Τα πασχαλινά κουλουράκια από τη Σύμη είναι εντελώς διαφορετικά από όσα κουλουράκια έχεις δοκιμάσει και στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται τα ζαχαρένα!
Τα μοναδικά κουλουράκια ζαχαρένα λοιπόν πλάθονται στρογγυλά, αρωματίζονται με μαστίχα, ραντίζονται με ανθόνερο και αχνίζονται, η γεύση τους θυμίζει σχεδόν κουραμπιέδες.
Και σκέφτεσαι.. μα υπάρχουν πασχαλινοί κουραμπιέδες;
Ναι, γιατί ο κουραμπιές, μαζί με τον μπακλαβά, είναι τα “καλά”μας γιορτινά κεράσματα από την μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη!
Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή
Το βούτυρο
Είτε Πάσχα, είτε Χριστούγεννα οι κουραμπιέδες θέλουν βούτυρο, εκτός και αν είναι αυτοί, οι νηστίσιμοι, του Αηδονοχωρίου!
Και δεν αρκεί ένα οποιοδήποτε βούτυρο, θα χρειαστείς φρέσκο βούτυρο γάλακτος, η γεύση και η μυρωδιά μαγευτική, όπως και το τραγανό αποτέλεσμα.
Στα ζαχαρένα, το βούτυρο δεν χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ούτε και λιωμένο.
Η συνταγή για κουλουράκια Σύμης είναι διαφορετική, θα το δεις στη συνταγή παρακάτω.
Τα αρώματα
Ανθόνερο και μαστίχα, φίνα αρώματα που όμοιά τους δεν βρίσκουμε πουθενά! Το ανθόνερο θα πρέπει να μην είναι πολυκαιρισμένο γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.
Η μαστίχα, κοπανισμένη, και όχι περισσότερο από όσο πρέπει.
Αυτά τα δύο πρέπει να είναι σε ισορροπία και το ένα να μην καλύπτει το άλλο.
Η ζύμη
Τα πασχαλινά κουλουράκια της Σύμης περιέχουν μαγιά και χρειάζονται φούσκωμα.
Μην περιμένεις μια ζύμη αφράτη αλλά θα δεις οτι είναι εξαιρετικά “συνεργάσιμη” στο πλάσιμο και στο ψήσιμο.
Εγώ, σας μιλώ ειλικρινά, τα λάτρεψα! Δεν έχω ξαναφάει πιο ιδιαίτερα βουτυρένια πασχαλινά κουλουράκια, δοκίμασε την “πεντανόστιμη” πασχαλινή Σύμη, της αξίζει!
♡
Εύα
Πασχαλινά κουλουράκια από τη Σύμη (Ζαχαρένα)
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 700 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- 270 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
- 8 γρ. ξερή μαγιά
- 180 ml νερό, χλιαρό
- 80 γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 30 ml ανθόνερο
- ¼ κ.γ. αλάτι
Για το άχνισμα
- Ανθόνερο
- Ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ζεστό νερό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά, 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, 2 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 15’.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα από αλεύρι και ζάχαρη, τη μαστίχα, το αλάτι και βούτυρο, τα τρίβουμε με τις παλάμες μας μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Προσθέτουμε το προζύμι, το ανθόνερο και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια ζύμη σφιχτή.
- Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα ζυμάρια των 30 γρ. και πλάθουμε στρογγυλά κουλούρια.
- Τα αραδιάζουμε σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, και τα αφήνουμε 10’ σε ζεστό σημείο.
- Ψήνουμε τα κουλούρια 180ο C για 20-22’ στις αντιστάσεις.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ραντίζουμε με ανθόνερο, τα πασπαλίζουμε με άχνη και φυλάμε τα ζαχαρένα σε σημείο χωρίς υγρασία.
Σημειώσεις για τη συνταγή