Πρεβέντα (Μπουγάτσα ή Κουλούρα), ένα μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό ψωμί, “κεντημένο” και διακοσμημένο με διάφορα σχέδια από ζυμάρι, μελωμένο έργο τέχνης,το ετοιμάζουν μέχρι και σήμερα σε ορισμένους τόπους στην Ελλάδα και το πάνε στο τραπέζι του γάμου σαν δώρο γάμου!
Η πρεβέντα κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και σερβίρεται αντί της τούρτας!
Πρεβέντα (Μπουγάτσα ή Κουλούρα) Παραδοσιακό Ψωμί Recipe
By 17 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 μεγάλο ψωμί
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 2 hrs 0 min
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 3 hrs 0 min
Πρεβέντα (Μπουγάτσα ή Κουλούρα), ένα μυρωδάτο και πεντανόστιμο γλυκό …
Υλικά
- 400 gr. προζύμι
- 2500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 νεροπότηρο Ελαιόλαδο ή Σπορέλαιο
- 1 νεροπότηρο γάλα φρέσκο
- 1½ νεροπότηρο ζάχαρη
- 5 μεγάλα αυγά
- 4 κάψουλες βανιλλίνη
- 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- > Επιπλέον θα Χρειαστείτε
- Μέλι
- Κουφέτα
Οδηγίες
- Η ζύμη
Ανακατεύουμε σε μία μεγάλη λεκάνη όλα τα υλικά,εκτός από το αλεύρι.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά!
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί ο όγκος της περίπου 1 ώρα. - Κρατάμε όσο ζυμάρι θέλουμε για τα σχέδια(όπως στις φωτογραφίες).
Ζυμώνουμε πάλι και τοποθετούμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο στρογγυλό ταψί την ζύμη.
Την διακοσμούμε με τα σχέδια της αρεσκείας μας. - Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες περίπου στους 180°C, όταν η πρεβέντα πάρει χρώμα (ροδίσει) σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο..
Μόλις κρυώσει ζεσταίνουμε το μέλι και την αλείφουμε με πινέλο. - Προφέρεται μέσα λευκό τραπεζομάντηλο, στολισμένη με κουφέτα και τριαντάφυλλα!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Συνοδευτικο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Δυσκολο