Η πιο υπέροχη μαρμελάδα του Φθινοπώρου είναι «εδώ», μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, με χυμό σταφύλι, η τέλεια μαρμελάδα σύκο!

Το δαμάσκηνο, το σύκο και το σταφύλι, τρία φρούτα που υποδέχονται, διαδοχικά, το Φθινόπωρο με τη μεστή τους γεύση. Τρία φρούτα θησαυρός σε γεύση και θρέψη, και κυρίως μπορείς να τα απολαμβάνεις αποξηραμένα όλο το χρόνο, όπως και τη μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη που θα δεις παρακάτω.

Για εμένα, τα τρία αυτά φρούτα συνδεόνται με αναμνήσεις στο χωριό, τον παππού και τη γιαγιά μου, το μεγάλο περιβόλι μέσα στο οποίο ξεκαλοκαιριάζαμε.

Η ψηλή δαμασκηνιά ήταν δίπλα στην πελώρια συκιά, στα δύο αυτά δέντρα ο παππούς μας είχε φτιάξει δύο κούνιες και φυσικά τα μεσημέρια τα «περνούσαμε» εκεί, τρώγοντας βασιλικά σύκα και δαμάσκηνα.

Ακόμη θυμάμαι τη γιαγιά, να μας λέει ιστορίες για τον «παχύ» ίσκιο της σκιάς και τις νεράϊδες ενώ  μας μας άνοιγε κάθε σύκο και αυτή απολάμβανε τον απογευματινό της καφέ.

Μόλις τα δαμάσκηνα ήταν ώριμα τα μαζεύαμε για να τα πάμε στη φίλη της τη Μαριώ, η οποία έφτιαχνε την καλύτερη μαρμελάδα δαμάσκηνο, την καλύτερη που έχω φάει ποτέ μου!

Αργότερα «μετακομίζαμε» στην μπροστά αυλή κάτω από την μεγάλη κληματαριά, την οποία αγαπούσε ο παππούς και κάπου κάπου έτρωγε μερικές αγουρίδες..

Δίπλα στο δικό μας περιβόλι, ήταν το αμπελάκι της κυρα Δέσπως, από το οποίο «κλέβαμε» σταφύλια αλλά η καλύτερη στιγμή ήταν εκείνη που μας έφερνε μουσταλευριά με μπόλικη κανέλα.

Από τις 4 συκές που είχαμε στο περιβόλι η γιαγιά μου  έφτιαχνε συκόμελο, κάτι σα πετιμέζι από σύκο, το οποίο χρησιμοποηούσε αντί για ζάχαρη αφού τη ζάχαρη δεν ήθελε ούτε να τη βλέπει.

Βέβαια λάτρευε τη γλύκα των φρούτων κάτι με το οποίο ταυτίζομαι μαζί της.

Eίμαι σίγουρη πως αυτή τη μαρμελάδα σύκο θα την έτρωγε με το κουτάλι, γιατί η συνταγή για μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη είναι απολαυστική και βελούδινη, σα κρέμα!

Τι έκανα; Πολύ απλά βρήκα γλυκά σταφύλια και έβρασα το σύκο μέχρι να μελώσει, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο «jelly» αλλά σα βούτυρο.

Όμως σίγουρα είναι νόστιμη και με γλυκιά γεύση, όπου μέσα διακρίνονται τόσο-όσο οι νότες του σταφυλιού, απλά θεϊκή!

Χρησιμοποίησα λίγη κανέλα και ελάχιστο, όπως θα δεις μέλι, που τελικά θεωρώ πως δεν είναι απαραίτητο. Επίσης χρησιμοποίησε όποιο είδος σύκο θες.

Εσύ μπορείς να προσθέσεις όποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό θές, για παράδειγμα ο βασιλικός θα της ταιριάζει απίστευτα, ή το καρδάμωμο και το τζίντζερ.

Με τι θα φας αυτή τη μαρμελάδα με σύκο; Θα το ανακαλύψεις μόλις τη φτιάξεις και εννοείται πως δεν την τρώω μόνο ως πρωινό, δοκίμασέ τη με τυρί, αυτό!


Μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη
Συνταγή για μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη
Κατηγορία Συνταγής: Πρωινό, Υγιεινές συνταγές, vegan, Μαρμελάδες
Χρόνος Εκτέλεσης: 80 λεπτά
Ποσότητα: 800γρ.
Υλικά
1000 γρ. ώριμα σύκα
400 γρ. χυμό σταφύλι
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Λίγες σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα 1: Πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια από κάθε σύκο και τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.

Βήμα 2: Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαρμελάδα σύκο και σιγοβράζουμε για περίπου μια ώρα ή μέχρι να δέσει, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά της ώστε να μη κολλήσει.

Βήμα 3: Όταν η μαρμελάδα πήξει και «στέκεται» όταν περνάμε την κουτάλα ανάμεσά της, είναι έτοιμη, προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι.

Βήμα 4: Πολτοποιούμε τη μαρμελάδα σύκο ώστε να μην έχει κομμάτια και την αποθηκεύουμε ζεστή σε αποστειρωμένα βάζα ενώ μόλις κρυώσει αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια ποικιλία από σύκο θέλουμε ή να τις αναμείξουμε.
– Τα σταφύλια πρέπει να είναι γλυκά και ώριμα, και ο χυμός ολόφρεσκος
– Μπορούμε να προσθέσουμε στη μαρμελάδα και δαμάσκηνα
Εδώ μπορείς να βρεις τον τρόπο που θα αποστειρώσετε τα βάζα
– Δείτε εδώ και τον τρόπο που μπορείτε να αποξηράνετε σύκα

Συνταγή για μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη

Fig Recipes

Φθινοπωρινά

Συνταγές με σύκα

Συνταγές με σταφύλι

Συνταγή για μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη

Συνταγές για μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη με χυμό σταφύλι

Fig marmalade Recipe

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.