίσκο ψησίματος περίπου 40*35.
- Αφρατεύουμε με μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη για 5’, προσθέτουμε το μείγμα μέλι-αλεύρι και αι συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2’ ακόμη.
- Απλώνουμε το μείγμα στον δίσκο ψησίματος και ψήνουμε στους 175° C για 18’.
- Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μελιού για 2’.
- Μόλις κρυώσει ελαφρά το παντεσπάνι το αναποδογυρίζουμε σε αντικολλητικό χαρτί, αφαιρούμε περίπου 2 εκ. ολόγυρα από το παντεσπάνι όπου θα το κρατήσουμε για την επικάλυψη.
- Κατόπιν το ραντίζουμε με το σιρόπι μελιού, το τυλίγουμε σε ρολό κατά μήκος και το αφήνουμε να κρυώσει .
Η κρέμα
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα σε σφιχτή σαντιγί, προσθέτουμε την άχνη και τέλος ενσωματώνουμε το γιαούρτι με απλές κινήσεις.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει η κρέμα.
Ο κορμός
- Αλέθουμε στο πολυμηχάνημα το παντεσπάνι που κρατήσαμε να γίνει σαν ψίχουλα.
- Γεμίζουμε το παντεσπάνι με τα 2/3 της κρέμας και τυλίγουμε ξανά σε ρολό, μέσα στο αντικολλητικό χαρτί.
- Κρατάμε την υπόλοιπη κρέμα για την επικάλυψη.
- Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Λίγο πριν σερβίρουμε αλείφουμε όλο τον κορμό με την κρέμα, τον καλύπτουμε με τα ψίχουλα και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα ελάχιστη κανέλα ή τζίντζερ, σκόνη
- Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε ένα στρογγυλό παντεσπάνι, να το κόψουμε και να να φτιάξουμε τον κορμό σαν τούρτα