Το γλυκό ψωμί με κανέλα είναι ένα ιδανικό σνάκ για κάθε στιγμή, απολαύστε το σαν πρωινό, η “ζεστή” γεύση της κανέλας θα σας τονώσει και θα σας φτιάξει την διάθεση!
Γλυκό Ψωμί Κανέλας Recipe

By 24 Σεπτεμβρίου, 2012
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (8 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 hr 30 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 2 hrs 0 min
Υλικά
- > Για το Ψωμί
- 8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
- 80 gr. βούτυρο
- 40 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
- 280 ml. γάλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κάψουλα βανιλλίνη
- 485 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- > Για την Γέμιση
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 100 gr. ζάχαρη καστανή
- 1½ κουταλιές της σούπας κανέλα
Οδηγίες
- Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το γάλα, χλιαρό και προσθέτουμε την μαγιά.
Aνακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10 περίπου λεπτά να φουσκώσει το μείγμα.
Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, προσθέτουμε μέσα στο μείγμα το βούτυρο λιωμένο αλλά όχι καυτό.
Μέσα στο αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι, την βανίλια και το κοσκινίζουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα. - Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη για 50 περίπου λεπτά, σε ζεστό σημείο. - Λιώνουμε ελαφρά το υπόλοιπο βούτυρο.
Ανοίγουμε την ζύμη σε ορθογώνιο λεπτό φύλλο με την βοήθεια ενός πλάστη.
Αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια της ζύμης με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την κανέλα. - Αφήνουμε ανοιχτή την ζύμη για 15 λεπτά και κατόπιν τυλίγουμε σε ρολό.
Με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας κόβουμε το ρολό κατά μήκος σε δύο ίσια κομμάτια.
Με τα δύο κομμάτια ζύμης φτιάχνουμε μια πλεξούδα. - Κλείνουμε την ζύμη σε στεφάνι, ενώνοντας τις δύο άκρες.
Αφήνουμε το ψωμί για 15 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
Πασπαλίζουμε πριν ψήσουμε το κανελόψωμο με επιπλέον ζάχαρη και κανέλα.
Ψήνουμε το κανελόψωμο για 25-30 λεπτά στους 180°C Κελσίου. - Μόλις βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο, το ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσει και απολαμβάνουμε!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Σνακ
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο
Τη ζάχαρη που αναφέρεται σαν συστατικό για τη ζύμη, πότε την προσθέτουμε?Στη μαγιά?
Η συνταγη ειναι σουπερ και πραγματικα οσοι δοκιμασαν ζητανε κι αλλο!!
Χιλια μπραβο στ’αληθεια!
…Ομως γιατι δεν υπαρχουν πια οι αναλογιες των υλικων στο μπλογκ?
Σας παρακαλω πολυ, ανεβαστε τα υλικα με τις αναλογιες τους, γιατι δυσκολευομαι να τα θυμηθω ακριβως (δεν το σημειωσα κιολας η αγαθη) και δεν θελω με τιποτα να χασω αυτη την υπεροχη συνταγη!!
Ευχαριστω πολυ!