Φογάτσα, Παραδοσιακό Τσουρέκι από την Κέρκυρα

5.9K

Στην Κέρκυρα, μοσχοβολάει η Πασχαλιά φογάτσα, το παραδοσιακό Κερκυραϊκό τσουρέκι με γλυκό κρασί και κουμκουάτ, δοκίμασέ το, θα γίνει το αγαπημένο σου!

Η φογάτσα, όπως μαρτυράει και η λέξη, είναι γεμάτο επιρροές από την παρουσία των Ενετών στο νησί.

Δύο κουλτούρες συναντιούνται και μας δίνουν, χρόνια τώρα, το ωραιότερο τσουρέκι που έφαγες ποτέ, τη μοναδική φογάτσα-fugasa!

Τι ιδιαίτερο όμως έχει αυτό το υπέροχο τσουρέκι; Το γλυκό κρασί και το άρωμα του κουμκουάτ.

Το ξεχωριστό κουμκουάτ που και αυτό σε “πάει” αμέσως στην Κέρκυρα!

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Το προζύμι

Η φογάτσα φτιάχνεται με 2 ειδών άλευρα, το σκληρό αλεύρι με το οποίο θα ετοιμάσουμε το προζύμι και το κλασικό αλεύρι για τσουρέκια.

Θα πρέπει να δώσεις προσοχή και να μην αλλάξεις τα άλευρα σε ποσότητα και είδη γιατί πολύ απλά μετά θα πρέπει να κάνεις αλλαγές σε όλα τα υλικά.

Η νωπή μαγιά, ξέρεις ότι θέλει περισσότερο χρόνο για να ενεργοποιηθεί.

Αν θεωρείς ότι θέλεις να επισπεύσεις τη διαδικασία η ξηρή, θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά, όμως το άρωμα της νωπής είναι ασύγκριτο!

Τα αρωματικά

Όπως είπα πιο πάνω το κουμκουάτ είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Αν δεν βρεις, ένα μείγμα από πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο ή κάρδαμο κάπως θα σε πάει αρκετά κοντά.

Στη φογάτσα δεν “χωράει” μαχλέπι, ούτε μαστίχα.

Τα υπόλοιπα συστατικά

Βούτυρο Κερκύρας, σαφώς και ολόφρεσκα αυγά, πάντα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος!

Το γλυκό κρασί

Τη συνταγή για φογάτσα, την είχα ανακαλύψει το 2014 σε ένα βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές.

Η προσθήκη με το γλυκό μοσχάτο κρασί και μάλιστα σε γενναία ποσότητα δεν είναι απλώς απαραίτητη είναι ο χαρακτήρας της ιδίας της φογάτσας!

Το ζύμωμα και το φούσκωμα

Όπως σε όλες τις συνταγές για τσουρέκι, το ζύμωμα είναι το Α και το Ω, οι ίνες έρχονται μόνο από το 10′ ζύμωμα.

Η ζύμη γίνεται ονειρική, ελαστική και γυαλιστερή, που όμως δεν θα κολλάει.

Ενώ ένα από τα καταστροφικά λάθη που μπορεί να συμβεί, σε όλες αυτές τις ζύμες, είναι στη φάση του φουσκώματος.

Κράτησε ρολόι αν χρειαστεί, οι χρόνοι, ειδικότερα πριν το ψήσιμο, πρέπει να ακολουθούνται πιστά.

Αν η φογάτσα ή το τσουρέκι υπερφουσκώσει το αποτέλεσμα θα είναι κακό.

Το ψήσιμο

Πριν το ψήσιμο, και αφού φωσκώσει η φογάτσα, κόβουμε στην κορυφή της με ψαλίδι ένα σταυρό, είναι χαρακτηριστικό της.

Στις φογάτσες δεν βάζουμε κόκκινα αυγά όπως στα άλλα τσουρέκια.

Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο και ψήνουμε στις αντιστάσεις.

Ξεκουράζουμε και κρυώνουμε τη φογάτσα πριν την προσφέρουμε.

Αν κι εγώ πάντα κάνω μια πολύ μικρή και την τρώω ζεστή γιατί αλήθεια η μυρωδιά της είναι ασύγκριτη!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 2 τσουρέκια
Χρόνος Προετοιμασίας3 hours 45 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος40 minutes
Είδος ΓεύματοςΠαραδοσιακά

Φογάτσα, Παραδοσιακό Τσουρέκι από την Κέρκυρα

Εκτυπώση Συνταγής
Στην Κέρκυρα, μοσχοβολάει η Πασχαλιά φογάτσα, το παραδοσιακό Κερκυραϊκό τσουρέκι με γλυκό κρασί και κουμκουάτ, θα γίνει το αγαπημένο σου!

Υλικά

Για τη φογάτσα
  • 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 165 ml γάλα φρέσκο, χλιαρό
  • 45 γρ. μαγιά νωπή
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. αγελαδινό βούτυρο Κερκύρας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 ml γλυκό κρασί, μοσχάτο
  • 2 κ.γ. ξύσμα από κουμκουάτ , ή μείγμα από πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη
  • ½ κ.γ. αλάτι
Για την επάλειψη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Αμύγδαλο φιλέ

Διαδικασία

Το προζύμι
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 2 κ.σ. από την ζάχαρη και το γάλα, μέσα σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί.
  • Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το προζύμι για 60’ σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.
Η φογάτσα
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αποσύρουμε.
  • Αφού κρυώσει ελαφρά το μείγμα προσθέτουμε το κρασί και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά.
  • Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το χλιαρό, υγρό μείγμα που ετοιμάσαμε και το προζύμι.
  • Ζυμώνουμε τα υλικά χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του γάντζου για 10' σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Όταν η ζύμη είναι λεία, εύπλαστη και γυαλιστερή σταματάμε το ζύμωμα.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες να διπλασιαστεί η ζύμη.
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε, 2 ή 4, πλάθουμε καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε ταψάκια τα οποία αφήνουμε να φουσκώσουν μέσα στον φούρνο στους 30ο C για 25'.
  • Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο, αλείφουμε τα τσουρέκια με τα υλικά της επάλειψης, ελαφρώς χτυπημένα, και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
  • Ψήνουμε στους 180ο C στις αντιστάσεις για 40-45’.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη 100 γρ. κουμκουάτ, γλυκό του κουταλιού, ψιλοκομμένο
- Το αμύγδαλο μπορούμε να το παραλείψουμε

Φογάτσα, Παραδοσιακό Τσουρέκι με γλυκό κρασί και κουμκουάτ από την Κέρκυρα

Join the Conversation

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close