Δεν πάνε 2 ώρες που ετοίμασα αυτή τη συνταγή για σούπα βελουτέ με κουνουπίδι και ρεβύθια!
Ακόμη έχω τη γεύση της στο μυαλό μου και το μόνο που θέλω να σου πω είναι πως αν σου αρέσουν οι βελουτέ, τα ρεβύθια και το κουνουπίδι ΠΡΕΠΕΙ να τη δοκιμάσεις!
Η αλήθεια είναι πως εγώ δεν αγαπώ το κουνουπίδι (το τρώω μόνο ωμό) ενώ ο Φ. το λατρεύει από την άλλη εγώ “πεθαίνω” για ρεβύθια και ο Φ. δεν τα συμπαθεί καθόλου..
Και όμως αυτή η σούπα βελουτέ μας κέρδισε και τους δύο.
Πάντα βράζω αρκετά ρεβύθια και τα τοποθετώ στην κατάψυξη, ετσι όποτε θέλω τα έχω έτοιμα για χρήση.
Τα πιο νόστιμα ρεβύθια τα έχω φάει σε ένα ορεινό χωριό στη Βοιωτία, μαγειρεμένα σούπα, με τον πιο απλό τρόπο, χυλωμένα και ορφανά.
Γεμάτα θρεπτικές ιδιότητες, κορυφαία πηγή πρωτεϊνης, πλέον αποτελούν τάση αφού οι vegan τα χρησιμοποιούν συνεχώς και πλέον χάρη στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις αμέτρητες συνταγές για ρεβύθια που ούτε θα μπορούσες να φανταστείς.
Το βουτυράτο κουνουπίδι μπορεί να μη το συμπαθώ νερόβραστο αλλά το αγαπώ και δε χορταίνω να μαγειρεύω vegan συνταγές με βασικό υλικό το κουνουπίδι όπως το vegan συνταγή για κάρυ.
Και σήμερα όλα αυτά τα υπέροχα και μοναδικά υλικά έγιναν σούπα βελουτέ στην κατσαρόλα μου, τόσο η γεύση της όσο και η υφή της φανταστική και απόλυτα ιδανική για τη σημερινή ασταμάτητα βροχερή ημέρα, αφού τα “ζεστά” αρώματα των μπαχαρικών με “ταξίδεψαν” σε μέρη “εξωτικά”, ΑΧ.
Παρακάτω εκτός από τη συνταγή για σούπα βελουτέ με κουνουπίδι και ρεβύθια, θα βρεις και τα καραμελωμένα ρεβύθια τα οποία σκέφτηκα πως θα ταίριαζαν ιδανικά με τη βελουτέ και όντως, αν έχεις χρόνο δοκίμασέ τα είναι εξαιρετική η αντίθεση!
Έπιασε ξανά βροχή αλλά ευτυχώς η κατακόκκινη vintage κατσαρόλα μου έχει ακόμη δυο μερίδες από την αγαπημένη μου σούπα!
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 μερίδες
Υλικά
Για τη σούπα βελουτέ
250 γρ. κουνουπίδι
200 γρ. ρεβύθια βρασμένα
1 κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
700ml. ζωμο λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού πάστα κάρυ
1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι
50 ml. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι
Για τα καραμελωμένα ρεβύθια
100 γρ. ρεβύθια βρασμένα
30 γρ. αμύγδαλα φιλέ
2 κουταλιές της σούπας σφένδαμο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ελάχιστη κανέλα
Θαλασσινό αλάτι
Για το σερβίρισμα
Κόλιανδρο ή μαϊντανό
Λάιμ
Εκτέλεση Συνταγής
Για τη σούπα βελουτέ
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια μέσα στο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σκόρδο, πασπαλίζουμε με το κύμινο, την κανέλα, την πάπρικα τον κουρκουμά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα βρασμένα ρεβύθια, το κουνουπίδι, τον ζωμό και βράζουμε για 10 λεπτά.
Πολτοποιούμε τη σούπα βελουτέ, προσθέτουμε το ταχίνι, την πάστα κάρυ και πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.
Κρατάμε τη σούπα ζεστή μέχρι να τη σερβίρουμε και ετοιμάζουμε τα ρεβύθια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα ρεβύθια και το αμύγδαλο φιλέ με το ελαιόλαδο για 1′, προσθέτουμε τον σφένδαμο, αλάτι και κανέλα ανακατεύουμε και μόλις καραμελώσουν τα ρεβύθια αποσύρουμε.
Σερβίρουμε τη σούπα με μερικά καραμελωμένα ρεβύθια, φρέσκο κόλιανδρο και λάιμ.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Τα καραμελωμένα ρεβύθια είναι προαιρετικά
– Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα βελουτέ κρέμα καρύδας ή ελάχιστο μέλι
– Την ποσότητα των μπαχαρικών την ορίζουμε σύμφωνα με τα γούστα μας
– Αν δεν έχουμε πάστα κάρυ χρησιμοποιούμε κάρυ σε σκόνη
– Εδώ μπορείς να δεις και άλλες σούπες και εδώ vegan συνταγές
Εξαιρετική συνταγή, είμαι λάτρης των οσπρίων και φυσικά του κουνουπιδιού αλλά δεν συμπαθούσα τις βελουτέ σούπες μέχρι που τόλμησα και έφτιαξα αυτή τη συνταγή! Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή αλλά με κάποιες μικρές (ή μεγάλες) προσωπικές διαφοροποιήσεις.
Το αρχικό σωτάρισμα έγινε στην κατσαρόλα που αργότερα θα πρόσθετα τα ρεβίθια. Δεν χρησιμοποίησα ξεχωριστό τηγάνι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλη η νοστιμιά να παραμείνει αλλά μας επιτρέπει παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε και λιγότερα μπαχαρικά καθώς οι γεύσεις και οι εντάσεις παραμένουν και στον πάτο της κατσαρόλας. Επίσης πρόσθεσα στο αρχικό σωτάρισμα, 1 εκαστ. φρέσκο τζίντζερ, 1 μικρό πράσο και στο τέλος 100 ml κρέμα γάλακτος. Στο σερβίρισμα επιβάλατε φρεσκοκομμένος μαϊντανός, λεμόνι και λίγο ξύσμα, χοντρό αλάτι (ή ανθός καλύτερα) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, μαγεία…
Πραγματικά άλλαξε ολοκληρωτικά η άποψή μου για τις σούπες βελουτέ.
Ευχαριστώ πολύ!
Εξαιρετική συνταγή, είμαι λάτρης των οσπρίων και φυσικά του κουνουπιδιού αλλά δεν συμπαθούσα τις βελουτέ σούπες μέχρι που τόλμησα και έφτιαξα αυτή τη συνταγή! Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή αλλά με κάποιες μικρές (ή μεγάλες) προσωπικές διαφοροποιήσεις.
Το αρχικό σωτάρισμα έγινε στην κατσαρόλα που αργότερα θα πρόσθετα τα ρεβίθια. Δεν χρησιμοποίησα ξεχωριστό τηγάνι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλη η νοστιμιά να παραμείνει αλλά μας επιτρέπει παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε και λιγότερα μπαχαρικά καθώς οι γεύσεις και οι εντάσεις παραμένουν και στον πάτο της κατσαρόλας. Επίσης πρόσθεσα στο αρχικό σωτάρισμα, 1 εκαστ. φρέσκο τζίντζερ, 1 μικρό πράσο και στο τέλος 100 ml κρέμα γάλακτος. Στο σερβίρισμα επιβάλατε φρεσκοκομμένος μαϊντανός, λεμόνι και λίγο ξύσμα, χοντρό αλάτι (ή ανθός καλύτερα) και φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι, μαγεία…
Πραγματικά άλλαξε ολοκληρωτικά η άποψή μου για τις σούπες βελουτέ.
Ευχαριστώ πολύ!
Πραγματικά σ΄ευχαριστώ τόσο πολύ για τα καλά σου λόγια! Μου αρέσει ιδιαίτερα να φέρνετε τις συνταγές στα μέτρα σας και ευχάριστο ν΄ακούω οτι κάποιος “αλλάζει” για καλό γνώμη απέναντι σε κάποιο φαγητό!
Καλή συνέχεια!
Ε.
Καλημέρα! Τη συνταγή την είχα φτιάξει στο παρελθόν και μας άρεσε πολύ! Επειδή όμως θα την ξαναφτιάξω και θέλω να είμαι σίγουρη, τα ρεβύθια ζυγίζουν 200 γραμμάρια πριν τα βράσουμε ή τα ζυγίζουμε μετά το βράσιμο; Ευχαριστώ!