Η Νίκη Στρώνει το Γιορτινό Τραπέζι των Χριστουγέννων με Παραδοσιακές Γεύσεις από την Ικαρία!

1.5K
Αυτές τις γιορτές αποφάσισα να σας στρώσω το γιορτινό τραπέζι με αγαπημένα πρόσωπα!

Έτσι λοιπόν από σήμερα μέχρι την Πρωτοχρονιά θα σας παρουσιάσω 6 αγαπημένα πρόσωπα που ανταποκρίθηκαν στο “κάλεσμά” μου,  μου εδώσαν τις  συνταγές τους για το γιορτινό τραπέζι αυτών των ημερών, που αποτελούνται από ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο!

Μέρες τώρα τις μαγείρευα, τις φωτογράφιζα και τις απολάμβανα τώρα ήρθε οι ώρα να τις μοιραστώ μαζί σας!

Κάθε μενού είναι τόσο ξεχωριστό, τους διάλεξα γιατί ο καθένας μπορούσε να μου προσφέρει μια ποικιλία συνταγών και μενού που σίγουρα μέσα από αυτές τις προτάσεις μπορείτε να πάρετε ιδέες και για το δικό σας γιορτινό τραπέζι!

Σε αυτό το μαγειρικό concept πρωταγωνιστούν τα εξής αγαπημένα πρόσωπα:

– Η Νίκη Τσάρνα γνωστή και από τις Συνταγές της Παρέας όπου στρώνει το γιορτινό τραπέζι με Ικαριώτικες Παραδοσιακές νοστιμιές!
– Ο Περικλής Κοσκινάς, ο αγαπημένος μου σεφ, από το Αλάτσι για να “απολαύσετε” τα πιάτα ένός  καταξιωμένου σεφ στο δικός σας Πρωτοψρονιάτικο τραπέζι!
– Ο Δημήτρης Φαλλιέρος, Food Editor  από το ICookGreek αγαπημένος φίλος… και ναι οι άντρες μπορούν να ετοιμάσουν ένα άψογο Χριστουγεννιάτικο γεύμα!
– Η Εμμανουέλα Κόκκαλη, Food Blogger στο Eating Around και παρουσιάστρια του τηλεοπτικού Joy !
– Η ανατροπή θα είναι οτι θα παρουσιαστεί και ένα μενού άλλης γαστρονομικής φιλοσοφίας από την masterpiece χορτοφάγο Κωνσταντίνα Βρεττού!
– Από όλα αυτά όμως δεν θα μπορούσε να λείπουν και οι μαμαδίστικες συνταγές από την μαμά της Funky Cook!

Συντονιστείτε από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες  and enjoy  Christmas Cooking with us!

Η  Ικαρία είναι ένα από τα αγαπημένα μου νησιά, την αγαπώ για την απλότητά της και τους “γνήσιους” ανθρώπους της που σε βάζουν σε έναν άλλο τρόπο ζωής!

Κάποια στιγμή μέσα από το Food Blogging γνώρισα την Νίκη, νύφη μεν στην Ικαρία αλλά την αγάπησε και έγινε με τα χρόνια  και αυτή μια γνήσια Καριώτισσα!

Ο λόγος που διάλεξα την ξεχασμένη γαστρονομικά μέχρι πρόσφατα Ικαρία για να παρουσιάσω το κομμάτι του Ελληνικού γιορτινού τραπεζιού, θα σας τον αναλύσει η Νίκη παρακάτω, και με καλύπτει απόλυτα, σας τα παρουσιάζω όπως μου τα έγραψε!

Ικαρία
“Η Ικαρία είναι ένα νησί για πολλά χρόνια ξεχασμένο και απομονωμένο, λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και απομακρυσμένο αρκετά από την πρωτεύουσα γι’ αυτό έγινε και τόπος εξορίας!

Οι Καριώτες ήταν ολιγαρκείς και ταπεινοί έτρωγαν και κατανάλωναν οτι μπορούσαν να καλλιεργήσουν στην σχεδόν άγονη γη που είχε ο καθένας τους.

Είχαν τα ζώα τους κατσίκες και χοίρους οικόσιτους, για τα Χριστούγεννα ,από λαχανικά ευδοκιμούσε πολύ η λαχανίδα λόγω οτι άντεχε στην καλοκαιρινή ξηρασία και έτσι επινόησαν το “Χοιρινό με τα Λάχανα” και ήταν φαγητό για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το καλοκαίρι φύτευαν κολοκύθες για τον χειμώνα που τις έφτιαχναν ορεκτικά “Πιταράκια” μαζί με διάφορα χορταράκια που μάζευαν από τα περιβόλια.

Είχαν όμως και ελαιόδεντρα για το λάδι της χρονιάς τους ,με αυτό έφτιαχναν το ταπεινό γλυκάκι τα “Φοινίκια” που τα τιμούσαν δέοντος γιατί δεν υπήρχε κάτι καλύτερο σε λιχουδιά, μέχρι σήμερα όλα αυτά είναι πολύ ωραία εδέσματα και τα τιμούν οι Καριώτες σε κάθε γιορτινό τους τραπέζι!”

 

Ορεκτικό: Πιταράκια

για 6 άτομα

Υλικά
Για το Ζυμάρι

280 ml. νερό χλιαρό
500 gr. αλεύρι σκληρό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την Γέμιση
1000 gr. Κολοκύθα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 χερόβολο χόρτα, λάπαθα, αρμπέτες, σέσκουλα,
1 ματσάκι δυόσμο
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Kοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπωλ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Τρίβουμε την κολοκύθα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα χόρτα και τον δυόσμο και τα περνάμε από ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.

Ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο την ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο.
Με ένα ποτήρι ή στρογγυλό κουπ πατ κόβουμε την ζύμη.
Γεμίζουμε τα κομμάτια της ζύμης που έχουμε κόψει με την γέμιση.

Κλείνουμε τα πιταράκια καλά, δίνοντας ημικυκλικό σχήμα και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν!

 

Πιταράκια Χριστυγεννιάτικα

 

Κυρίως πιάτο: Χοιρινό με Λαχανίδες

για 6 άτομα

Υλικά
2000 gr. Λαχανίδες (παραπούλια)
2000 gr. χοιρινό στήθος με λίπος, σε μερίδες
1 κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας ώστε να πάρει χρώμα παντού.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωτάρουμε επίσης μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε αρκετό ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να βράσει το κρέας, ξαφρίζοντας αν χρειάζεται.

Ζεματάμε τις λαχανίδες σε καυτό νερό για μερικά λεπτά και τις προσθέτουμε στο βρασμένο κρέας.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι.

Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι λαχανίδες, χωρίς να ανακατεύουμε το φαγητό για να μην λιώσουμε τα χόρτα, φροντίζουμε το φαγητό να έχει ζουμί, γι΄αυτό αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.

Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό προσθέτουμε τον χυμό 2 λεμονιών και κουνάμε την κατσαρόλα.

Σερβίρουμε με επιπλέον λεμόνι και πιπέρι φρέσκο.

Χοιρινό με Παραπούλια

 

Επιδόρπιο: Φοινίκια

για 6 άτομα

Υλικά
500 ml. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
200 gr. ζάχαρη
1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
650 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
Κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον οποίο έχουμε ανακατέψει με το baking powder, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.

Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι ή λίγη σόδα αναψυκτικό, μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή ζύμη.

Πλάθουμε κυλινδρικά την ζύμη φτιάχνοντας φοινίκια, τα πιέζουμε με ένα πιρούνι ώστε να κάνουμε ανάγλυφα σχέδια, αν θέλουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C Κελσίου μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20 λεπτά.

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.

Φοινίκια Ικαρίας

 

Join the Conversation

  1. Nikh Tsarna says:

    Τελεια τα εφτιαξες Ευα μου ΟΛΑ!!!! Ενα μεγαλο ευχαριστω απο ολους τους Ικαριωτες για την προβολη του νησιου μας απο το καταπληκτικο και πεντανοστιμο blog σου! Μεγαλη μας τιμη!!!!!!

  2. Σας ευχαριστώ Νίκη και Έυα για το πολύ όμορφο και γεμάτο γεύσεις και μυρωδιές ταξίδι που μας προσφέρατε στη Ικαρία !!!!!!

  3. Gwgw Tsarna says:

    Συγχαρητηρια και στις δυο σας!!!ενα αληθινο ταξιδι στην ομορφη πατριδα μας!!!χρονια πολλα και καλες γιορτες σε ολη την καλη παρεα!!!

  4. Anastasia Souvatzi says:

    Ενα μεγάλο Εύγε κι απο εμενα!!Για την αυθεντικότητα και το μεγαλείο της απλότητας που παρουσιάστηκε!! Μπραβο Νικη μου!! Μπραβο σε ολους σας!! Καλη κι ευλογημένη ας είναι η νέα χρονιά!!

  5. Μπράβο και από μένα εξαιρετικά πιάτα !

    1. Σας ευχαριστούμε <3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close