Ήρθε επιτέλους η ώρα για να πλάσουμε μαζί τα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς Ευτυχίας!
Το Πάσχα είναι παραδοσιακά οικογενειακή μας υπόθεση και οι ετοιμασίες ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου.
Οι γιαγιάδες μας ετοίμαζαν νωρίς το πρωί, το Σάββατο του Λαζάρου, τα λαζαράκια για τα φιλέματα.
Ενώ τις επόμενες ημέρες τα πασχαλινά κουλουράκια και την κοσώνα για τα βαφτιστήρια.
Το Πάσχα του 2006 δύο άνθρωποι είχαμε «ενώσει» δύο διαφορετικές οικογένειες με τόσα πολλά κοινά που έμελλε να γίνουν το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.
Από το 2006 η γιαγιά του Φ., η Ευτυχία, η μαμά μου, Ευτυχία και αυτή, κι εγώ είμαστε οι καλονοικοκυρές της οικογένειας.
Όλα τα χρόνια με έχουν διδάξει το μεράκι τους και καθοδηγήσει πως θα φτιάξω υπέροχα μαστιχωτά τσουρέκια.
Την καλύτερη μαγειρίτσα φρικασέ, με αυγολέμονο και την επική ρώσικη σαλάτα που δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι.
Ενώ τα μοναδικά λαμπριάτικα – βουτυράτα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς Ευτυχίας, είναι το αγαπημένο μου!
Εξαίρεση ήταν το περσινό Πάσχα που το γιορτάσαμε χωριστά, αφού εγώ ήμουν ένα βήμα πριν φέρω στον κόσμο την επόμενη γενιά, την Υβόννη-Ευτυχία junior.
Η γιαγιά Ευτυχία μου έφερε το Πασχαλινό πεσκέσι και ανάμεσα στις ευχές της ήταν να καταφέρει να «πλάσουν» του χρόνου τα πασχαλινά κουλουράκια όλες μαζί οι Ευτυχίες.
Και να που οι ευχές γίνονται πραγματικότητα και να που μαζευτήκαμε και φέτος όλες μαζί, τρεις γενιές Ευτυχίες κι εγώ βαθιά συγκινημένη από την εικόνα.
Πασχαλινά Κουλουράκια της Γιαγιάς Ευτυχίας
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 210 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 760 γρ. αλεύρι , γ.ο.χ.
- 100 γρ. γάλα
- 3 αυγά και 2 κρόκους
- 1 ½ κ.γ. baking powder
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 4 κάψουλες βανιλλίνη
- 1 πορτοκάλι
- 1 λεμόνι
Διαδικασία
- Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 30' και χτυπάμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά να αφρατέψει χρησιμοποιώντας το φτερό.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι και 1 κουταλάκι ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Προσθέτουμε στο μείγμα ένα-ένα τα αυγά, θα χρησιμοποιήσουμε 3 αυγά και 1 κρόκο.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα μαζί με 1 φλούδα από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Το αφήνουμε να ζεσταθεί ελαφρά και προσθέτουμε τις κάψουλες βανιλλίνης, την σόδα και το baking powder, ανακατεύουμε καλά.
- Συνεχίζουμε στον κάδο του μίξερ, προσθέτοντας 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το γάλα, σταδιακά ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη.
- Σταματάμε το χτύπημα και αφήνουμε την ζύμη 10' στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170℃ και καλύπτουμε ένα μεγάλο δίσκο ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.
- Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, για κουλουράκια με μέτριο μέγεθος η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος περίπου 25 γρ.
- Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουταλιά της σούπας νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια και τα ψήνουμε περίπου για 20' στους 170℃.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Προτιμάμε τ’ αυγά να είναι ολόφρεσκα ή βιολογικά
- Αντί για σόδα μπορούμε να προσθέσουμε αμμωνία περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού
- Δεν ψήνουμε για περισσότερη ώρα τα κουλουράκια από την συνιστώμενη γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά όταν κρυώσουν
- Μπορούμε να αρωματίσουμε και με φυσική βανίλια ή άλλα αρωματικά όπως μαχλέπι, μοσχοκάρυδο ή ό,τι άλλο μας αρέσει όπως κονιάκ και λικέρ
- Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα κουλουράκια με καστανή ζάχαρη ή σουσάμι
- Κάθε φορά που φουρνίζουμε τα επόμενα κουλουράκια κατεβάζουμε ελαφρά την θερμοκρασία του φούρνου ή τα ελέγχουμε τακτικά να μην αρπάξουν.
Το πρώτο Πάσχα της κόρης μου μας βρίσκει όπως είχα φανταστεί, ευτυχισμένες να πλάθουμε κουλουράκια.