Μύδια με μαυρομάτικα φασόλια, λεμόνι και σκόρδο

483

Σήμερα στο τραπέζι κάθονται όσοι αγαπάνε τα μύδια και τα όσπρια, η συνταγή για μαυρομάτικα φασόλια, μύδια, λεμόνι και σκόρδο δεν είναι μια συνηθισμένη συνταγή αλλά αν την δοκιμάσεις σου υπόσχομαι πως θα τη φτιάχνεις ξανά και ξανά!

Όσοι με παρακολουθείτε στο INSTAGRAM ξέρετε την αγάπη μου για τα μύδια.

Ακόμη, όσοι αγαπάτε τα θαλασσινά προφανώς και έχετε δοκιμάσει την TOP συνταγή για μύδια σαγανάκι (συνταγή εδώ) και λέω TOP γιατί αυτό είναι το δικό σας review ♡

Ενώ τα μύδια με ντοματίνια, μάραθο και γλυκάνισο (εδώ η συνταγή) είναι επίσης ένας υπέροχος, εύκολος μεζές με μεσογειακή γεύση.

Τα μαυρομάτικα φασόλια aka black-eyed peas είναι από τα όσπρια που βράζουν πανεύκολα και δεν χρειάζονται προεργασία δηλαδή μούλιασμα κτλ.

Σαφώς με βασική προϋπόθεση να είναι ποιοτικά και όχι πολυκαιρισμένα.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε αρκετές περιοχές, όπως στη Θράκη, Μακεδονία, Πρέβεζα και Λάρισα κτλ

Η αλήθεια είναι πως τα μαυρομάτικα φασόλια, οι περισσότεροι δεν τα αγαπήσαμε με την πρώτη μπουκιά.

Και αυτό γιατί τα μαυρομάτικα φασόλια συνήθιζαν να τα μαγειρεύουν σούπα, όπως τις φακές.

Και ξέρεις, αυτά τα φαγητά δηλαδή τα όσπρια που “κολυμπάνε” μέσα σε νερόβραστα ζουμιά από λάδι με ή χωρίς ντομάτα μοιάζουν “φοβιστικά” 😆

Τέλος πάντων, ευτυχώς τα χρόνια πέρασαν,  χάρη στις εκπομπές μαγειρικής και το διαδίκτυο “ήρθαν” τα φασόλια πιαζ και τα εκτιμήσαμε.

Μάθαμε πως “κάπου” τα τρώνε με σέσκουλα γιαχνί, φτιάχνονται ριγανάτα, “παντρεμένα” με ρύζι, σαν ρεβίθια.

Μιας και είπα με ρύζι, ΝΑΙ, δες και αυτή τη συνταγή εδώ για φασόλια μαυρομάτικα με ρύζι και καραμελωμένα κρεμμύδια!

Και τώρα ας μιλήσουμε όμως για το πάντρεμα των δύο εξαιρετικών ελληνικών υλικών, τα μαυρομάτικα φασόλια και τα μύδια.

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Τα μαυρομάτικα φασόλια

Αν κάτι δε μου αρέσει καθόλου είναι τα παραβρασμένα φασόλια, δώσε βάση όταν τα βράζεις, αν είναι καλής ποιότητας δε θα χρειαστείς περισσότερο από 20′.

Η γεύση των φασολιών αυτών είναι ιδιαίτερη, σε σχέση με τα άλλα.

Αν θέλεις μπορείς να τους δώσεις μια καλή βράση να τα στραγγίσεις και μετά να τα βράσεις – τα ξεκινάς σε ζεστό/καυτό νερό – μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν τα βράσεις δεν χρειάζεται να τους βάλεις δαφνόφυλλο, ως είθισται.

Τα μύδια

Σε τέτοιου είδους συνταγές, όπως και στα αχνιστά μύδια, επιλέγουμε φρέσκα μύδια, τα οποία καθαρίζουμε σχολαστικά.

Πόσο αχνίζουμε τα μύδια, μόλις ανοίξουν είναι έτοιμα.

Όπου τα “βάζουμε” θα πρέπει να έχουμε υγρό που αχνίζει, η ποσότητα δεν παίζει ρόλο αρκεί να έχουμε ατμούς δυνατούς γι αυτό το καπάκι είναι απαραίτητο.

Η σάλτσα

Αυτό το φαγητό στο τέλος του θα έχει τόσο, όσο σάλτσα, μια σάλτσα υπέροχη λεμονάτη γεμάτη γεύσεις.

Εδώ μόνο θέλει προσοχή να μη βάλουμε δυνατή μουστάρδα και κρασί για μη χαλάσουμε την ισορροπία, ήδη όλα τα υλικά μας έχουν δυνατό χαρακτήρα.

Αν θέλουμε το πικάντικο στοιχείο, επιπλέον, θα το δώσουμε με μια καυτερή πιπεριά και αρκεί.

Εγώ στη συνταγή για μύδια έβαλα κρασί, όμως το ίδιο καλά θα “δέσει” το τσίπουρο και το ούζο.

Τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιούνη, αν θες να κάνεις τη βόλτα σου και να προμηθευτείς ολόφρεσκα θαλασσινά πήγαινε μέχρι το Νεράκι στο Μεγάλο Πεύκο.

Εκεί θα βρεις τα πάντα στις “καντίνες” των ψαράδων για να ετοιμάσεις ένα “θαλασσινό” γεύμα για όσους αγαπάς!


Εύα

 

 

Μαυρομάτικα φασόλια, με μύδια, λεμόνι και σκόρδο

Μύδια με μαυρομάτικα φασόλια, λεμόνι και σκόρδο

Σήμερα στο τραπέζι κάθονται όσοι αγαπάνε τα μύδια και τα όσπρια, η συνταγή για μύδια μαυρομάτικα φασόλια, λεμόνι και σκόρδο δεν είναι μια συνηθισμένη συνταγή αλλά αν την δοκιμάσεις σου υπόσχομαι πως θα τη φτιάχνεις ξανά και ξανά!
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 30 mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Ορεκτικό
ΜΕΡΙΔΕΣ 4

ΥΛΙΚΑ
  

  • 500 γρ. φρέσκα μύδια
  • 200 γρ. γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 2 μέτριες πράσινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 3 κ.σ. κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 100 γρ. νερό
  • ¾ κ.γ. αλεύρι
  • 2 λεμόνια
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

  • Βράζουμε τα φασόλια για 20' ή μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο την πιπεριά και τα σκόρδα για 1’, προσθέτουμε το κρασί, τη μουστάρδα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα φασόλια, αλάτι και πιπέρι.
  • Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το αλεύρι στο νερό, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μύδια και κλείνουμε το καπάκι.
  • Μαγειρεύουμε για 2’, προσθέτουμε τον χυμό από 1-2 λεμόνια, τον άνηθο και τον μάραθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  • Σερβίρουμε αμέσως με επιπλέον λεμόνι.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

- Την ίδια συνταγή μπορούμε να την δοκιμάσουμε με σουπιές, τις οποίες μαγειρεύουμε ως συνήθως μέχρι να μαλακώσουν και κατόπιν ακολουθούμε τα βήματα της συνταγής
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε μύδια αχνιστά απλά αφαιρούμε τα φασόλια
 

Συνταγή για αχνιστά μύδια με μαυρομάτικα φασόλια

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close