Μελόπιτα Σίφνου

10.6K

Μελόπιτα Σίφνου ή μελόπιτθα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, μία παραδοσιακή πίτα με απλά υλικά, εύκολη και πεντανόστιμη.

Στην Σίφνο έχω περάσει αρκετά καλοκαίρια, είναι από τους πιο αγαπημένους μου προορισμούς.

Θες ο ήσυχος και ντελικάτος χαρακτήρας που συνεχίζει να κρατά;

Και πώς να προσπεράσω το φανταστικό φαγητό που μπορείς να βρεις σε κάθε της γωνιά, ναι πρόκειται για έναν γαστρονομικό προορισμό!

Στην Σίφνο την γαστρονομική παράδοση την τιμούν!

Θες γιατί ο Τσελεμεντές ήταν Σιφνιός και οφείλουν, θες γιατί είναι περήφανοι για την πλούσια κουζίνας τους.

Η Σίφνος, αν έχεις χρόνο να ξεναγηθείς όπως πρέπει θα σε μαγέψει.

Τα δικά μου αγαπημένα σημεία στο νησί είναι ο Αρτεμώνας και η Χερρόνησος .

Στον φούρνο της Μαρίας Βένιου κάθε Κυριακή ψήνουν ακόμη ρεβιθάδα και τα ωραιότερα κουλουράκια.

Ενώ απέναντι στο καφενεδάκι τρως το πρωινό σου σαν ντόπιος και η έννοια του brunch συνεχίζει να παραμένει άγνωστη.

Παραπάνω στο Χρυσό απολαμβάνεις το παραδοσιακό Μαστέλο, επικές πίτες και άλλα τοπικά φαγητά.

Εκεί το φαγητό δεν είναι το κοινό φαγητό ταβέρνας αλλά σα να πήγαινες στην γιαγιά σου και σου έκανε το τραπέζι.

Όμως σε κάθε σημείο της Σίφνου μπορείς να φας παραδοσιακή Ελληνική Τοπική Κουζίνα και φυσικά δεν αναφέρομαι στον greek musaka.

Το Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλλάκι και το Τσικάλι, πρέπει να πας όπως και να έχει!

Στο Τρουλλάκι φρόντισε να πας λίγο πριν το Ηλιοβασίλεμα να μαγευτείς,

Επίσης στο Τσικάλι μετά το μπάνιο, φυσικά στην Απολλώνια στον Καφενείο του Δρακάκη και στην ψαροταβέρνα του Σηφάκη στο Κάστρο.

Μια φορά ζήτησα μελόπιτα στην Πεζούλα στον Αρτεμώνα, να έρθεις να φας το Πάσχα μου είπαν, με φρέσκο τυρί.

Αυτές οι μικρές αναμνήσεις μου “ξύπνησαν” όταν σκέφτηκα να φτιάξω μελόπιτα.

Μοιάζει γευστικά σαν cheesecake με μέλι, που μπορείς να την φτιάξεις όλο τον χρόνο και όχι μόνο το Πάσχα!

Χρόνος Προετοιμασίας20 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος50 minutes
Είδος ΓεύματοςΕπιδόρπιο
Είδος ΚουζίναςΕλληνική
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Ελληνική

Μελόπιτα Σίφνου

Εκτυπώση Συνταγής

Υλικά

  • 1.000 γρ. ανθότυρο , ή φρέσκια μυζήθρα ανάλατη
  • 300 γρ. μέλι
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 7 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή gluten free αλεύρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
  • Θρυμματίζουμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι πολύ καλά, σε μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε το μέλι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Τέλος προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος 28-30 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε για 50' λεπτά στους 180°C Κελσίου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με κανέλα και μέλι!

Σημειώσεις για τη συνταγή

  • Η μελόπιτα μοιάζει πάρα πολύ με ένα τσιζ κέικ, αν θέλετε μπορείτε σε παραλλαγή να περιχύσετε με μια σπιτική μαρμελάδα
  • Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού, περγαμόντο ή κίτρο
  • Προτιμήστε ένα θυμαρίσιο μέλι
  • Μπορείτε να προσαρμόσετε την συνταγή gluten free μελόπιτα αντικαθιστώντας το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι χωρίς γλουτένη

Την μελόπιτα την βρίσκεις επίσης και στην Μύκονο αλλά εκεί την φτιάχνουν σαν γλυκιά πίτα με ζυμάρι.

Στο μπλόγκ έχω μια ακόμη συνταγή για τάρτα μελόπιτα, υπέροχη! Την βλέπεις εδώ.

Η συνταγή για μελόπιτα είτε πιο αφράτη είτε πιο λεπτή είναι αποδεκτή.

Πλέον την προτιμώ λεπτή και δροσερή, περιχυμένη με μέλι και κανέλα!

 

Συνταγή για μελόπιτα_Πασχαλινές συνταγές_Πίτες

 

 

 

 

Join the Conversation

  1. Αγαπημένη Σίφνος, αγαπημένος Αρτεμώνας, αγαπημένη μελόπιτα….
    Αχ πού με ταξίδεψες τώρα! Ελπίζω το καλοκαίρι να βρεθώ ξανά εκεί.
    Στο μεταξύ, θα δοκιμάσω τη συνταγή σου!

  2. Ευγενία says:

    Ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά όταν διάβασα τον πρόλογό σου αλλά και παρακάτω όταν διάβασα την συνταγή και μονολόγησα…. “επιτέλους, την παρουσιάζουν σωστά”!!!!! Σ’ευχαριστώ πολύ!!!!!
    Με πολύ θαυμασμό από την βροχερή Σίφνο

    1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

  3. Ειρηνη says:

    Αντιστάσεις η αέρα? Φαίνεται πολύ ωραία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close