Χταπόδι Γιουβέτσι
By 11 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 6 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 15 mins
Το αγαπημένο μας γιουβέτσι, τρώγεται και αλλιώς!
Υπέροχο, ελαφρύ, λιτό αλλά με ξεχωριστή νοστιμιά, ειδικά για όσους λατρεύουν τα θαλασσινά!
Υλικά
- 1 χταπόδι (περίπου 1000 gr.)
- 300 gr. κριθαράκι χοντρό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3 σκελιδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ κοφτή
- 2000 ml. ζωμό λαχανικών και επιπλέον για το βράσιμο
- 100 ml. λευκό κρασί
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι και το σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να να βγάλει όλα τα υγρά του και να πάρει "κόκκινο" χρώμα.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Κόβουμε και το χταπόδι σε κομμάτια.
- Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μόλις πάρουν ελαφρύ χρώμα προσθέτουμε το χταπόδι.
- Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, το μπαχάρι, την ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό.
Αφήνουμε να πάρει δύο τρεις βράσεις.
- Μεταφέρουμε το χταποδάκι σε ευρύχωρο ταψί ή πυρέξ.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σωτάρουμε το κριθαράκι για 1 -2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και το προσθέτουμε στο πυρέξ.
- Ανακατεύουμε και ψήνουμε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C Κελσίου.
- Όσο ψήνεται το γιουβέτσι ανακετεύουμε μερικές φορές προσεκτικά και ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον ζωμό μέχρι να βράσει το κριθαράκι, ώστε να είναι το φαγητό στο τέλος να είναι "ζουμερό"!
- Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό και αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοκκομένα μαϊντανό και φρέσκια μαντζουράνα!
- Ή ακόμη προσθέτουμε και λίγο μπούκοβο!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυρίως πιάτο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Εύκολο