Κόκορας Στιφάδο, όλη η νοστιμιά τους δένει σε μια κατσαρόλα, σιγοβρασμένα, μελωμένα, ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά που ταιριαζει τέλεια στην εποχή!
Κόκορας Στιφάδο Recipe
By 18 Νοεμβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 5-6 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 1 hr 30 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 2 hrs 30 mins
Κόκορας Στιφάδο, όλη η νοστιμιά τους δένει σε μια κατσαρόλα, …
Υλικά
- 1200 gr. κόκορα
- 1500 gr. κρεμμυδάκια εσαλότ
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
- 100 ml. κονιάκ
- 60 ml. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2-3 μοσχοκάρφια γαρίφαλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Ελαιόλαδο
- Δενδρολίβανο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε μέσα σε κρύο νερό για 30 λεπτά.
- Σε μια βαθιά και πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, σωτάρουμε τον κόκορα μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
Προσέχουμε να σωτάρουμε τον κόκορα σταδιακά ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και αρχίσει να βράζει το κρέας. - Σβήνουμε με το ξύδι, την μισή ποσότητα του κονιάκ και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και όσο ζεστό νερό χρειαστεί για να βράσει ο κόκορας.
Σιγοβράζουμε το φαγητό ελέγχοντας τακτικά μέχρι να βράσει και να μαλακώσει ο κόκορας αλλά επίσης να έχει και αρκετή σάλτσα το φαγητό για να βράσουν στην συνέχεια τα κρεμμυδάκια. - Σε μία κατσαρόλα πλατιά σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο τα κρεμμυδάκια, μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το υπόλοιπο κονιάκ.
- Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια μέσα στην σάλτσα, κουνώντας ελαφρά την κατσαρόλα.
Δεν ανακατεύουμε το φαγητό για να μην λιώσουμε τα κρεμμυδάκια, μόνο την κουνάμε και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια, σύμφωνα με την επιθυμία μας, και να μελώσει η σάλτσα!
- Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο φρέσκο δενδρολίβανο και σερβίρουμε!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο