Κορμός με σοκολάτα και μπισκότα ολικής (χωρίς βούτυρο και ζάχαρη)

16.5K

Ο κορμός με σοκολάτα και μπισκότα ολικής, χωρίς βούτυρο και ζάχαρη, και ουσιαστικά με 3 βασικά υλικά θα είναι ο κορμός, το μωσαϊκό, το γλυκό σαλάμι -όπως θες πες το- που θα λατρέψεις!

Στην ερώτηση “τι γλυκό θα ήθελες τώρα”, πιστεύω πως ο κορμός είναι μέσα στο TOP3 των απαντήσεων.

Είναι το αγαπημένο γλυκό όλων, χειμώνα-καλοκαίρι, δίκαια, αφενός μεν γιατί είναι ένα εύκολο γλυκό που μπορεί να φτιάξει ο καθένας και αφετέρου έχει γεύση ΣΟΚΟΛΑΤΑ!

Είναι όμως όντως ο κορμός-μωσαϊκό-σαλάμι ένα τόσο εύκολο γλυκό όσο “φαίνεται”; Εύκολο στη διαδικασία ναι, απλό στην επιτυχία όχι..

Ο κλασικός σοκολατένιος κορμός ψυγείου δεν είναι ένα γλυκό που φτιάχνω, ούτε η μαμά μου το έφτιαχνε, όμως είναι το αγαπημένο της Υβόννης οπότε έπρεπε να το μάθω!

Συνταγή για κορμό ψυγείου

Ξεκίνησα να αναζητώ συνταγές για κορμό με σοκολάτα στο διαδίκτυο και πραγματικά ένιωσα λίγο “χαμένη”, ένα γλυκό μπέρδεμα 🙃

Επέλεξα μια συνταγή για μωσαϊκό η οποία είχε κακάο, ζάχαρη-πολύ ζάχαρη- και βούτυρο η οποία ήταν επιεικώς χάλια.

Τίγκα στο μπισκότο, το μείγμα ρευστό, τόσο που δεν “πάγωσε ποτέ” και ξεχείλιζε γλύκα, υπερβολική.

Εντωμεταξύ το μόνο που είχε γεύση ήταν το βούτυρο και την ‘σοκολάτα” δεν την βρήκαμε ποτέ.

Anyway, εννοείται ότι έχω φάει θεϊκούς κορμούς με αυτά τα υλικά και την ίδια διαδικασία.

Στο blog έχω έναν κορμό με κακάο, συνταγή εδώ, είναι ο άλλος τρόπος και όσο θυμάμαι είναι αρκετά καλή.

Όμως γιατί να ας “πειράξουμε” λίγο την αρχική συνταγή με μια πιο “healthy friendly” εκδοχή!

Μια εκδοχή που με έχει “κερδίσει” ο vegan κορμός, που είναι νόστιμος αλλά όχι κορμός με την χαρακτηριστική του γεύση.

Βασισμένη όμως σε αυτή εδώ τη συνταγή για μωσαϊκό με ταχίνι έγινε!

Το πιο ωραίο -σαν πραγματικός κορμός- γλυκό σοκολατένιο σαλάμι με 3 υλικά χωρίς καθόλου επιπλέον ζάχαρη και λιγοστά λιπαρά.

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Η κουβερτούρα

Θεωρώ πια περιττό να τονίσουμε πως τέτοιου είδους raw γλυκά χρειάζονται καλής ποιότητας σοκολάτα, όχι πως δεν γίνεται με οποιαδήποτε κουβερτούρα οπότε ας το αφήσω στην κρίση σου.

Τα μπισκότα και οι ξηροί καρποί

Εγώ χρησιμοποίησα τα αγαπημένα μου Πτι Μπερ ολικής άλεσης και καρύδια πεκάν, άλλωστε το κλασικό μωσαικό, το θέλει το καρύδι του.

Αν θες μπορείς να προσθέσεις από μπισκότα και ξηρούς καρπούς ή ξερά φρούτα.

Όλα θα τα κόψεις με μαχαίρι, κατά προτίμηση τα μπισκότα σε λεπτές φέτες.

Το “μαγικό’ 3ο βασικό υλικό

Το νερό παιδιά,  νερό με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και θα έχεις την πιο υπέροχη υφή, ο κορμός θα γίνει τόσο “σκληρός” όσο πρέπει για να στέκεται-κόβεται και ταυτόχρονα βελούδινος.

Πίστεψέ με δεν θα σου λείψει καθόλου η γεύση του βουτύρου και η ζάχαρη.

Τέλος, έλω να σου πω οτι μπορείς να τη φέρεις στα μέτρα σου, με τα αντίστοιχα συστατικά της διατροφικής σου προτίμησης γίνεται vegan και gluten free.

Το καλοκαίρι έρχεται και το μωσαϊκό είναι το πιο HOT γλυκό, μην ψάχνεις άλλο γιατί μόλις βρήκες την πιο υπέροχη συνταγή για σοκολατένιο κορμό, όπως παλιά αλλά σε πιο ελαφριά εκδοχή, εμπιστεύσου με και δοκίμασέ το!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας20 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος10 minutes
Είδος ΓεύματοςΕπιδόρπιο

Κορμός με σοκολάτα και μπισκότα ολικής (χωρίς βούτυρο και ζάχαρη)

Εκτυπώση Συνταγής
Ο κορμός με σοκολάτα και μπισκότα ολικής, χωρίς βούτυρο και ζάχαρη, και ουσιαστικά με 3 βασικά υλικά θα είναι ο κορμός, το μωσαϊκό, το γλυκό σαλάμι -όπως θες πες το- που θα λατρέψεις!

Υλικά

Για τον κορμό
  • 250 γρ. κουβερτούρα , ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. μπισκότα ολικής τύπου ΠΤΙ ΜΠΕΡ, ή vegan μπισκότα, σπασμένα
  • 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. υγρή βανίλια, κονιάκ ή λικέρ
Επιπλέον θα χρειστούμε
  • 'Αγλυκο κακάο, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με την κουβερτούρα και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και αποσύρουμε.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10', προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τα μπισκότα και τα καρύδια στο μείγμα.
  • Ανοίγουμε ένα κομμάτι αντικολλιτικό χαρτί, πασπαλίζουμε με κακάο και απλώνουμε το μείγμα στην μια άκρη.
  • Κλείνουμε σε σφιχτό ρολό και γυρίζουμε τις άκρες, τοποθετούμε τον κορμό στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
  • Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε αν θέλουμε ξανά με κακάο, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή

1. Αν θες να δώσεις λίγο πιο γλυκιά γεύση προσθέτεις λίγο μέλι, αφαιρώντας αντίστοιχα την ποσότητα από το νερό, εγώ χρησιμοποίησα λίγο σιρόπι αγαύης.
2. Αν σου αρέσει ο καφές του ταιριάζει φανταστικά, το ίδιο και το κονιάκ, εγώ έβαλα εκχύλισμα βανίλιας που έχω φτιάξει με κονιάκ.
3. Κακάο άγλυκο και προαιρετικά νιφάδες αλατιού, το κακάο θα το χρησιμοποιήσεις για να πασπαλίσεις τη αντικολλητικό χαρτί που θα τυλίξεις τον κορμό.

Συνταγή για κορμό, μωσαικό, σαλάμι με σοκολάτα και πτι μπερ

Καλοκαιρινά γλυκά συνταγές με σοκολάτα και μπισκότα

Εύκολα γλυκά με σοκολάτα_Chocolate salami

Vegan κορμός με σοκολάτα, κορμός χωρίς βούτυρο και ζάχαρη

Κορμός συνταγές με 3 υλικά

Συνταγή για μωσαϊκό με πτι μπερ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close