Πιπεροσαλάτα με ψητό σκόρδο και αντζούγιες

836

Η συνταγή για πιπεροσαλάτα με ψητό σκόρδο και αντζούγιες σερβίρεται σαν μεζές αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν “συστατικό” σε πολλά πιάτα!

Υπάρχουν πιάτα που δε “φωνάζουν”, απλώς ψιθυρίζουν μεσογειακό καλοκαίρι.

Κι αυτή η πιπεροσαλάτα είναι ένα απ’ αυτά, το αποτέλεσμα στο πιάτο;

Μια βαθιά νοστιμιά που θυμίζει καρδιά καλοκαιριού.

Η πιπεριά, εξάλλου, είναι στο φόρτε της αυτή την εποχή.

Μια μεσογειακή “σπίθα” σε κάθε καλοκαιρινό πιάτο και αυτό γιατί πάει σχεδόν με τα πάντα!

Μια καλοκαιρινή, τόσο απλή σαλάτα που τρώγεται χλιαρή, σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη και δροσερή!

Διάβασε την συνταγή και φυσικά τις λεπτομέρειες γιατί έχεις να πάρεις πολλές ιδέες 🙂

Ποσότητα / Μερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας45 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος1 day 25 minutes
Είδος ΓεύματοςΣαλάτα
Είδος ΚουζίναςΜεσογειακή
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Μεσογειακή

Πιπεροσαλάτα με ψητό σκόρδο και αντζούγιες

Εκτυπώση Συνταγής
Η συνταγή για πιπεροσαλάτα με ψητό σκόρδο και αντζούγιες σερβίρεται σαν μεζές αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν "συστατικό" σε πολλά πιάτα, μια καλοκαιρινή συνταγή που θα εκτιμήσεις για την απλότητα και την απίστευτη νοστιμιά της.

Υλικά

  • 6 κόκκινες πιπεριές , Φλωρίνης
  • 4 πράσινες πιπεριές, κέρατο
  • 3 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 αντζούγιες
  • ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
  • ¼ κ.γ. μπούκοβο
Για το σερβίρισμα
  • 4-5 φύλλα μαιντανό
  • 6 μαύρες ελιές, σε φέτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Διαδικασία

  • Ψήνουμε στον φούρνο, στο air fryer ή το γκριλ τις πιπεριές ολόκληρες μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 25' μαζί ψήνουμε και τις 2 σκελίδες σκόρδο.
  • Μόλις κρυώσουν οι πιπεριές αφαιρούμε τις φλούδες τους και τα σπόρια.
  • Σε ξύλινη επιφάνεια κοπής κόβουμε σε μικρές λεπτές λωρίδες τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε μπολ.
  • Σε ένα πιάτο βάζουμε τις αντζούγιες και το σκόρδο, και τις λιώνουμε με πιρούνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το ξύδι, αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μείγμα στις πιπεριές μαζί με το μπούκοβο.
  • Τέλος τη 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε λεπτές φέτες κομμένο σε φέτες και μαρινάρουμε την πιπεροσαλάτα τουλάχιστον για 30'.
  • Σερβίρουμε προσθέτοντας προσθέτουμε τις ελιές, τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√  Οι πιπεριές

Η ψητή πιπεριά είναι η επιτομή της καλοκαιρινής νοστιμιάς.

Καθώς ψήνεται, η φλούδα της μαυρίζει και ζαρώνει, αφήνοντας στο εσωτερικό μια σάρκα βουτυράτη, τρυφερή, σχεδόν μελωμένη.

Η πιπεριά μεταμορφώνεται αποκτώντας μια καπνιστή γλύκα, μια γεύση καραμελένια και φρουτένια ταυτόχρονα.

Το άρωμά της γίνεται βαθύ και ζεστό, αυτό από μόνο του προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο νοστιμιάς!

Οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης δίνουν γλυκιά, σχεδόν μελένια επίγευση.

Ενώ οι πράσινες πιπεριές κέρατο, τη βοτανική τους πικράδα.

√  Οι αντζούγιες

Πώς μου ήρθε να βάλω αντζούγιες στην πιπεροσαλάτα;

Πάντα όταν ψήνω πιπεριές που τις σερβίρω απλά ψητές με ελαιόλαδο και ξύδι βαλσαμικό, δεν χορταίνω να κάνω παπάρες στο ζουμί τους.

Θέλησα λοιπόν να δώσω κάτι παραπάνω ώστε να γίνει μια “συνταγή” με σώμα και έξτρα νοστιμιά.

Πριν λίγες μέρες είχα φτιάξει μια ντοματοσαλάτα με ψωμί που στο ντρέσινγκ της είχε αντζούγιες και μου είχε αρέσει.

Και αποφάσισα να τις ενσωματώσω στο “ζουμάκι” της πιπεροσαλάτα αλλά με ένα διακριτικό τρόπο.

Ανάμεσα σε κάθε μπουκιά, υπόνοια από αντζούγιες αντζούγια φέρνουν διακριτικά το ιώδιο της Μεσογείου.

Ταιριάζει τόσο με γλύκα της πιπεριάς και το σκόρδο.

Αν αφαιρούσα τις αντζούγιες θα πρόσθετα κοπανιστή όπου θα το έκανα με τον ίδιο τρόπο, κράτα το σαν ιδέα!

√  Το ψητό σκόρδο

Έχουμε την καπνιστή γλύκα της πιπεριάς, την αλατότητα από τις αντζούγιες και το μόνο που λείπει είναι το σκόρδο!

Επέλεξα να το βάλω με δύο τρόπους, ψητό στη σαλάτα για να δώσει σώμα και γεύση ο πολτός του και οπωσδήποτε διακριτικό άρωμα.

Το ψητό σκόρδο γίνεται βουτυράτο, το αγαπούν ακόμη και αυτοί που δεν είναι φαν.

Όμως το ωμό σκόρδο, μια μόνο μικρή σκελίδα θα ζωντανέψει με την σπιρτάδα του την σαλάτα!

√  Τα υπόλοιπα υλικά

Η “θεά” ελληνική ρίγανη είναι απαραίτητη, αυτή που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά θυμίζουν παλιές κουζίνες!

Οι μαύρες ελιές Καλαμών, λιτές αλλά στιβαρές, προσθέτουν το απαραίτητο αλάτι και βάθος.

Ο φρέσκος βασιλικός δίνει δροσιά και φρεσκάδα!

Τέλος το μαρινάρισμα είναι σημαντικό, έστω και για λίγη ώρα!

Πάρε τη συνταγή και απόλαυσέ τη με όσους τρόπους φανταστείς.

Σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι, σερβιρισμένη με αληθινό ψωμί, με τραγανή κόρα, ένα ποτήρι λευκό κρασί ή τσίπουρο και χαλαρές κουβέντες.

Και αν θέλω κάτι πιο απλό, την σερβίρω επάνω από βραστά κολοκυθάκια ή βλίτα, δοκίμασέ το και έλα να μου πεις!

Φτιάξε ένα labneh και συνδύασέ τη, δε θα χορταίνεις νοστιμιά..

Συνδυάζεται φανταστικά με πρωτεΐνη κοτόπουλο,  μπιφτέκι, μοσχαρίσιο φιλέτο ή παϊδάκια.

Κάνε όμως εικόνα και ένα σάντουιτς!

Για το τέλος; Σου άφησα το καλύτερο, την απόλυτη μεσογειακή μακαρονάδα με πιπεροσαλάτα εμπλουτισμένη με λιγοστό τοματοπελτέ και… χωρίς επιπλέον λέξεις!

Μια ωδή στις αυλές, στους καυτούς ήλιους του Ιουλίου, στα απλά πράγματα.

Καλά μαγειρέματα!


Εύα

Πιπεροσαλάτα με ψητό σκόρδο και αντζούγιες_Πιπεριές Φλωρίνης

Συνταγή για πιπεροσαλάτα με ψητές πιπεριές Φλωρίνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close