Ελιόψωμο

By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 15 mins
Διαλέξτε τις αγαπημένες σας ελιές και φτιάξτε υπέροχα, αφράτα και πεντανόστιμα ελιόψωμα!
Το ταχίνι δίνει εκπληκτικό αποτέλεσμα στην κόρα και με ιδιαίτερη νοστιμιά!
Τρώγεται όλες τις ώρες!
Υλικά
- 400 gr. αλεύρι
- 100 gr. καλαμποκάλευρο
- 8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 30-35 ελιές
- Θυμάρι
- Μαντζουράνα
Οδηγίες
- Το προζύμι
Σε ένα μπώλ βάζουμε την μαγιά, προσθέτουμε ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός και αφού σκεπάσουμε το μπώλ, αφήνουμε 30 λεπτά να γίνει το προζύμι. - Η ζύμη
Σε μια ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το baking powder και το καλαμποκάλευρο.
Κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι του γλυκού από το θυμάρι, την μαντζουράνα και τέλος το προζύμι. - Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας.
Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, όχι πάρα πολύ μαλακή και να μην κολλάει. Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις. - Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρότερα ισόποσα κομμάτια, ανάλογα πόσα ψωμάκια θέλουμε να βγάλουμε. - Ψιλοκόβουμε τις ελιές και τις ενσωματώνουμε στην ζύμη, ζυμώνοντας μικρά στρογγυλά ψωμάκια.
Ακουμπάμε τα ψωμάκια μας σε καλά λαδωμένο ταψί, τα αλείφουμε με το ταχίνι και τα πασπαλίζουμε με θυμάρι. - Σκεπάζουμε με πετσέτα το ταψί και αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή προθερμαίνουμε τον φούρνο για 10 λεπτά στους 60° C Κελσίου και κατόπιν τον σβήνουμε.
Αφήνουμε μέχρι να αυξήσουν τον όγκο τους, περίπου 30 λεπτά. - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-35 λεπτά ανάλογα το μέγεθος των ελιόψωμων, στους 180° C Κελσίου.