Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με μαύρη μπύρα

502

Η Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα aka British Christmas Pudding είναι μια χριστουγεννιάτικη συνταγή γλυκά, μοναδική με βαθιές ρίζες στην Βρετανική παράδοση, που προσωπικά την προτιμώ με μαύρη μπύρα.

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το blogging ήταν από εκείνες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές που μου είχαν κάνει κλικ.

Πάνε 10 χρόνια που την έφτιαξα για πρώτη φορά υπάρχει ένα βίντεο, εδώ.

Με τα χρόνια όμως βελτίωσα τη συνταγή, τη μαύρη μπύρα εννοείται συνεχίζω να την προσθέτω γιατί νομίζω πως είναι αυτό το συστατικό που της δίνει μια ιδιαίτερη “ζωντάνια” γευστικά.

Θυμάμαι οτι όταν διάβαζα και μελετούσα τις συνταγές για Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, αυτό που με είχε “δυσκολέψει” ήταν το suet.

Σίγουρα, και όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό, πως η αυθεντική συνταγή έχει την αξεπέραστη αξία της αλλά και το βούτυρο μια χαρά “δουλεύει”.

Το ψήσιμο της αγγλικής χριστουγεννιάτικης πουτίγκας γίνεται σε μπεν μαρί-ατμός, είτε φούρνου, είτε σε κατσαρόλα.

Κι αυτό είναι εύκολο να γίνει αλλά χρειάζεται να γίνει με προσοχή, συχνά ο καυτός ατμός είναι από τους λόγους που συμβαίνουν απρόσμενα εγκαύματα στην κουζίνα.

Τι κάνουμε όμως αν συμβεί; Εγώ, ξεκάθαρα, χρησιμοποιώ την octenisept wound gel η οποία επιταχύνει την φυσιολογική επούλωση.

Όπως επίσης και το Octenisept Αντισηπτικό οποίο καθαρίζει τα χέρια χωρίς ξέβγαλμα, ενώ διαθέτει αντιβακτηριακή δράση συμβάλλοντας στην διατήρηση της υγιεινής τους, εντός και εκτός κουζίνας!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

  • Το μούλιασμα της σταφίδας, βασικό βήμα, συνήθως γίνεται με αλκοόλ αλλά επειδή σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ τη μαύρη μπύρα κάνω το κάνω με σκέτο νερό, μέσα στο νερό καμιά φορά μπορεί να προσθέσω 50ml METAXA
  • Το βούτυρο μαλακό μεν αλλά όχι να λιώνει, στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δεις με πως ξεχωρίζει
  • Από ξερά φρούτα σίγουρα προτιμώ τα δαμάσκηνα
  • Για το μπαγιάτικο ψωμί χρησιμοποιώ ψωμί του τόστ, πάντα ολικής άλεσης, και το αλέθω στο μπλέντερ
  • Η εύκολη και απλή κρέμα βουτύρου στο σερβίρισμα θα σε ξετρελάνει, αν θες μπορείς να την αρωματίσεις και με πορτοκάλι
  • Τέλος ακολούθησε τους χρόνους ευλαβικά, ασε τη πουτίγκα να σταθεί ώρες ακόμη και μια ημέρα!
  • Το μαγικό με αυτό το χριστουγεννιάτικο γλύκισμα είναι οτι όσο “μένει” τόσο πιο απίστευτα νόστιμο γίνεται και διατηρείται άψογα για πολλές ημέρες!

Επίσης, αντιλαμβάνομαι, πως βλέπωντας κάποιος τους χρόνους προετοιμασίας, τα πολλά υλικά και τον τρόπο ψησίματος ίσως διστάσει.

Το μόνο που έχω να πω είναι οτι κάθε της μπουκιά αξίζει 100% όλα τα παραπάνω!


Εύα

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με μαύρη μπύρα και δαμάσκηνα

Συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με μαύρη μπύρα (Christmas Pudding)

Κατηγορία Συνταγής: Χριστουγεννιάτικες Συνταγές, Ethnic Food, Συνταγές με φρούτα, Γιορτινά γλυκά, Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Χρόνος Προετοιμασίας: 4 ώρες
Χρόνος Μαγειρέματος: 3 ώρες
Xρόνος Αναμονής: 8 ώρες
Μερίδες: 6 άτομα

Υλικά

Για την πουτίγκα

180 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ.  ψίχουλα από ψωμί ολικής άλεσης
220ml μαύρη μπύρα
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50ml χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
150 γρ. σταφίδες, ξανθές και μαύρες
8 κερασάκια (γλυκό του κουταλιού)
250 γρ. ξερά φρούτα (κυρίως δαμάσκηνα και βερίκοκα)
80 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1/4 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. τζίντζερ αποξηραμένο
½ κ.γ. μπαχάρι
1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.σ. βούτυρο για το ψήσιμο

Για το σερβίρισμα

80 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Δυνατό αλκοόλ για το φλαμπάρισμα

Εκτέλεση

Η πουτίγκα

Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε νερό για 2 ώρες.

Ψιλοκόβουμε όλα τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα κερασάκια.

Στο μίξερ αφρατεύουμε τα αυγά ,ζάχαρη και το αλάτι για 3’ και προσθέτουμε τα αυγά, ένα-‘ένα κάθε φορά, συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 3’.

Σταματάμε το χτύπημα και στο μείγμα προσθέτουμε όλα τα υλικά, τελευταία προσθέτουμε την μπύρα, ταυτόχρονα ανακατεύουμε με καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε το μείγμα στο 2 ώρες ή και περισσότερες, αν έχουμε χρόνο πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο.

Σε αντικολλητική φόρμα ή πυρίμαχο σκεύος, που έχουμε αλείψει με βούτυρο, μεταφέρουμε το μείγμα.

Πιέζουμε καλά, καλύπτουμε την επιφάνεια της πουτίγκας με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί που θα πρέπει να εφάπτεται πολύ καλά επάνω της.

Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και δένουμε σφιχτά με σπάγκο.

Βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα άφθονο καυτό νερό, βάζουμε μέσα τη φόρμα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 ώρες.

Αφήνουμε την πουτίγκα να σταθεί τουλάχιστον 8 ώρες, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε ακόμη 8 ώρες πριν την σερβίρουμε.

Το σερβίρισμα

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει, προσθέτουμε το μέλι, το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε για 1’.

Βάζουμε την πουτίγκα σε πιατέλα σερβιρίσματος, την περιχύνουμε με το αλκοόλ και την φλαμπάρουμε.

Απλώνουμε στην κορυφή της την κρέμα βουτύρου και σερβίρουμε.

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με μαύρη μπύρα
Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα συνταγές
Χριστουγεννιάτικες Συνταγές για γλυκά
Συνταγή για χριστουγεννιάτικη πουτίγκα_Christmas English pudding
Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με μαύρη μπύρα συνταγές
Christmas pudding με δαμάσκηνα και μαύρη μπύρα
octenisept αντησιπτικά wound gel

Εδώ μπορείς να δεις και άλλες υπέροχες συνταγές από όλο τον κόσμο κι εδώ γιορτινές συνταγές για γλυκά και να εμπνευστείς για το Πρωτοχρονιατικο ρεβεγιον



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close