Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι από εκείνες τις συνταγές για εύκολα γλυκά που μπορεί να φτιάξει ο καθένας στο άψε σβήσε και φυσικά με ελάχιστα υλικά! Υπάρχουν όμως και αμέτρητες παραλλαγές του χαλβά, συγκεκριμένα όρεξη να έχεις και μπορείς κάθε φορά να φτιάχνεις και μια νέα εκδοχή του, όπως αυτή η συνταγή για χαλβά με μέλι και γιαούρτι, που πραγματικά θα αγαπήσεις!

Ο χαλβάς έχει μια ιδιαίτερη πορεία στην ελληνική κουζίνα, παρόλο που στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ανατολίτικο γλυκό, το όνομά του hulw έχει αραβικές ρίζες και σημαίνει «γλυκό» (βικιπαίδεια) .

Δε θα αναλύσω περισσότερο την ποικιλία και τα είδη, θα σταθώ μόνο στο σιμιγδαλένιο χαλβά.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με μπόλικη κανέλα είναι το γλυκό που θα βρεις σα κέρασμα σε ταβέρνες, συνήθως αλλά και ένα γλυκό που συνδέεται με την παράδοση της νηστείας.

Όμως ο χαλβάς εκτός από το οτι είναι το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό, είναι ένα γλυκό που έχει μαθηματική βάση και τρία συγκεκριμένα συστατικά.

Ετσι η μέθοδος 1:2:3:4 μας υπολογίζει ξεκάθαρα την αναλογία των απαραίτητων συστατικών :
1 μέρος: λιπαρή ουσία
2 μέρη: σιμιγδάλι-άμυλο
3 μέρη: γλυκαντική ουσία
4 μέρη: νερό-υγρά

Οι συνταγές για χαλβά διαφέρουν σε γεύση, υφή και εμφάνιση ανάλογα τη λιπαρή ουσία που θα χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα, οι φυτικές λιπαρές ουσίες δίνουν ένα πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα και ωραίο χρώμα αλλά το ελαιόλαδο μας δίνει έναν πιο «υγεινό» χαλβά, σίγουρα με το βούτυρο έχουμε το πιο νόστιμο αποτέλεσμα αλλά οπωσδήποτε το βούτυρο που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να γίνει κλαριφιέ.

Το μοναδικό πράγμα όμως που πρέπει να προσέξεις, ιδιαίτερα, είναι το αργό-σχεδόν βασανιστικό- καβούρντισμα του σιμιγδαλιού και λέω βασανιστικό γιατί αν θες ένα «ξανθό» και ελαφρύ χαλβά, θα χρειαστεί τουλάχιστον 30-40 λεπτά ανακάτεμα, και πάντα με ξύλινη κουτάλα.

Όταν ήμουν μικρή, τον σιμιγδαλένιο χαλβά δεν τον έτρωγα την ίδια μέρα, προτιμούσα να έχουν περάσει μερικές ημέρες και να είναι πιο «στεγνός», τώρα πια τον τρώω καυτό!

Συνταγές για σιμιγδαλένιο χαλβά θα βρεις πολλές από την κλασική, με σοκολάτα ή και με προσθήκη super foods γιατί πλέον ο χαλβάς θεωρείται ένα υγιεινό και θρεπτικό γλυκό, κάτι με το οποίο σχεδόν συμφωνώ, αρκεί να μην έχει ζάχαρη και να γίνει το καβούρντισμα σε αργά-αργά σε ελαιόλαδο.

Ετσι έγινε ο τέλειος –λίγο πιο υγιεινός- χαλβάς που θα διαβάσεις παρακάτω ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με μέλι, το οποίο κάνει τη διαφορά, αρκεί να μην είναι «βαρύ» και όσο για το γιαούρτι;

Του ταιριάζει φανταστικά και «ξεχνάς» τη λαδίλα, αφράτος και σπυρωτός όπου μαζί με το άρωμα του λεμονιού και τις μαύρες σταφίδες γίνεται υπέροχος!

Όπως θα δεις και στο σχήμα του, στις φωτογραφίες, δεν χρησιμοποιώ φόρμα αλλά ένα vintage τάπερ της γιαγιά μου, η οποία είχε αμέτρητα!

Τις επόμενες ημέρες θα δούμε και άλλες συνταγές για χαλβά και όχι μόνο σιμιγδαλένιο, ετοιμάσου!


 Χαλβάς με Γιαούρτι και Μέλι

Συνταγή: Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με Μέλι και Γιαούρτι

Κατηγορία Συνταγής: Εύκολο Γλυκό, Κέρασμα
Χρόνος Εκτέλεσης: 45 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40λεπτά
Ποσότητα: 6 άτομα

Υλικά
Για το χαλβά
300 γρ. Σιμιγδάλι χοντρό
50 ml. ελαιόλαδο ΑΛΤΙΣ Κλασικό
200 γρ. γιαούρτι
50 γρ. μαύρες σταφίδες
50 γρ. ξηρούς καρπούς
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι
350 γρ. μέλι
600 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1-2 φλούδες λεμονιού

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα 1: Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ξεκινάμε να καβουρδίζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30-35 λεπτά.

Βήμα 2: Προς τη μέση της διαδικασίας βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό να ζεσταθεί, προσθέτουμε το μέλι, την κανέλα και τη φλούδα του μεονιού, σιγοβράζουμε μερικά λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 3: Όταν το σιμιγδάλι είναι έτοιμο προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, το γιαούρτι, το ξύσμα και το σιρόπι, προσεκτικά γιατί θα κοχλάσει ο χαλβάς.

Βήμα 4: Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι το σιρόπι και μεταφέρουμε σε φόρμα.

Βήμα 5: Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξύσμα πορτοκαλιού για να αρωματίσουμε τον χαλβά
– Μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς και φρούτα της αρεσκείας μας
Εδώ μπορείς να δεις όλες τις συνταγές για σιμιγδαλένιο χαλβά

Συνταγή για Σιμιγδαλένιο Χαλβά

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς Συνταγή

Χαλβάς Συνταγές

Συνταγές για Γλυκά με Ελαιόλαδο

Εύκολα Γλυκά Συνταγές με Σιμιγδάλι

Χαλβάς με Μέλι

Συνταγές με Σιμιγδαλένιο Χαλβά

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς Συνταγές

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.