Φιτούρα ή Φριτούρα Παραδοσιακό Γλυκό της Ζακύνθου
By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 15-20 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 12 hrs 0 min
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 12 hrs 40 mins
Η φιτούρα ή φριτούρα είναι παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου, συνήθως προσφέρεται στην γιορτή του Αγίου Διονυσίου!
Μοναδικό, πεντανόστιμο, απλό και εύκολο γλυκό, ιδανικό για την περίοδο της νηστείας αλλά και για τα παιδιά!
Υλικά
- > Για την Φυτούρα
- 1100 ml. νερό
- 300 gr. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Σπορέλαιο για τηγάνισμα
- > Για το Σερβίρισμα
- Ζάχαρη
- Κανέλα
Οδηγίες
- Η φιτούρα
Βάζουμε το νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, σε πολύ μικρές ποσότητες για να μην σβολιάσει και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς. - Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε πυρέξ ή ταψί 35x25 που έχουμε λαδώσει πολύ καλά. - Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και λαδώνουμε και την επιφάνεια του βρασμένου σιμιγδαλιού, ελαφρά.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 12-15 ώρες, άν είναι καλοκαίρι τοποθετήστε στο ψυγείο! - Μετά από 12 ώρες χαράσουμε σε κομμάτια τριγωνικά ή άν θέλετε κόβετε με κουπ πάτ, τετράγωνα και στρόγγυλα κομμάτια!
Σε ένα πλατύ βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και το αφήνουμε να κάψει καλά.
Tηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές. - Ακουμπάμε τις τηγανισμένες φιτούρες σε χαρτί απορροφητικό για να τραβήξει το περιττό λάδι!
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρουμε!