Κάθομαι στη βεράντα, μόλις έχω ξεφουρνίσει το ταρκάσι aka τη φανταστική αλμυρή κολοκυθόπιτα με τραχανά χωρίς φύλλο, και αντί να κάνω το αυτονόητο.. δηλαδή πρώτα να φωτογραφίσω, έχω ξεκινήσει να τρώω ασταμάτητα.
Είναι από τις λίγες φορές που δεν σκέφτομαι ως “food blogger”, μα δε γινόταν, δεν άντεχα αφού ήδη όσο ψηνόταν μου είχε “σπάσει” τη μύτη η μυρωδιά της.
Και μόλις την έβγαλα, ετσι καυτή και ροδοκόκκινη ήταν πειρασμός!
Βέβαια πάντα ήμουν λαίμαργη με τις πίτες, θυμάμαι να τσουρουφλάω τη γλώσσα μου με τη γλυκιά κολοκυθόπιτα και μια φορά που είχα φάει 6 ολόκληρα κομμάτια από μια σπανακόπιτα χωρίς φύλλο.
Γενικά είμαι “κολλημένη” με τις πίτες και άλλωστε το έχεις καταλάβει 13 χρόνια τώρα.
Μα ποιος δεν έχει λατρεία στις συνταγές για εύκολες πίτες χωρίς φύλλο, τύπου αλευρόπιτες-κουρκουτόπιτες-τεμπελόπιτες κτλ. είναι εύκολες, σκαρώνονται γρήγορα και είναι θεϊκές!
Είτε τυρόπιτα, σπανακόπιτα αλλά η μια και μοναδική κολοκυθόπιτα με φρέσκα κολοκυθάκια, της εποχής δεν “παίζεται”!
Αν και εμείς συχνότερα, λόγω καταγωγής, “ψήνουμε” μπατζίνα δηλαδή τη τοπική Θεσσαλική αλμυρή κολοκυθόπιτα με φέτα και χωρίς φύλλο αυτό εδώ το ταρκάσι.. ωραίο όνομα ε; Είναι εξίσου υπέροχο!
Το ταρκάσι διαφέρει από την μπατζίνα γιατί περιέχει τραχανά, άνηθο και όταν ψηθεί δεν είναι τόσο ιδιαίτερα λεπτή και τραγανή.
Και ο λόγος που έφτιαξα το τρακάσι αντί για την μπατζίνα ήταν ξεκάθαρα ο ωραιότατος τραχανάς που μου έχει απομείνει από τον χειμώνα.
Θα σου “πω” την μικρή αμαρτία που έκανα και που προφανώς ήταν ο λόγος που η κολοκυθόπιτα αυτή τη φορά έγινε εξαιρετική σε γεύση, άλειψα το ταψί με πρόβειο βούτυρο, αυτό είχε ξεμείνει από το Πάσχα.
Εντάξει, καμία ενοχή εννοείται η καραντίνα μας ζόρισε και μας ζορίζει, ας νιώσουμε καλύτερα ο καθένας με τον δικό του τρόπο.
Ο δικός μου είναι να κάνω τις αγαπημένες μου πίτες, να τις τρώω καυτές και να μη με νοιάζει τίποτα!
Τα κολοκυθάκια στο εξής “παίζουν” δυνατά μέχρι το Φθινόπωρο αλίμονο αν δεν ψήσουμε μια ντουζίνα πίτες και ειδικά το ταρκάσι, την πεντανόστιμη, παραδεισένια αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο!
Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα
Συνταγή για αλμυρή κολοκυθόπιτα με τραχανά και φέτα χωρίς φύλλο
Κατηγορία Συνταγής: Γρήγορες και εύκολες συνταγές, Παραδοσιακές συνταγές, Ελληνική Τοπική Κουζίνα, Γαλακτοκομικά, Λαχανικά, Κεράσματα-Party, Πρωινό-Brunch-Σνακ, Συνταγές για παιδιά, Υγιεινές συνταγές,
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 8 άτομα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. κολοκυθάκια
1 μικρό ματσάκι άνηθο
100 γρ. ξινό τραχανά
400 ml. γάλα
3 μεγάλα αυγά
300 γρ. φέτα
80 γρ. βούτυρο
50 ml. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
1. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα βάζουμε σε τρυπητό και τ΄αλατίζουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
2. Λιώνουμε το μισό βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και με το υπόλοιπο αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 34 εκ. περίπου.
3. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γάλα, τ’ αυγά, το λιωμένο βούτυρο, τον τραχανά, το αλεύρι, τον άνηθο ψιλοκομμένο, τα κολοκυθάκια και αλατοπιπερώνουμε.
4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη, ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το ελαιόλαδο.
5. Ψήνουμε το ταρκάσι για 60′ στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου.
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατσικίσιο γάλα και τυρί
-Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε το ταρκάσι και με κίτρινο κολοκύθι
-Αν τα κολοκυθάκια έχουν αρκετά υγρά τα πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας
-Ο τραχανάς μπορεί να είναι οποιοσδήποτε μας αρέσει
-Χρησιμοποιούμε όποιο βούτυρο θέλουμε αλλά μπορούμε και να το παραλείψουμε αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο
Εδώ μπορείς να δεις περισσότερες αγαπημένες συνταγές για πίτες της Ελληνικής Κουζίνας.
πολυ καλο
Ωραία βγαίνει, την επόμενη φορά θα βάλω κ άλλη φέτα!