Η παραδοσιακή συνταγή για κριθαράκι- μανέστρα έχει μεν το παράξενο όνομα κολοπίμπιρι όμως τα συστατικά της είναι απλοϊκά, όπως το κόκκινο πιπέρι και τα λαχανικά ενώ η γεύση “μεγαλείο”!
Η Κέρκυρα με την περίφημη παραδοσιακή της κουζίνα είναι ως γνωστόν γεμάτη από Ενετικές επιρροές, όπως η μανέστρα collu pimpiri – κολοπίμπιρι που σημαίνει με πιπέρι.
Στο blog υπάρχουν αρκετές συνταγές από την κερκυραϊκή κουζίνα που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κάθε μια είναι μοναδική και αξίζει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε!
Γενικά, η κουζίνα της Κέρκυρας “αγαπάει” τα ζυμαρικά και τις σάλτσες που καρυκεύονται με μπόλικο κόκκινο πιπέρι κύριο συστατικό που υπάρχει στο εμβληματικό μείγμα μπαχαρικών, το σπετσερικό.
Ψάχνοντας μερικές πληροφορίες για την λέξη μανέστρα η λέξη προέρχεται από την λατινική λέξη minestra.
Όμως η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι στα αραβικά η μανέστρα σημαίνει γλώσσα πουλιού που κελαηδάει και όντως, το σχήμα της μοιάζει με την γλώσσα των πουλιών σε μικρογραφία!
Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή
Η μανέστρα
Το κριθαράκι είναι ένα ζυμαρικό εύκολο και αγαπητό!
Εύκολο στο μαγείρεμα, ταιριαστό σε αρκετές συνταγές με ζυμαρικά ενώ πάντα το αγαπάνε μικροί και μεγάλοι.
Λεμονάτο κριθαράκι ή κριθαράκι με σάλτσα τομάτας, σε γιουβέτσι, σούπες και σε συνταγές με ελάχιστα υλικά όπως η μανέστρα κολοπίμπιρι, το κριθαράκι κάνει τη διαφορά!
Το μικροσκοπικό κριθαράκι έχει βγάζει μια “γλύκα” στη γεύση, για την ακρίβεια όταν μαγειρευτεί σωστά και χυλώσει είναι μοναδικό!
Γεύεσαι εξαιρετική νοστιμιά μόλις σε 30′.
Αν αναρωτιέσαι τί κριθαράκι να χρησιμοποιήσεις η απάντηση είναι όποιο σου αρέσει!
Μέτριο ή χονδρό, ολικής, κλασικό ή χωρίς γλουτένη όλα ταιριάζουν και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη γεύση.
Εδώ το κριθαράκι δεν μαγειρεύεται με τη λογική του κριθαρότου αλλά σαν χυλωμένη σούπα.
Το κόκκινο πιπέρι
Με την πρώτη εικόνα είμαι σίγουρη πως θεώρησες οτι αυτή η μανέστρα είναι κοκκινιστή αλλά όχι!
Το κόκκινο χρώμα της το έχει από το κόκκινο πιπέρι και δεν περιέχει ίχνος τομάτας.
Επειδή το κόκκινο πιπέρι είναι το βασικό συστατικό θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και “φρέσκο”.
Το πιπέρι από τη φύση του είναι πικάντικο, όμως υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και βαθμίδες.
Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιείται το κόκκινο γλυκό πιπέρι που δίνει την σπιρτάδα του χωρίς να ενοχλεί.
Φυσικά να “απαγορεύεται” το καυτερό κόκκινο πιπέρι για όποιον αγαπάει τις έξτρα πικάντικες και καυτερές γεύσεις.
Πλησιάζοντας στη Σαρακοστή αλλά και σε μια περίοδο πιο χορτοφαγικής διατροφής το Πάσχα, κράτα αυτή τη νηστίσιμη συνταγή.
Όμως δες και αυτή ΕΔΩ που έχει εμπλουτιστεί με χταπόδι αλλά πρωτίστως δοκίμασε τη φανταστική κερκυραία μανέστρα!
♡
Εύα
Μανέστρα κολοπίμπιρι (Κριθαράκι με κόκκινο πιπέρι)
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 300 γρ. κριθαράκι, της επιλογής σας
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο καρότο, κομμένα σε κυβάκια
- 2-3 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 ½ κ.σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1000 ml ζωμό λαχανικών ή νερό, ζεστό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3’.
- Προσθέτουμε το κοκκινοπίπερο, την ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό.
- Όταν αρχίζει να κοχλάζει ο ζωμός ή το νερό προσθέτουμε την μανέστρα και βράζουμε για 20’ σε μέτρια χαμηλή φωτιά.
- Σερβίρουμε τη μανέστρα ζεστή με ψιλοκομμένο μαϊντανό, πιπέρι ή λεμόνι.
Σκέτη βουρλισία τζόγια μου !!!!!!!!!!!!!!!!!
Αυτο το σχόλιο ταιριάζει τέλεια!