Παξιμαδάκια Γλυκάνισου
By 23 Ιουλίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (30-40 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 64 hrs 30 mins
Τραγανά και πεντανόστιμα γλυκά παξιμαδάκια γλυκάνισου... Θα μοσχοβολήσει η κουζίνα σας!
Με γάλα, με τον καφέ, σκέτα ή όπως σας αρέσουν!
Υλικά
- > Για το Προζύμι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 150 ml. νερό χλιαρό
- 125 gr. αλεύρι Robin Hood
- 8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
- Για την ζύμη
- 500 gr. αλεύρι Robin Hood
- 175 gr. ζάχαρη
- 85 gr. βούτυρο
- 150 ml. γάλα φρέσκο
- 2 μεγάλα αυγά
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ¾ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κάψουλα βανιλλίνη
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη ξύσμα λεμονιού
- > Για την Επάλειψη
- 1 κρόκο αυγού
Οδηγίες
- Tο προζύμι
Ετοιμάζουμε το προζύμι για τα τσουρέκια, βάζοντας σε ένα μπώλ το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. - Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μία ρευστή ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε μία ώρα σε ζεστό μέρος να "φουσκώσει" το προζύμι. - Η ζύμη
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και την ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
Χτυπάμε στο γουδί το μαχλέπι και την μαστίχα με ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. - Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γάλα, το αυγά χτυπημένα ελαφρά,τα ξύσματα, τα μυρωδικά, το προζύμι και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, κοσκινισμένο.
Δίπλα μας έχουμε το κατσαρολάκι με το βούτυρο και το ενσωματώνουμε στην ζύμη κουταλιά κουταλιά. - Η ζύμη που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη, «λαστιχωτή» και να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε και τοποθετούμε την λεκάνη σε ζεστό μέρος για μία ώρα να διπλασιαστεί. Μετά την μία ώρα ζυμώνουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει η ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά. - Αυτή την διαδικασία την κάνουμε άλλες δύο φορές και πρέπει να είμαστε ακριβείς στον χρόνο αναμονής για να μην παραφουσκώσει η ζύμη!
Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσες ποσότητες.
Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. - Άν θέλουμε να κάνουμε το κλασικό σχήμα πλεξούδας ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Χωρίζουμε το ένα μέρος της ζύμης σε τρία ίσια κομμάτια, τα πλάθουμε σε κορδόνια και τα ενώνουμε πλέκοντάς τα ανάλαφρά.
Τα τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 35°C και βάζουμε μέσα τα τσουρέκια για 30′ λεπτά. - Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο, τον οποίο χτυπάμε ελαφρά με 2 κουταλιές της σούπας νερό.
Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 40′ λεπτά. - Αφήνουμε τουλάχιστον 8 ώρες και κόβουμε σε φέτες λεπτές.
Τοποθετούμε τις φέτες σε δίσκους και φρυγανίζουμε σε ζεστό φούρνο, όσο ξεροψημένα μας αρέσουν!
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και είναι πανέτοιμα!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Συνοδευτικο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο