Σήμερα μοιράζομαι μαζί σου το αγαπημένο μου ταμπουλέ με ρόδι, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς δηλαδή μια σούπερ γιορτινή εκδοχή του ταμπουλέ!

Το ταμπουλέ είναι μια μοναδική σαλάτα από την λιβανέζικη κουζίνα, τα συστατικά της τόσο απλά αλλά όταν μπουν όλα μαζί σε ένα μπολ κάνουν μια ονειρική ανάλαφρη σαλάτα.

Βέβαια το ταμπουλέ θέλει ντομάτα, μέσα στην καρδιά του χειμώνα και που θα την βρεις δεν θα σου δώσει την καλοκαιρινή της νοστιμιά, αυτονόητο.

Και αυτό που μου ταίριαξε από τότε που πρωτοέφτιαξα αυτή τη συνταγή ταμπουλέ ήταν να την αντικαταστήσω με τους σπόρους του ροδιού, δοκιμάστηκε και αμέσως «πέρασε».

Έτσι, μαζί με λίγες προσθήκες υλικών όπως τα ξερά φρούτα και οι ξηροί καρποί έγινε θαύμα!

Φυσικά αυτό που δεν γίνεται να προσπεράσεις στο ταμπουλέ είναι ότι πρέπει να ψιλοκόψεις όλα τα υλικά, ψιλά-ψιλά και όλα στο χέρι!

Κι εδώ, θέλω να σταθώ στα μικροατυχήματα που μπορεί να συμβούν στην κουζίνα μας, ειδικά όταν έχουμε να ψιλοκόψουμε πολλά-πολλά μυρωδικά, όπως σε αυτή τη συνταγή.

Τι σου προτείνω, εκτός από το να αφοσιωθείς και αν δεν είσαι εξοικειωμένος/η να πάρεις το χρόνο σου

Να χρησιμοποιήσεις ένα κατάλληλο μαχαίρι και μια σταθερή επιφάνεια κοπής.

Να έχεις στο ντουλάπι σου το octenisept spray και octenisept wound gel.

Έχω καταλήξει σε αυτά γιατί το μεν octenisept spray απολυμαίνει το κόψιμο-έγκαυμα στην στιγμή ενώ το octenisept wound gel επιταχύνει την φυσιολογική επούλωση.


Ο συνδυασμός τους εγγυάται ότι το τραύμα θα απολυμανθεί άμεσα, θα έχει την απαραίτητη υγρασία ενώ το προστατευτικό φιλμ κατά των βακτηρίων θα αποτρέψει κάθε μόλυνση που θα επιβράδυνε το κλείσιμο της πληγής.


Θα τα βρεις εύκολα σε όλα τα φαρμακεία.”

octenicept wound gel

Ας επιστρέψουμε στη συνταγή για το ταμπουλέ και όλα τα to do για να γίνει όπως ακριβώς πρέπει!

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Τα μυρωδικά

Ταμπουλέ χωρίς μαϊντανό δεν υφίσταται, για τα 200 γρ. πλιγούρι υπολόγισε ένα καλό μάτσο τρυφερό μαϊντανό, καλά πλυμένο και στεγνωμένο!

Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα μυρωδικά, καλά στεγνωμένα και τρυφερά, από τον δυόσμο κρατάμε μόνο τα φύλλα ενώ ο κόλιανδρος, αν έχει πολύ έντονη μυρωδιά, θα το δεις επιτόπου, τον αυξομειώνεις.

Το πλιγούρι

Του αρκεί ένα καλό μπανάκι σε ζεστό νερό και λεμόνι, τόσο όσο να το σκεπάσει και να το ενυδατώσει, οπότε ανάλογα τη σκληρότητα που έχει το πλιγούρι κάνουμε και την ενυδάτωσή του.

Τα ξερά φρούτα και οι καρποί

Θα σου πω τις επιλογές μου και μετά αποφασίζεις σύμφωνα με τις δικές σου προτιμήσεις.

Χουρμάδες ναι αλλά  όχι βασιλικούς, δεν θέλω μαλακές υφές στο ταμπουλέ, το ίδιο ισχύει και για τα δαμάσκηνα, δεν ταιριάζουν.

Σύκα δεν έβαλα γιατί δεν ήθελα επιπλέον τραγανά στοιχεία όπως τα σποράκια από τα αποξηραμένα σύκα.

Βερίκοκα, μάνγκο, πομέλο, πορτοκάλι είναι ιδανικά και βέβαια μαύρη σταφίδα!

Από καρπούς ό,τι τραβάει η όρεξή μας, όλα όμως ψιλοκομμένα με μαχαίρι και οπωσδήποτε αμύγδαλο φιλέ, καβουρντισμένο!

Το ρόδι

Τα σποράκια πρέπει να είναι ζουμερά, λαμπερά και να έχουν ολόφρεσκη γεύση, ακόμη και αν είναι πιο ξινά δεν θα ενοχλήσουν.

Το dressing και το μαρινάρισμα
Με τα παραπάνω υλικά το σκέτο λεμόνι της τυπικής συνταγής, δεν ταιριάζει, όμως το μοσχολέμονο, το πορτοκάλι συνδυασμένα με μέλι είναι ό,τι του πρέπει.

Πάλι εδώ αυξομειώνουμε την οξύτητα ή τη γλυκύτητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας και βέβαια ΜΑΡΙΝΑΡΟΥΜΕ όσο περισσότερο τόσο καλύτερα!

Το ταμπουλέ με ρόδι ταιριάζει τέλεια ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, τρώγεται σε δροσερή κατάσταση και αρκεί για να γεμίσει φρεσκάδα ο ουρανίσκος!

Και τώρα ας ξεκινήσουμε λοιπόν τα πιο γιορτινά μαγειρέματα του χρόνου, ας στρώσουμε τα τραπέζια μας για όσους αγαπάμε!


Εύα

Χριστουγεννιάτικες-συνταγές-Γιορτινό-τραπέζι

Συνταγή για ταμπουλέ με ρόδι, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς

Κατηγορία Συνταγής: Χριστουγεννιάτικες Συνταγές, Ethnic Food, Υγιεινές Συνταγές, Συνταγές με λαχανικά, Σαλάτες, Veggie Συνταγές, Συνταγές με δημητριακά, Συνταγές με φρούτα

Χρόνος Προετοιμασίας: 30’
Xρόνος Αναμονής: 60′
Μερίδες: 4-5 άτομα

Υλικά

Για το ταμπουλέ

200 γρ. πλιγούρι
Χυμό από ένα λεμόνι
150 γρ. ξερά φρούτα
100 γρ. σπόρους ροδιού
50 γρ. ξηρούς καρπούς
4 κ.σ. δυόσμο
2 κ.σ. κόλιανδρο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Αλάτι

Για το dressing

50ml ελαιόλαδο
30ml μέλι
2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξύδι
Χυμό από ένα πορτοκάλι
Χυμό από δύο μοσχολέμονα

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και καυτό νερό, τόσο όσο να το καλύπτει.

Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30΄ να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά.

Ψιλοκόβουμε τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια.

Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά της σαλάτας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά του dressing, περιχύνουμε τη σαλάτα ανακατεύουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Λίγο πριν σερβίρουμε τη σαλάτα προσθέτουμε το αμύγδαλο φιλέ και λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

Christmas Recipes Veggie συνταγές
Συνταγή για ταμπουλέ με ρόδι
Υγιεινές χριστουγεννιάτικες συνταγές με πλιγούρι και ρόδι
Ταμπουλέ με ξερά φρούτα Χριστουγεννιάτικες συνταγές
Χριστουγεννιάτικες-συνταγές-Γιορτινό-τραπέζι
Πως να φτιάξω ταμπουλέ με ρόδι, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα

Εδώ μπορείς να δεις χριστουγεννιάτικες συνταγές για σαλάτες και να πάρεις έμπνευση για το γιορτινό σου τραπέζι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.