Αν σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να κάνεις αλάδωτη νηστεία ή το μαγείρεμα χωρίς λάδι, ο ζωμός από ταχίνι (ταχινόζουμο) είναι αυτό που ψάχνεις.
Η αλάδωτη Μεγάλη Εβδομάδα, για κάποιους αποτελεί βαθιά θρησκευτική συνήθεια.
Για άλλους ευκαιρία να αποτοξινωθούν και για άλλους ένα έθιμο που ταυτίζονται μαζί του.
Η ουσία της νηστείας είναι πολύπλευρη, όπως προανέφερα.
Μεγαλωμένη με μια μητέρα θρησκευόμενη έμαθα να “σέβομαι” την επιλογή της, αν και δεν συγκλίνουν οι απόψεις μας.
Η μαμά μου όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τηρεί το αλάδωτο, δεν αποζητά τη νοστιμιά γιατί το φαγητό έχει διεκπεραιωτικό σκοπό.
Την Κυριακή των Βαΐων, ετοιμάζει το ταχινόζουμο της Μεγάλης Εβδομάδας, ένα ζωμό από ταχίνι για το αλάδωτο μαγείρεμα της εβδομάδας.
Κι ενώ η ίδια πιστεύει πως το φαγητό της είναι λιτό όπως “προστάζει” η θρησκεία εντούτοις ήταν τόσο νόστιμο, ιδιαίτερο αλλά γευστικό.
Βέβαια πλέον το super food ταχίνι δεν αποτελεί “άγνωστη” γεύση, όλοι το λατρεύουμε με κάθε τρόπο.
Το έχουμε βάλει για τα καλά στην κουζίνα μας!
Υπάρχουν απίστευτες συνταγές για γλυκά, συνταγές vegan που αγαπάμε όλοι ή απλά το χρησιμοποιούμε σαν μια υγιεινή επιλογή στη διατροφή μας.
Στο τελευταίο τεύχος του Olive Magazine ετοίμασα 7 συνταγές χωρίς λάδι, μόνο με ζωμό από ταχίνι.
Κάποιες θα τις βρεις κι εδώ τις επόμενες ημέρες, πεντανόστιμες συνταγές με ταχίνι χωρίς σταγόνα λάδι!
Αγαπημένα νηστίσιμα φαγητά με ζυμαρικά, θαλασσινά και όσπρια.
Για την ώρα θα δούμε όλα τα σχετικά για τον DIY σπιτικό ζωμό με ταχίνι ή αλλιώς το “κόψιμο” του ταχινιού.
Δεν θα σου χρειαστεί μόνο για την αλάδωτη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά για κάθε φορά που θες μαγείρεμα χωρίς λάδι.
Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Ο ζωμός από ταχίνι είναι πεντανόστιμος και για ένα γευστικό αποτέλεσμα θα χρειαστείς ένα ταχίνι καλής ποιότητας.
Το κόψιμο του ταχινιού δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις, απλά φρόντισε να το στραγγίσεις καλά από τα στερεά υπολείμματα.
Όπως σε όλους τους ζωμούς, μπορείς να αρωματίσεις με όποιο μυρωδικό σου αρέσει.
Μπορείς να προσθέσεις στο βρασμό σκόρδο, κρεμμύδι, καρότο, ντομάτα ή σέλινο, αυτό με βάση το φαγητό που θα τον χρησιμοποιήσεις.
Αυτό που κάνω εγώ είναι να κάνω το κόψιμο του ταχινιού και μετά να προσθέτω κάθε φορά μυρωδικά ή μπαχαρικά που ταιριάζουν στο φαγητό.
Τόσο απλά, τόσο νόστιμα, μπορείς να ακολουθήσεις κι εσύ φέτος την αλάδωτη νηστεία για τον δικό σου λόγο!
🤍
Εύα
Συνταγή για ζωμό από ταχίνι – ταχινόζουμο
Κατηγορία Συνταγής: DIY, Νηστίσιμες συνταγές, Υγιεινές συνταγές, Vegan συνταγές
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Ποσότητα: 1800ml ζωμό
Υλικά
2000ml νερό
300 γρ. ταχίνι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό να ζεσταθεί και προσθέτουμε το ταχίνι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί το ταχίνι, το οποίο δεν διαλύεται εντελώς και θα μοιάζει σαν “κομμένο”
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20′, το περνάμε από σίτα 2-3 φορές κρατώντας μόνο το ζωμό.
Μόλις κρυώσει τον μεταφέρουμε σε καθαρή κανάτα ή γυάλινο μπουκάλι και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Χρησιμοποιούμε το ταχινόζουμο για μαγείρεμα χωρίς λάδι ως ζωμό ή λιπαρή ουσία με την οποία όμως δεν μπορούμε να σοτάρουμε ή να “τηγανίσουμε”.
Εδώ μπορείς να βρεις αγαπημένες νηστίσιμες συνταγές και εδώ νηστίσμα γλυκά.
Εδώ μπορείς να δεις και άλλα ωραία DIY πράγματα που μπορείς να φτιάξεις στην κουζίνα σου