Enchiladas με κοτόπουλο, κόκκινα φασόλια και καλαμπόκι, ένα τέλειο φαγητό από την κουζίνα της Λατινικής Αμερικής που θα σε ξετρελάνει!

Και αν πιστεύεις πως ό,τι “κλείνεται” σε τορτίγιες καλαμποκιού, περιχύνεται με κόκκινη σάλτσα και μπόλικα κίτρινα τυριά είναι Enchiladas.. μάλλον δεν είναι έτσι.

Και αν λατρεύεις, όπως κι εγώ, την Μεξικάνικη κουζίνα τότε αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε!

Δες το βίντεο που σου ετοίμασα και πάμε να δούμε αναλυτικά τη συνταγή για Enchiladas με κοτόπουλο!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Enchilada Sauce

Η χαρακτηριστική σάλτσα Enchilada είναι αυτή που κάνει τη διαφορά!

Η βάση αυτής της σάλτσας είναι το τσίλι, το λέει και το όνομα της, ξέρω.. μπορεί να σου “ακούγεται” spicy αλλά είναι τόσο καλοκαιρινή!

Το τέλειο με τη συνταγή για Enchiladas είναι οτι μπορείς να “παίξεις” μπαλίτσα όπως εσύ θες και να της δώσεις όσο ένταση αντέχεις από λίγο εως extra spicy.

Σίγουρα θα χρειαστείς μια γερή δόση τσίλι σκόνη αλλά αν είσαι “δυνατός” παίχτης τότε μη διστάσεις να προσθέσεις και μια πιπεριά-τσίλι.

Η σάλτσα Enchilada επιπλέον θέλει ρίγανη και κύμινο, και αν αναρωτιέσαι γιατί αποξηραμένο σκόρδο και όχι φρέσκο σκόρδο, η απάντηση είναι απλή.

Το αποξηραμένο σκόρδο έχει κάτι, σχεδόν umami, στη γεύση του και επιπλέον αφήνει να αναδειχτούν τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής.

Τέλος η σάλτσα πρέπει να είναι πηχτή, το κόκκινο βαθύ χρώμα της θα το πάρει από τα μπαχαρικά και όχι από τις ντομάτες..

Γιατί πολύ απλά όπως προανέφερα η σάλτσα Enchilada δεν είναι μια σάλτσα ντομάτας!

Η γέμιση

Η μεξικάνικη – Λατινοαμερικάνα φλογερή Enchiladas συνήθως γεμίζεται με κοτόπουλο, όχι απαραίτητα αλλά κατά βάση προτείνεται με κοτόπουλο.

Αυτό που προτιμώ εγώ είναι να χρησιμοποιώ ψητό κοτόπουλο που το ξεψαχνίζω, δηλαδή το κάνω shredded, όπως είδες και στο βίντεο.

Αν το μαγειρέψεις σε μπουκιές «χάνει» ενώ έτσι γίνεται η τέλεια γέμιση, «δένει» μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και με την προσθήκη της σάλτσας μένει σούπερ ζουμερό!

Προτιμώ να το εμπλουτίζω με κόκκινα φασόλια Eδem και καλαμπόκι Εδem, θεωρώ πως οι πιπεριές “καλύπτουν” με τον έντονο χαρακτήρα τους τη σάλτσα και δίνουν μια πιο “γλυκιά” γεύση.

Τέλος το συστατικό που δεν πρέπει να λείψει σίγουρα είναι ο φρέσκος κόλιανδρος!

Αν δεν μπορείς να τον φας.. σε καταλαβαίνω αλλά πραγματικά η φρεσκάδα του είναι μοναδική!

Δοκίμασέ το όσο πικάντικο αντέχεις, σέρβιρέ το με παγωμένες μπύρες και απόλαυσέ με τους αγαπημένους σου φίλους!

Και ειδικά τις βραδιές των ποδοσφαιρικών αγώνων του φετινού Euro!

💛
Εύα

Συνταγή για Enchiladas με κοτόπουλο, κόκκινα φασόλια και καλαμπόκι

Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές για σάλτσες, Συνταγές για κοτόπουλο, Ethnic Food, Καλοκαιρινές Συνταγές, Γεύμα με φίλους

Χρόνος Προετοιμασίας: 40’
Xρόνος Ψησίματος: 10’
Μερίδες: 4-6

Υλικά

Για τη σάλτσα

30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. τσίλι
1 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο σκόνη
¾ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. τοματοπελτέ
50ml ελαιόλαδο
500ml ζωμό κοτόπουλο

Για τη γέμιση

500 γρ. ξεψαχνισμένο ψητό κοτόπουλο
240 γρ. κόκκινα φασόλια ΕΔΕΜ
150 γρ. καλαμπόκι ΕΔΕΜ
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κόλιανδρο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Επιπλέον χρειαζόμαστε

5-6 τορτίγιες καλαμποκιού
200 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά
1 κ.σ. κόλιανδρο

Εκτέλεση

Η σάλτσα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι προσθέτουμε το τσίλι, το σκόρδο, το κύμινο και τη ρίγανη.

Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1’ με σύρμα, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και το ζωμό.

Σιγοβράζουμε για 6-8’ μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα και αποσύρουμε.

Η γέμιση

Στο τηγάνι σοτάρουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα σκόρδα και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τη μισή σάλτσα, μαγειρεύουμε για 2’ και αποσύρουμε.

Προσθέτουμε στο μείγμα τα κόκκινα φασόλια και το καλαμπόκι.

Γεμίζουμε τις τορτίγιες αλείφοντας λίγη σάλτσα, προσθέτουμε το μείγμα με το κοτόπουλο, κλείνουμε και τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος.

Πασπαλίζουμε με τα τυριά, περιχύνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε για 15’ στους 175ο C.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Μεξικάνικη συνταγή για Enchiladas Recipe

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φρυγανιά με βρώμη, εγώ χρησιμοποίησα ψιλοτριμμένο παξιμάδι
-Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι από τις συνταγές που συχνά χρειάζεται να προσαρμόσουμε την αναλογία των στερεών συστατικών, ανάλογα την υγρασία του μείγματος ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον φρυγανιά ή αλεύρι
-Οι κολοκυθοκεφτέδες φτιάχνονται με όλα τα είδη κολοκύθας ή με κολοκυθάκια
Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με κολοκύθες και κολοκυθάκια

– Μπορούμε τη σάλτσα να την κάνουμε όσο καυτερή θέλουμε αντικαθιστώντας μέρος από το τσίλι με κόκκινο γλυκό πιπέρι
– Στο φαγητό ταιριάζουν και οι ψητές πιπεριές ΕΔΕΜ
– Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κοτόπουλο με χοιρινό, κιμά ή μανιτάρια
Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες συνταγές από την Μεξικάνικη Κουζίνα


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.