Κοτόπουλο με Φυστικοβούτυρο και Καρύδα

2.5K
Από μικρή όταν έβλεπα κλασικές αμερικάνικες ταινίες  το φυστικοβούτυρο μου κέντριζε το ενδιαφέρον.

Μία κουταλιά που απλωνόταν επάνω στο ζεστό ψωμί και η λαχτάρα μου να δοκιμάσω ήταν απερίγραπτη. Βλέπεις έπρεπε να φτάσω περίπου 19 ετών για να καταφέρω να το γευτώ στο σπίτι του Νικ, σε ένα θρυλικό σάντουιτς, που -όπως μου είπε- λάτρευε ο Έλβις Πρίσλεϊ.

Έκτοτε, το φυστικοβούτυρο σε κάθε του εκδοχή έγινε αδυναμία μου. Το έχω κάνει γλυκό, έχω μαγειρέψει με αυτό, το τρώω για πρωινό αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν χρειάζομαι ενέργεια ή όταν απλώς θέλω να γευτώ κάτι εξαιρετικά απολαυστικό!

Πρόσφατα δοκίμασα το ελληνικό Φυστικοβούτυρο Αφοί Χαΐτογλου και θυμήθηκα τον Brad Pitt στο “Meet Jo Black” που δοκιμάζοντας μια κουταλιά φυστικοβούτυρο «έλιωσε» από την παραδεισένια γεύση του.

Αυτή η βελούδινη υφή και η δυνατή του γεύση με ξεσήκωσε κυριολεκτικά!

Ελληνικό Φυστικοβούτυρο Συνταγές

Μπήκα στην κουζίνα, για βραδινό ετοίμασα ένα κοτόπουλο με σάλτσα φυστικοβούτυρο και γάλα καρύδας, naan (δείτε τη συνταγή για σπιτικά naan εδώ) και ρύζι μπασμάτι.

Φυσικά δεν διάλεξα την ταινία τυχαία αφού θυμήθηκα τη σκηνή: «Δεσποινίς Morris, μπορώ να φτιάξω μόνος μου το πρωινό μου. Δια του λόγου το αληθές, μόλις ετοίμασα ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και δυο whiskey sour».


Κοτόπουλο με Φυστικοβούτυρο και Καρύδα

[vc_row][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Προετοιμασίας: 60′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Ψησίματος: 20′  [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Μερίδες: 6 [/vc_column][/vc_row]


Υλικά

Για το κοτόπουλο
600 g. κοτόπουλο στήθος
3 μικρά κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπα fish sauce
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
¼ κουταλάκι του γλυκού μάραθο σπόρους ή σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σπόρους ή σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλιά της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη

Για τη σάλτσα φυστικοβούτυρο
150 g. Φυστικοβούτυρο Αφοί Χαΐτογλου, Απαλό
280 ml. γάλα καρύδας
50 ml. ζεστό νερό
1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό
1 σκελίδες σκόρδο
20 ml. χυμό λάιμ
25 g. φρέσκο τζίντζερ
1 πιπεριά τσίλι
2 κουταλιές της σούπας λεμονόχορτο
2 κουταλιές της σούπας fish sauce
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
2 ½ κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
3 κουταλιές της σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο

Για το σερβίρισμα
Λάιμ
Κόλιανδρο
Ρύζι μπασμάτι
Πιτάκια Νααν

Εκτέλεση
[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Ξεκινάμε με το μαρινάρισμα του κοτόπουλου:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες και το τοποθετούμε σε βαθύ γυάλινο σκεύος. Πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αλέθουμε τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας με το κοτόπουλο και το μαρινάρουμε από 1-24 ώρες, σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο.

[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Ετοιμάζουμε τη σάλτσα φυστικοβούτυρο-καρύδα:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα βάζουμε μαζί με το σησαμέλαιο σ΄ ένα κατσαρολάκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το τσίλι ψιλοκομμένο.
Ανακατεύουμε καλά το φυστικοβούτυρο με το γάλα καρύδας, τον κουρκουμά, τη ζάχαρη, και το garam masala.Τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά της σάλτσας και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Το ψήσιμο του κοτόπουλου:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί. Αν έχουμε τη δυνατότητα ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλο στο grill, σε bbq ή σε σχάρα στα κάρβουνα.
Ψήνουμε το κοτόπουλο σε δυνατη φωτιά για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να παραμείνει τραγανό απ’ έξω και μέσα ζουμερό.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη πιατέλα, περιχύνουμε με σάλτσα φυστικοβούτυρο – καρύδα, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, τσίλι και λάιμ. Συνοδεύουμε με τα naan και ρύζι μπασμάτι.

Κοτόπουλο Satay Συνταγή
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μοσχάρι αντί για κοτόπουλο.
– Αν η σάλτσα πήξει πολύ αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
– Αντί για λέμονγκρας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρεμμυδάκι φρέσκο και λίγο ξύσμα λάιμ.
– Το garam masala είναι μείγμα μπαχαρικών (συνταγή εδώ), αν δεν έχουμε στο ντουλάπι μας αυτά τα μπαχαρικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ελάχιστο γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κρόκο Κοζάνης, μαύρο πιπέρι και κύμινο.

Ινδικές Συνταγές με Κοτόπουλο και Καρύδα

Peanut Butter Chicken Recipe

Ταϋλανδέζικες Συνταγές με Κοτόπουλο

Σάλτσα με Φυστικοβούτυρο Συνταγές

Κοτόπουλο με Καρύδα και Φυστικοβούτυρο

*(Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας με το Φυστικοβούτυρο Αφοί Χαΐτογλου,  καταγράφει την προσωπική μου εμπειρία, έχει δοκιμαστεί, από εμένα την ίδια, και χρησιμοποιηθεί στην παραπάνω συνταγή).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close