Μία συνταγή από τα παλιά, αφράτη, βουτυράτη ζύμη και τα πιο τέλεια τυροπιτάκια από τις αγαπημένες συνταγές της γιαγιάς!
Τα τυροπιτάκια της Γιαγιάς Recipe
By 7 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (40 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 25 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 10 mins
Μία συνταγή από τα παλιά, αφράτη, βουτυράτη ζύμη και τα πιο τέλεια …
Υλικά
- > Για την Ζύμη
- 500 gr. αλεύρι φαρίνα
- 40 ml. ελαιόλαδο
- 300 ml. γάλα φρέσκο
- 8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- > Για την Γέμιση
- 400 gr. τυρί φέτα
- 1 μεγάλο αυγό
- Φρεσκοττριμμένο πιπέρι
- > Για την Επάλειψη
- 2 κρόκους αυγών
- 120 gr. βούτυρο
Οδηγίες
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη μαζί με την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Κάνουμε στην μέση μία λακούβα και ρίχνουμε μέσα εκεί το λάδι και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη όπως είναι του ψωμιού. - Κατόπιν παίρνουμε το ζυμάρι και σχηματίζουμε ένα μακρόστενο «φρατζολάκι» το οποίο κόβουμε σε πέντε ίσα κομμάτια.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι και ανοίγουμε ένα φύλλο όσο πιο στρογγυλό μπορούμε.
Με ένα μαχαίρι και κόβουμε το φύλλο ως εξής: Kάνουμε ένα σταυρό χωρίζοντάς το έτσι σε τέσσερα κομμάτια και μετά το κάθε κομμάτι το κόβουμε σε δύο άλλα ίσα κομμάτια σχηματίζοντας έτσι συνολικά 8 τριγωνάκια. - Προθερμαίνουμε τον φούρνο
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης. - Κατόπιν παίρνουμε ένα κουταλάκι από το μείγμα με τα τυριά , και τοποθετούμε την γέμιση μας στη μέση της βάση του τριγωνικού φύλλου, σκεπάζουμε καλά με τις δύο άκρες την γέμιση και τυλίγουμε δίνοντας έτσι στο τυροπιτάκι μας το σχήμα του κρουασάν.
Συνεχίζουμε έτσι και με τα υπόλοιπα τέσσερα κομμάτια της ζύμης. - Αλείφουμε το βουτυρο σε μεγάλο ταψί, του φούρνου μας και τοποθετούμε σ’ αυτό όλα τα τυροπιτάκια μας με την μύτη προς τα κάτω για να μην ανοίξουν κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Επειδή φουσκώνουν αρκετά αφήνουμε λίγη απόσταση μεταξύ τους.
Τα αλείφουμε τον κρόκο που έχουμε χτυπήσει με 2-3κουταλιές νερό, για να πάρουν χρώμα.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Ορεκτικο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο
Να ρωτήσω λίγο κάτι? Ποιός ο λόγος να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι φαρίνα εφόσον προσθέτουμε μαγιά!? Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ακόμα καλύτερα για ζύμωμα?
Χαίρεται! Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω απλό αλέυρι γιατι δεδομένου ότι περιέχει μαγιά η ζύμη μου φαίνεται πολύ βαρύ το αλέυρι τύπου φαριναπ! Μπορώ?