Ντοματόρυζο, (ριζότο με ντομάτες)

7.2K

Το ντοματόρυζο ήταν πάντα το καλοκαιρινό φαγητό της στιγμής και επειδή το καλοκαίρι είχαμε τις δικές μας ντομάτες… οι στιγμές ήταν πολλές και όλες τις φορές ήταν μελωμένο σα ριζότο!

Η συνταγή για το αγαπημένο ντοματόρυζο πέρασε από την γιαγιά στη μαμά και από την μαμά μου σε εμένα.

Αρχικά η γιαγιά μου επέμενε οι ντομάτες πάντα περασμένες στον τρίφτη και λίγο τοματοπελτέ γιατί νοστιμίζει ακόμη περισσότερο και το μαγείρευε πιο “σούπα”.

Η μαμά να χρησιμοποιεί ρύζι καρολίνα και έχει το δικό της τρόπο για να γίνει μεν μελωμένο αλλά και καλοβρασμένο.

Αυτή είναι η μεγάλη μας διαμάχη χρόνια τώρα: “καλοβρασμένο” vs al dente.

Εγώ, έμαθα να μην παρεκκλίνω τις συμβουλές τους αλλά και να κάνω τα “δικά” μου.

Τα δικά μου σημαίνουν οτι ακολουθώ τη διαδικασία του ριζότο στην εκτέλεση, όχι ζωμούς, όχι βούτυρο.. όχι επιπλέον “γεύση”.

Μόνο ντομάτες, ελαιόλαδο, ρύζι και βασιλικό!

Και αν αναρωτηθείς γιατί δεν προσθέτω ίσως μια πιπεριά ή λίγο καρότο θα σου πω ότι αυτό για εμένα δεν είναι ντοματόρυζο..

Δε θέλω καμία επιπλέον χαρακτηριστική γεύση, θέλω να “μιλούν” μόνο οι ντομάτες!

Γι΄αυτό και προσθέτω ελάχιστο τυρί μόνο στο σερβίρισμα και αυτό όχι πάντα, μόνο αν έχω κάποιο πολύ καλό τυρί, όπως τον ξηρό ανθότυρο της Νάξου.

Το ντοματόρυζο, μπορεί να το μαγειρεύω και 2-3 φορές την εβδομάδα, ειδικά το βράδυ αφού είναι εύκολη συνταγή, με γρήγορη εκτέλεση, τα ελάχιστα υλικά και κυρίως υγιεινό.

 

Το ντοματόρυζο είναι ένα φαγητό που μπορείς να το φτιάχνεις χειμώνα-καλοκαίρι, το καλοκαίρι μπορείς να το κάνεις λίγο πιο μελωμένο σα ριζότο με ντομάτες.

Τον χειμώνα που το κρύο θέλει την σούπα του, χρησιμοποιώ τη σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ που φτιάχνουμε στο χωριό και το αφήνω με περισσότερα υγρά.

 

Anyway, αφήνω ας αφήσω τον χειμώνα, το καλοκαίρι είναι εδώ, το ίδιο και οι ντομάτες!

Δοκίμασέ το και σου υπόσχομαι πως το στομάχι σου θα “κάνει” καρδούλες, ειδικά αν είσαι λάτρης της αληθινής γεύσης ή vegan!

Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα

Greek Cuisine Recipes
Συνταγή για Ντοματόρυζο – ριζότο με ντομάτες

Κατηγορία Συνταγής: Γρήγορες και εύκολες συνταγές, Παραδοσιακές συνταγές, Ελληνική Κουζίνα, Λαχανικά, Συνταγές για παιδιά, Υγιεινές συνταγές,
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα



250 γρ. ρύζι καρολίνα
400 γρ. ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
½ κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
¼ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
750 ml. ζεστό νερό
20 ml. ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι
Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι
7-8 ντοματίνια
Φρέσκα φύλλα βασιλικού

1. Στον ρεντέ ( χοντρό μέρος του τρίφτη)  τρίβουμε τις ντομάτες σε ένα μπωλ και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

2. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε χαμηλή φωτιά, για 2-3’.

3. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1′, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, τις ντομάτες, το θυμάρι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.

4. Μόλις απορροφήσει τα περισσότερα υγρά ξεκινάμε να προσθέτουμε το ζεστό νερό σταδιακά, περίπου μια βαθιά κουτάλα κάθε φορά, αλάτι και πιπέρι.

5. Στην αρχή του μαγειρέματος το νερό, κάθε φορά, το προσθέτουμε αφού πρώτα απορροφήσει το ρύζι τα περισσότερα υγρά, αρχίζει να “στεγνώνει” και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

6. Στην πορεία αφήνουμε περισσότερα υγρά στο ρύζι ώστε στο τέλος να καταλήξει να έχει μελώσει αλλά και να μην είναι στεγνό αλλά ζουμερό.

7. Τέλος προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού, χοντροκομμένα.

8. Σερβίρουμε αμέσως με λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο ξερό ανθότυρο ή άλλο τυρί.

Συνταγή για ντοματόρυζο με ντομάτες και ντοματίνια

-Αν οι ντομάτες μας δεν έχουν αρκετή γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο τοματοπελτέ
-Ανάλογα τα υγρά από τις ντομάτες μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ή λιγότερο νερό
-Φυσικά κάθε φορά μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση με λιαστή ντομάτα, πιπεριά, μυρωδικά, ελιές κτλ.
-Μπορούμε να προσθέσουμε στο ντοματόρυζο 30ml λευκό κρασί
-Εκτός από ρύζι καρολίνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρμπόριο

Tomato risotto
Συνταγές για ντοματόρυζο_ριζότο με ντομάτες
Ελληνική κουζίνα, παραδοσιακό ντοματόρυζο
Ντομάτες, κρεμμύδι και ρύζι για ριζότο
Συνταγή για σάλτσα φρέσκιας ντομάτας για καλοκαιρινό φαγητό
Συνταγή για εύκολο ριζότο
Εύκολες vegan συνταγές με ντομάτες
Ριζότο συνταγές, καλοκαιρινό φαγητό
Ντοματόρυζο με βασιλικό και ξερό ανθότυρο Νάξου
Ντοματόρυζο, καλοκαιρινές συνταγές με ντομάτες
Πετυχυμένο ιταλικό ριζότο συνταγές
Εύκολες συνταγές με ντομάτες και ρύζι

Εδώ μπορείτε να δείτε και άλλες εύκολες συνταγές για να ετοιμάσετε ένα γεύμα σε 30′ κι εδώ vegan συνταγές

Join the Conversation

  1. Giorgio Datseris says:

    Καλημέρα Εύα. Μου αρέσει η συνταγή σου με το ρύζι. Η μόνη διαφορά είναι ότι το 1\2 ποτήρι άσπρο ξερό κρασί το βάζω για να ”σβήσω” το ρύζι πριν να βάλω τα άλλα υλικά. Επιπλέον αντί για ζεστό νερό, βάζω νερό που βράζει με 1 πατάτα, 1 κρεμμύδι, ένα καρότο, και μαϊντανό. Το σκόρδο δεν το βάζω γιατί είναι σε αντίθεση με το κρεμμύδι.
    Πάντως
    ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close