Εντάξει, “ακούς” τι λέξη burger και cheddar sauce ανατριχιάζει το “είναι” σου, και μετά διαβάζεις σε φύλλα γαλλικής σαλάτας και σκέφτεσαι γιατί; Και όμως πραγματικά είναι εξαιρετικά νόστιμο!

Χρόνια τώρα βλέπουμε στα διεθνή food blogs να χρησιμοποιούν τα μαρούλια για να φτιάξουν μια πιο υγιεινή εκδοχή των αγαπημένων μας junk food.

Το θέμα της διατροφής είναι ένα “λεπτό” ζήτημα που μπορεί ο καθένας να το βλέπει από τη δική του σκοπιά όμως κατά γενική ομολογία είναι από τα πιο φλέγοντα θέματα της σημερινής εποχής.

Η διατροφή δεν είναι μόνο μια λέξη, δεν είναι μόνο η υγιεινή, η χορτοφαγική – vegan, δεν είναι μόνο ο,τι τρώμε, γενικότερα, είναι η κουλτούρα κάθε λαού και τόπου, είναι ο χαρακτήρας μας, το περιβάλλον, η ζωή μας ολόκληρη.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί, μια φράση που περικλείει τα πάντα.

Προσωπικά δεν ακολουθώ κάποιο συγκεκριμένο είδος διατροφής, αυτό που έχω επιλέξει σα στάση διατροφής, αλλά και ευθύνης, είναι να επιλέγω μια ισορροπημένη διατροφή με μια συγκεκριμένη ακολουθία.

Τί σημαίνει αυτό;

Πως με ενδιαφέρει ιδιαίτερα τί ακριβώς τροφή “βάζω” στο πιάτο μου, από που προέρχεται, ποιο είναι περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η ποιότητά της και αν ο τρόπος που παράγεται σέβεται τις απαιτήσεις του συνόλου.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω έχω αποφασίσει να μη μαγειρεύω περισσότερες από 2-4 φορές το μήνα κρέας, να χρησιμοποιώ μόνο φρέσκα λαχανικά που δεν έχουν ταξιδέψει από την άλλη άκρη της γης.

Εδώ και πολλά χρόνια πλέον, κάθε μέρα ημέρα στο τραπέζι μου υπάρχουν ασυζητητί λαχανικά αφού μιλώντας για διατροφή τα λαχανικά είναι η κορυφή της πυραμίδας!

Προσπαθώ να προσεγγίζω τα αγαπημένα μου φαγητά και junk foods με μια πιο υγιεινή προσέγγιση, κάτι που παλιότερα δεν έκανα και ήμουν πιο επικριτική.

Γι΄αυτό και θα μοιραστώ μαζί σου τη συνταγή για burger με μια πιο υγιεινή προσέγγιση αλλά και με την απαραίτητη “γουρουνιά” την cheddar sauce (σάλτσα τσένταρ)!

Στα μπέργκερ αυτά λοιπόν “διώχνω” το ψωμί και το αντικαθιστώ με τα ‘βουτυράτα” φύλλα της γαλλικής σαλάτας, που ο Φρεσκούλης πλέον διαθέτει και ολόκληρη μέσα από τη σειρά σαλάτες Ελληνικής γης.

Τα burgers αυτά τα αγαπήσαμε (κανείς μας δεν το περίμενε), τα φτιάχνουμε συχνά, όχι μόνο με μοσχαρίσιο μπιφτέκι (συνταγή εδώ).

Αλλά και με μπιφτέκια λαχανικών (συνταγή εδώ), απλά πεντανόστιμα!

Εσύ φτιάξ΄τα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου και με μότο φάτε σωστά, κάνει καλό!

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα

Burger σε φύλλα γαλλικής σαλάτας και cheddar sauce

Συνταγή για burger σε φύλλα γαλλικής σαλάτας και cheddar sauce

Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές με λαχανικά, Υγιεινές Συνταγές, Κρεατικά, Εύκολες συνταγές, Brunch, Συνταγές για παιδιά, Εύκολες συνταγές, Σνακς
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Ποσότητα: 4 άτομα

Υλικά

1 συσκευασία γαλλική σαλάτα Ελληνικής γης Φρεσκούλης
4 μπιφτέκια για burger
1 ντομάτα
4 αγγουράκια τουρσί
2 ραπανάκια
1 ξερό κρεμμύδι

Για τη cheddar sauce

200 γρ. τσένταρ τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
20 γρ. βούτυρο
10 γρ. αλεύρι
220ml γάλα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Για τη cheddar sauce

Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά,  βάζουμε να λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το γάλα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1’ ακόμη, προσθέτουμε το τσένταρ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ρευστή σάλτσα.

Για τα burgers

Ψήνουμε τα μπιφτέκια και χωρίζουμε τα φύλλα της γαλλικής σαλάτας.

Συναρμολογούμε τα burger ως συνήθως μέσα στα φύλλα της γαλλικής σαλάτας, προσθέτοντας τα αγαπημένα μας υλικά.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

-Αντί για σάλτσα τσένταρ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τυρί τσένταρ σε φέτες
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από γαλλική σαλάτα και μαρούλι iceberg Φρεσκούλης

Lettuce burger- υγιεινά burger
Συνταγές για Γαλλική σαλάτα ελληνικής γης
Σπιτικά burger συνταγές
Συνταγή για cheddar sauce_σάλτσα τσένταρ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.