Ίσως η πιο γνώριμη μακαρονάδα με χταπόδι είναι αυτή με το κοφτό μακαρονάκι, όμως η χταποδομακαρονάδα με σπαγγετίνι στο φούρνο μείνει αξέχαστη!
Πάντα η γεύση της φουρνιστής μακαρονάδας μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, ιδιαίτερα η γεύση του φαγητού που έχει ψηθεί σε ξυλόφουρνο.
Κλείνω τα μάτια και “επιστρέφω” στη δεκαετία των ’80s στο σπίτι της γιαγιάς, εκεί, στο τέρμα του περιβολιού ήταν το “στέκι” μου, εκεί ήταν το εξωτερικό μαγειρείο, ότι είχε σχέση με ψησίματα ή τις παρασκευές.
Εκεί, ήταν μια τις σπουδαιότερες γευστικές μνήμες, η γάστρα, η παραδοσιακή με το μαγκάλι και το τεράστιο καπάκι γεμάτο στάχτες.
Στη γάστρα μπορούσα να φάω τα πάντα, ακόμη και αυτά που δεν πολυσυμπαθούσα..
Όπως τις πατάτες φούρνου, όμως αυτό που λάτρευα ήταν η μακαρονάδα φούρνου με τους μεγάλους κεφτέδες και η χταποδομακαρονάδα.
Από θαλασσινά, αγαπούσαμε πολύ το χταπόδι και το μαγειρεύαμε με διάφορους τρόπους, ειδικά με κοφτό μακαρονάκι.
Στη κλασική συνταγή για χταποδομακαρονάδα φούρνου,εντέλει, έκανα τις δικές μου μικρές παρεμβάσεις και το φαγητό έγινε λουκουμάκι, κι εδώ θέλω την προσοχή σου!
Το χταπόδι
Κανείς δε θέλει να “μασάει” χωρίς αύριο ένα κομμάτι χταπόδι, αυτό είναι νόμος.. θα σου πω λοιπόν τι κάνω πάντα με επιτυχία στο χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο.
- Βράσιμο αργό μέχρι να μαλακώσει και να γίνει κόκκινο, στο κατεψυγμένο προσθέτω μόνο 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και ένα δαφνόφυλλο ενώ το φρέσκο το ελέγχω μη τυχόν χρειαστεί λίγο νερό.
- Δεν παραβράζω γιατί έτσι χάνεται όλη η γεύση αλλά προετοιμάζω, κυρίως όταν έχω να φτιάξω μια συνταγή με χταπόδι πχ. χταπόδι στιφάδο
- Αλατίζω με θαλασσινό αλάτι στο τέλος
- Ανάλογα τη συνταγή είτε το αφήνω ολόκληρο είτε το τεμαχίζω σε ομοιόμορφα κομμάτια
Εδώ μπορείς να δεις δύο ακόμη αγαπημένες μου συνταγές για χταπόδι που “λιώνει” στο στόμα, τηγανητό και ψητό
Η μακαρονάδα
Η μακαρονάδα φούρνου είναι απολαυστική, τέλος! Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη από την “προσοχή” μας και τόσο-όσο ζουμί για να γίνει φανταστική, τι κάνω πλέον;
- Χρησιμοποιώ ζυμαρικά ολικής άλεσης, η “γήινη” επίγευση σε συνδυασμό με τη φουρνιστή ‘γεύση” απλά δεν παίζεται
- Συνδυασμοί σε ισορροπία, πχ. το χταπόδι θέλει λεπτά και κοντά σχήματα τα μεγάλα κομμάτια κρέατος “παίρνουν” και χοντρά μακαρόνια
- Επίσης, δεν “λασπώνουν”, “κρατάνε” καλά χωρίς να παραβράζουν ακόμη και αν ξαναζεστάνεις το φαγητό
- Ο κανόνας για το τέλειο αποτέλεσμα, όταν ψήνω φαγητό τέτοιου είδους φαγητό στο φούρνο με ζυμαρικά;
Να μη τα βάζω ποτέ βρασμένα εντελώς.. ξέρω, μπορεί να είναι μια safe επιλογή αλλά χάνεται όλη η γεύση του φαγητού - Ξεκινώ να ψήνω το φαγητό με τα υγρά που προτείνει η συνταγή, ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύω και μόνο αν χρειαστεί προσθέτω συμπληρωματικά καυτό νερό, φροντίζοντας μέχρι το τέλος το φαγητό να είναι ζουμερό
Και αυτό ήταν, ξεφουρνίζω, σερβίρω και τρώω την ωραιότερη χταποδομακαρονάδα με σπαγγετίνι ολικής άλεσης, εσύ δοκιμάζεις τη συνταγή και απλά ‘φέρνεις” το καλοκαίρι στο πιάτο σου!
Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα
Συνταγή για χταποδομακαρονάδα με σπαγγετίνι στο φούρνο
Κατηγορία Συνταγής: Παραδοσιακές συνταγές, Ελληνική Κουζίνα, Θαλασσινά, Φούρνου, Καθημερινό τραπέζι
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά
Ποσότητα: 5-6 άτομα
Για το χταπόδι
1 μεγάλο χταπόδι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
2 δαφνόφυλλα
Για τη χταποδομακαρονάδα
500 γρ. σπαγγετίνι ολικής άλεσης
1 κρεμμύδι
30ml κόκκινο γλυκό κρασί
1200ml ζεστό νερό
60ml ελαιόλαδο
400 γρ. ντομάτες κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
2 κόκκους μπαχάρι
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το ξύδι και το δαφνόφυλλο, σιγοβράζουμε για 30’, ανάλογα τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
2. Μόλις το χταπόδι μαλακώσει και αποκτήσει βαθύ κόκκινο χρώμα, το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια ή αφήνουμε τα πλοκάμια ολόκληρα, κρατώντας τα υγρά που θα βγάλει.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις.
4. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε στην κατσαρόλα σωτάρουμε με λίγο από το ελαιόλαδο για 2’, προσθέτουμε το χταπόδι συνεχίζοντας για μερικά λεπτά, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, το νερό, αλάτι και πιπέρι.
5. Μόλις πάρει μια-δύο δυνατές βράσεις προσθέτουμε τη σπαγγετίνι και βράζουμε για 3’ το περισσότερο.
6. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ευρύχωρο ταψί, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε τη χταποδομακαρονάδα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις , για περίπου 25′ ή μέχρι να «ρουφήξουν» τα ζυμαρικά το ζουμί, χωρίς όμως να στεγνώσει.
7. Μόλις βγάλουμε τη χταποδομακαρονάδα, καυτή,την ανακατεύουμε καλά και ιδανικά σερβίρουμε αμέσως.
-Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα τα ζυμαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε, ίσως χρειαστεί περισσότερο ζεστό νερό, κάτι που θα δούμε την ώρα ψησίματος.
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για γλυκό κρασί ούζο
Η συνταγή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη στήλη μου “Καθημερινό Τραπέζι” για την ελληνική έκδοση του περιοδικού Olive που κυκλοφορεί με το Πρώτο Θέμα.
Επειδή φτιάχνω συνταγές σας ήθελα να σας πω ευχαριστώ (οι δίχρονες δίδυμες κόρες μου, έφαγαν μέχρι σκασμού)
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να διαβάζω αυτό το σχόλιο! <3