Ημέρες νηστείας ή αν λατρεύεις κι εσύ τις ελιές δοκίμασε αυτό το σούπερ φανταστικό, πανεύκολο και αφράτο ελιόψωμο με ελιές Καλαμών και μυρωδικά.

Μέχρι και πριν 5 χρόνια όταν έβλεπα ελιές έφευγα “τρέχοντας”, οχι μόνο δεν τις έτρωγα.. δεν τις άντεχα.

Ήταν περίπου τέτοια εποχή όπου εγώ, έγκυος, βγήκα βόλτα στη λαϊκή με τη μαμά μου στη λαϊκή και περνώντας από τον πάγκο με τις ελιές αντί να φύγω τρέχοντας, παίζει να δοκίμασα όλες τις ελιές.

ΠΟΙΑ, ΕΓΏ;

Η μάνα μου γελούσε λέγοντας ότι σε λίγο τι μωρό θα σε “κάνει” να φας και γεμιστά, κι εκεί καταλαβαίνω πως άρχισαν οι υπερβολές…

Anyway από τότε οι ελιές είναι από τα αγαπημένα μου και η πάστα ελιάς, ειδικά το καλοκαίρι αγαπώ να τη συνδυάζω με τα λαχανικά εποχής και ζυμαρικά!

Μια επίσης πολύ αγαπημένη μου συνταγή είναι η συνταγή για τυροπιτάκια με τυρί κρέμα και πράσινες ελιές, δες εδώ, απίθανη γεύση!

Το σημερινό ελιόψωμο είναι ονειρικό, στην Καλαμάτα λέγεται και ελιόπιτα, είναι τόσο νόστιμο, αφράτο που δεν “υπάρχει”!

Πριν σου πω δυο λόγια για τη συνταγή, όπως βλέπεις στις φωτογραφίες το συνδυάζω με πορτοκάλι, και αυτό γιατί είναι μια από τις θύμισες που έχω από την μακαρίτισσα τη γιαγιά μου.

Σε όλες τις νηστείες την έβλεπες να τρώει ένα κομμάτι ψωμί, μαύρες ελιές και ένα πορτοκάλι.

Τότε δεν μπορούσα να το καταλάβω αλλά τώρα ξέρω καλά!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Το πορτοκάλι, θα δώσει στο ελιόψωμο τραγανή κρούστα αλλά και μια ανάλαφρη επίγευση, νομίζω πως δεν υπάρχει ιδανικότερος συνδυασμός.

Οι ελιές, εγώ χρησιμοποίησα μαύρες Καλαμών γιατί μου αρέσει η πικράδα και η ζουμερή τους σάρκα, όμως μπορείς να βάλεις όποιες σου αρέσουν.

Εννοείται πως χρησιμοποιώ ελιές κομμένες σε ροδέλες γιατί είναι μεγάλη ευκολία και δεν είναι αλμυρές.

Ναι στο στην αναδίπλωση, όχι στο ζύμωμα, και τι εννοώ με αυτό;

Θέλω οι ελιές να μη “λιώσουν” γι΄αυτό και τις προσθέτω στο κέντρο και μετά αναδιπλώνω τη ζύμη 2-3 φορές.

Οι ελιές παραμένουν “μέσα” και ατόφιες!

Τα μυρωδικά που σου προτείνω είναι τα αγαπημένα μου αλλά συχνά κάνω διαφορετικά mix σύμφωνα με τη γεύση που θέλω να δώσω ή προσθέτω και ξύσμα λεμονιού και μαραθόσπορους.

Αλήθεια θα το ευχαριστηθείς, δοκίμασέ το!

🤍
Εύα

Παραδοσιακό Ελιόψωμο συνταγές για ψωμί

Συνταγή για εύκολο και αφράτο ελιόψωμο με ελιές Καλαμών και μυρωδικά (ελιόπιτα)

Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική Κουζίνα, Παραδοσιακές συνταγές, Σαρακοστιανές συνταγές, Συνταγές για ψωμί

Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Ποσότητα: 6 άτομα


Υλικά

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. μαγιά στιγμής
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
180ml νερό
40ml χυμό πορτοκάλι
80ml ελαιόλαδο
200 γρ. ελιές Καλαμών σε ροδέλες
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού δυόσμο αποξηραμένο
¼ κουταλάκι του γλυκού βασιλικό αποξηραμένο
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

20ml ελαιόλαδο για το λάδωμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 50ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.

Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10′ ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε τη μαγιά, το χυμό και το ξύσμα, το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο, τα αποξηραμένα μυρωδικά και το πιπέρι.

Ζυμώνουμε για 5′ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15′ σε ζεστό σημείο.

Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο, την ανοίγουμε με τα χέρια μας βάζουμε σε όλη την επιφάνεια τις ελιές, αναδιπλώνουμε τη ζύμη προς το κέντρο, 2-3 φορές και φτιάχνουμε ένα καρβελάκι.

Λαδώνουμε ένα ταψί περίπου 28 εκ. τοποθετούμε μέσα το ελιόψωμο και το αφήνουμε 20′ σε ζεστό σημείο πριν το ψήσουμε.

Ψήνουμε το ελιόψωμο σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45′.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φρυγανιά με βρώμη, εγώ χρησιμοποίησα ψιλοτριμμένο παξιμάδι
-Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι από τις συνταγές που συχνά χρειάζεται να προσαρμόσουμε την αναλογία των στερεών συστατικών, ανάλογα την υγρασία του μείγματος ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον φρυγανιά ή αλεύρι
-Οι κολοκυθοκεφτέδες φτιάχνονται με όλα τα είδη κολοκύθας ή με κολοκυθάκια
Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με κολοκύθες και κολοκυθάκια

-Αν θέλουμε να γυαλίσει το ελιόψωμο το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο
-Το ελιόψωμο μπορεί να φτιαχτεί και με αλεύρι ολικής άλεσης εδώ θα βρεις τις αναλογίες

Πανεύκολο ελιόψωμο με ελιές Καλαμών και μυρωδικά
Συνταγή για αφράτο ελιόψωμο_ψωμί με ελιές Καλαμών και μυρωδικά
Συνταγές για ελιόπιτα ή ελιόψωμο Καλαμάτα με ελιές Καλαμών


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.