Κριθαράκι με χταπόδι, κρασί και κόκκινο πιπέρι

2.5K

Από τα φαγητά που λαχταρώ περισσότερο να φτιάχνω τέτοιες μέρες είναι το κριθαράκι, το μαγικό αυτό ζυμαρικό, σε αυτή τη συνταγή ταίριαξε με το χταπόδι, το κρασί και το κόκκινο πιπέρι.

Όμως το κριθαράκι είναι το ίδιο νόστιμο με λίγα λαχανικά και μαγειρεμένο με το ίδιο τρόπο, που μοιάζει σαν κριθαρότο αλλά και πάλι κριθαρότο δεν το λες.

Στο κριθαρότο με χταπόδι, το ζωμό ή το νερό το προσθέτεις σταδιακά, όπως ακριβώς κάνουμε στο ριζότο.

Εδώ το έβαλα μεν σε δύο δόσεις αλλά περισσότερο για το βρασμό, το φαγητό είναι ξεκάθαρα στη λογική του μπλούμ, που έλεγε και η γιαγιά μου.

Η συνταγή είναι βασισμένη στη μανέστρα κολοπίμπιρι δηλαδή με γλυκό κόκκινο πιπέρι (συνταγή εδώ) αλλά και πάλι με προσθήκες όπως η ντομάτα και το κόκκινο κρασί.

Πάντως σημασία έχει πως αυτό το φαγητό είναι σκέτο μέλι, και την πρώτη φορά το μαγείρεψα αλάδωτο με ζωμό από ταχίνι, που έδωσε όση λιπαρότητα χρειαζόταν το ζυμαρικό για ένα σωστό αποτέλεσμα.

Γευστικά το φαγητό αυτό ως αλάδωτο είναι εξαιρετικό, το ταχίνι όσο και να φαίνεται απίστευτο του πάει πολύ!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Η προετοιμασία του χταποδιού είναι το πιο σημαντικό για ένα νόστιμο χταπόδι που δε χρειάζεται να μασάς ατελείωτα.

Τι κάνεις;

Η πρώτη και καλύτερη λεπτομέρεια σε τέτοιου είδους συνταγές με κριθαράκι είναι πως το πιο κατάλληλο είναι το κριθαράκι ολικής άλεσης, υπογράφω για το αποτέλεσμα!

Σπυρωτό, μελωμένο, στο επόμενο ζέσταμα προσθέτεις ένα τσικ νερό, ζεσταίνεις και το τρως σαν να το έχεις μαγειρέψει μόλις!

Το χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο δεν έχει σημασία, το βάζεις να βγάλει τα ζουμάκια του και να κοκκινίσει, κάπου-κάπου το ‘τσιμπάς” με το πιρούνι να δεις αν μαλάκωσε και αυτό είναι.

Όσες φορές έχω φτιάξει χταπόδι, η εμπειρία μου λέει πως όταν το χταπόδι “στεγνώσει” τότε είναι και μαλακό, όχι δυνατή φωτιά, αυτό να θυμάσαι.

Και με αυτό τον τρόπο το προετοιμάζω είτε το φτιάχνω ψητό στα κάρβουνα, είτε ξυδάτο ή μαγειρευτό.

Σε κάθε περίπτωση, αν και μόνο αν το χταπόδι είναι “τζαναμπέτικο” θα χρειαστεί να προσθέτεις λίγο νερό.

Το κόκκινο πιπέρι δεν πρέπει να είναι καπνιστό ή καυτερό, χρειαζόμαστε το κόκκινο γλυκό πιπέρι, μόνο, και όχι πολυκαιρισμένο.

Το κόκκινο κρασί, πρέπει να είναι κι αυτό καλής ποιότητας.

Πλέον όλοι ξέρουμε οτι προσθέτουμε στο φαγητό το κρασί που θα το συνοδεύσουμε το φαγητό μας, αξεπέραστη συμβουλή.

Τέλος, όταν “τραβήξεις” το φαγητό από τη φωτιά θα έχει αρκετό ζουμάκι, και αυτό το θέλουμε γιατί αλλιώς θα στεγνώσει.

Αυτά για σήμερα, αύριο Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε αυγά, εγώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ τις φυτικές βαφές και φυσικούς τρόπους, κυρίως με κρεμμυδόφυλλα.

Τις διαδικασίες θα τις βρεις εδώ για τα κρεμμυδόφυλλα κι εδώ για τους άλλους φυτικούς τρόπους.

🤍
Εύα

Συνταγή για κριθαρότο με χταπόδι, κρασί και κόκκινο πιπέρι

Συνταγή για κριθαράκι με χταπόδι, κρασί και κόκκινο πιπέρι

Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές για ζυμαρικά, Συνταγές για θαλασσινά, Νηστίσιμες συνταγές, Το καθημερινό τραπέζι, Σαρακοστιανές συνταγές, Ελληνική κουζίνα

Χρόνος Προετοιμασίας: 40’
Xρόνος Μαγειρέματος: 45’
Μερίδες: 4-5


Υλικά

Υλικά

1200 γρ. χταπόδι
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
1 κρεμμύδι
150 γρ. ντομάτες, τριμμένες
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
3 κόκκους μπαχάρι
2 κουταλάκια του γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
150ml κόκκινο κρασί
1 δαφνόφυλλο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1200ml ζεστό νερό
50ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Εκτέλεση

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το ξύδι και το δαφνόφυλλο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Όταν το χταπόδι κοκκινίσει, βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Στην ίδια κατσαρόλα που προετοιμάσαμε το χταπόδι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τον τοματοπελτέ και το κρασί, ανακατεύουμε και «ξύνουμε» την κατσαρόλα με την κουτάλα.

Μόλις μελώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχάρια, το κόκκινο πιπέρι, το χταπόδι, 500ml από το νερό, αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζουμε για 20’ και προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό σε δύο δόσεις.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά και μόλις χυλώσει το κριθαράκι, περίπου 20’ μετά, αποσύρουμε.

Σερβίρουμε το χταπόδι με το κριθαράκι με φρέσκο θυμάρι.

Κριθαράκι με χταπόδι, κρασί και κόκκινο πιπέρι_κριθαρότο

-Αν θέλουμε το φαγητό αλάδωτο λόγω νηστείας αντικαθιστούμε τα 600ml νερό με το ζωμό από ταχίνι, αναλυτικά πως φτιάχνεται μπορείς να δεις εδώ

-Στο φαγητό ταιριάζει η λιαστή ντομάτα και η κάπαρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close