Η μαμά μου λατρεύει τα ζυμαρικά με τόνο και σάλτσα ντομάτας, εγώ πάλι δε θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω πως θα αγαπούσα τόσο αυτό το φαγητό, τις πλεξούδες με σάλτσα τόνου, ντομάτα και μάραθο.
Και για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η μαμά μου φτιάχνει τη σάλτσα τόνου όπως ακριβώς φτιάχνει τη σάλτσα κιμά, όταν το είδα την πρώτη φορά έμεινα άναυδη..
Σχεδόν “επικριτικά”, της εξηγούσα πως δεν είναι δυνατό να ταιριάζει τον τόνο με την κανέλα, το μπαχάρι και τη ντομάτα.
Από πού και ως πού.. αλλά ήμουν μικρή και δεν ήξερα αρκετά και όλες μου οι απορίες λύθηκαν όταν “γνωριστήκαμε” με μια από τις πιο ανατρεπτικές συνταγές της Ελληνικής κουζίνας,
Αναφέρομαι στη φανταστική συνταγή από την Μυτιλήνη, τα ζυμαρικά με σάλτσα από λευκό ταραμά και καρύδι, την οποία ίσως είχες δει και στο Olive Magazine, στη στήλη μου “το καθημερινό τραπέζι”.
Όταν πριν πολλά χρόνια αποφάσισα να φτιάξω τη “εκείνη” τη συνταγή .. παραδέχομαι οτι αμφισβητούσα τους συνδυασμούς μέχρι την τελευταία στιγμή.. μέγα λάθος.
Από εκείνη λοιπόν τη συνταγή αποδέχτηκα τη συνταγή της μαμάς μου, ναι ανορθόδοξο.. αλλά ο τόνος “πάει” με την κανέλα, με το γαρίφαλο και όλα αυτά “πάνε” με το μάραθο.
Και όλα αυτά με τη ντομάτα, τη ζουμερή φρέσκια ντομάτα που ξεκίνησε η εποχή της, δεν είναι ιδανική και νόστιμη, ακόμη, για ντοματοσαλάτα αλλά είναι αρκετά καλή για να κάνεις σάλτσα ντομάτας.
Μη διστάζεις να δοκιμάζεις, σε προτρέπω να μπεις στη κουζίνα και να μαγειρέψεις αυτή τη σάλτσα τόνου, με ντομάτα και μάραθο θα εκπλαγείς.
Χρησιμοποίησε ζυμαρικά πραδοσιακά, χωρίς αυγό, όπως οι πλεξούδες που η σάλτσα τόνου “χώνεται” στις πτυχές τους και μη βάλεις “στάλα” τυρί, παρά μόνο να έχεις δίπα ένα τριμμένο παξιμάδι που θα μοιράσεις σε όλα τα πιάτα.
Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα
Συνταγή για ζυμαρικά με τόνο, σάλτσα ντομάτας και μάραθο
Κατηγορία Συνταγής: Γρήγορες και εύκολες συνταγές, Συνταγές με ψάρι, Συνταγές για ζυμαρικά,
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα
Υλικά
300 γρ. πλεξούδες
150 γρ. τόνο σε ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
3 ώριμες ντομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
1 μικρό ξυλάκι κανέλα
Ελάχιστο γαρίφαλο
1 δαφνόφυλλο
40ml ελαιόλαδο
Φρέσο μάραθο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα σκόρδα, τρίβουμε τις ντομάτες και βράζουμε τις πλεξούδες.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το κρμμύδι, τα σκόρδα και την πιπεριά με το ελαιόλαδο για 3′, προσθέτουμε τις φρέσκιες ντομάτες, τον τοματοπελτέ, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε τη σάλτσα ντομάτας και λίγο πρι δέσει, προσθέτουμε τον τόνο και τις πλεξούδες, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μάραθο και τριμμένο παξιμάδι.
Σημειώσεις για τη συνταγή
-Μπορούμε να αρωματίσουμε με λίγο ούζο, 1 κουταλιά της σούπας αρκεί
-Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σάλτσα από φρέσκιες ντομάτες χρησιμοποιούμε 300 γρ. τοματοχυμό
-Μπορούμε να προσθέσουμε μερικά ντοματίνια κομμένα στη μέση
-Χρησιμοποιούμε τα ζυμαρικά που μας αρέσουν, ταιριάζει περισσότερο με όσα ζυμαρικά δεν περιέχουν αυγό
–Εδώ μπορείς να δεις και άλλες εύκολες και γρήγορες συνταγές για ζυμαρικά