Τηγανητός μπακαλιάρος με κουρκούτι μπύρας και σκορδαλιά με παντζάρια

2.4K

25η Μαρτίου με απόλυτο φαγητό της ημέρας και βέβαια δε γινόταν να μη σου ετοιμάσω συνταγή για μπακαλιάρο. Ιδού ο τηγανητός μπακαλιάρος με κουρκούτι μπύρας και σκορδαλιά με παντζάρια!

Ο μπακαλιάρος “μιλάει” στη ψυχή μου, γυρίζω χρόνια πίσω στην ταβέρνα του παππού μου όπου κάθε 25η Μαρτίου μοσχοβολούσε ο τηγανητός μπακαλιάρος που τον περιμέναμε πώς και πώς.

Τον θυμάμαι στο μικρό κουζινάκι να δοκιμάζει τον υγράλατο μπακαλιάρο για να δει αν έχει ξαρμυρίσει όσο έπρεπε, συνήθεια που μου έχει μείνει και εμένα.

Και αν θεωρείς ότι ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι “μπελάς’ δες το βίντεο που ετοίμασα, διάβασε και όλα τα tips, παρακάτω, και συνόδευσέ τον με τη φοβερή παντζαροσκορδαλιά!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Ποιος είναι ο ιδανικός μπακαλιάρος για τηγάνισμα, ο υγράλατος που χρειάζεται χρόνο για ξαρμύρισμα ή ο κατεψυγμένος που θέλει απλά απόψυξη σε λιγότερο χρόνο;

Στον κατεψυγμένο μπακαλιάρο θα βρεις την ευκολία, φυσικά κι εγώ τον χρησιμοποιώ συχνά, όμως δε θα βρεις ούτε τη νοστιμιά, ούτε το αποτέλεσμα που λιγουρεύεσαι.

Για τί είδους συνταγές είναι ιδανικός; Γι’ αυτές τις πεντανόστιμες κροκέτες με μπακαλιάρο, ΕΔΩ η συνταγή για τις μπακαλιαροκροκέτες.

Ο παστός μπακαλιάρος είναι άλλο πράγμα, αρχικά με την ενυδάτωση θα διπλασιαστεί η σάρκα οπότε μέσα στο κουρκούτι θα “υπάρχει” νόστιμος μπακαλιάρος.

Κουρκούτι, το σημαντικό! Προσωπικά μέσα από πολλές δοκιμές προτιμώ αυτό με την μπύρα, είναι εξαιρετικά αφράτο, νόστιμο και τραγανό το αποτέλεσμα.

Δεν χρειάζεται “κόπο” είναι σίγουρη η επιτυχία του! Στη συνταγή για το κουρκούτι με μπύρα προτιμώ να χρησιμοποιώ μια μπύρα τύπου lager.

Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου δύο πράγματα είναι σημαντικά:

1.Φροντίζουμε να έχουμε “στεγνώσει” το κομμάτια του μπακαλιάρου, καρφώνουμε κάθε κομμάτι με πιρούνι και, όχι με το χέρι, το βουτάμε καλύπτοντας ολούθε με κουρκούτι.

2. Η σωστή θερμοκρασία του λαδιού, το λάδι πρέπει να “κρατάει” σταθερή θερμοκρασία γι΄αυτό τηγανίζουμε λίγα-λίγα κομμάτια και αν βλέπουμε πως ανεβάζει θερμοκρασία κατεβάζουμε την ένταση της φωτιάς.

Τόσο όσο, δεν θέλουμε να βράσουμε αλλά να τηγανίσουμε!

Και τέλος τα συνοδευτικά και συγκεκριμένα η σκορδαλιά!

Δεν υφίσταται τηγανητός μπακαλιάρος χωρίς σκορδαλιά και αυτό το ξέρουμε όλοι! Τώρα για την ένταση του σκόρδου, περί ορέξεως “κολοκυθόπιτα”!

Λατρεύω η σκορδαλιά αλλά συχνά εκτός από την συνταγή παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί ή πατάτα, αγαπώ και τις παραλλαγές όπως αυτή τη συνταγή για σκορδαλιά με παντζάρια!

Τα παντζάρια, , δίνουν μια ανάλαφρη γεύση στη σκορδαλιά και μια γλυκύτητα στον όλο συνδυασμό.

Ειδικά τα σχεδόν “ξυδάτα” παντζάρια ΕΔΕΜ σε βάζο είναι ιδανικά για να φτιάξεις αυτή την υπέροχη σκορδαλιά με παντζάρια!

Ίσως μια τελευταία σκέψη “μένει” με τί λάδι τηγανίζουμε παιδιά τον μπακαλιάρο;

Προτείνω ένα ελαιόλαδο ελαφρύ, έχει σημασία το ελαφρύ, όσο άφθονο “δικό” μας ελαιόλαδο και να έχουμε, αν είναι βαρύ και έντονο αυτό θα “περάσει” στη γεύση και ο μπακαλιάρος δεν θα γίνει χρυσο-τραγανός!

Τα ποιοτικά σπορέλαια είναι σωτήρια αλλά η απόφαση είναι δική σου!

Χρόνια πολλά αγαπημένοι φίλοι, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αξίζει γιορτάσουμε με όποιες συνθήκες και τί άλλο να ευχηθώ από καλή λευτεριά!

🤍
Εύα

Παστός μπακαλιάρος με κουρκούτι μπύρας και σκορδαλιά με παντζάρια 25 Μαρτίου

Συνταγή για μπακαλιάρο με κουρκούτι μπύρας και σκορδαλιά με παντζάρια (παντζαροσκορδαλιά)

Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική Κουζίνα, Παραδοσιακές συνταγές, Συνταγές για συνοδευτικά, Συνταγές με ψάρι, Συνταγές με λαχανικά, Γιορτινές συνταγές

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 6 άτομα


Υλικά

Για το κουρκούτι με μπύρα

1500 γρ. υγράλατο μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
500 γρ. μπύρα
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
Ελάχιστο αλάτι

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για την παντζαροσκορδαλιά

200 γρ. παντζάρια ΕΔΕΜ
100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
3 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο
60ml ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα
2 κουταλιές της σούπας λευκό βαλσαμικό ξύδι ΕΔΕΜ
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Ο υγράλατος μπακαλιάρος

Προετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο νωρίτερα ξαρμυρίζοντας τον.
Βάζουμε σε ένα μπολ άφθονο νερό και αφού το ξεπλύνουμε τον αφήνουμε για 24 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό του.

Κατόπιν κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε τα περιττά σημεία (ουρά, πτερύγια, κτλ.) και τον αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσει καλά.

Για τη σκορδαλιά με παντζάρια

Μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό και το στύβουμε καλά.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε το ψωμί, το σκόρδο, την καρυδόψιχα, το ξύδι και τα παντζάρια, προσθέτοντας το ελαιόλαδο σε ροή. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται.

Αφήνουμε τη παντζαροσκορδαλιά στην άκρη και ετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο.

Για το κουρκούτι με μπύρα

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το θυμάρι, προσθέτουμε τη μπύρα και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να έχουμε έναν ομογενοποιημένο χυλό.

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι της επιλογής μας και αφού ζεσταθεί καλά βάζουμε 3 κομμάτια μπακαλιάρο τον οποίο έχουμε βουτήξει στο κουρκούτι.

Τηγανίζουμε τους μπακαλιάρους μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

  • Μπορούμε την παντζαροσκορδαλιά να την φτιάξουμε από την προηγούμενη ημέρα
  • Τα καρύδια μπορούμε να τα παραλείψουμε ή να βάλουμε διπλάσια ποσότητα
  • Αν δεν έχουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χρησιμοποιούμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ΕΔΩ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές για μπακαλιάρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close