Τα Pierozki ή Pierogi είναι παραδοσιακά γεμιστά χειροποίητα ζυμαρικά της σλαβικής κουζίνας επιλέξτε ανάμεσα σε πατάτα ή λάχανο!
Την συνταγή για τα πολωνικά Pierogi μου την έδωσε η πολωνέζα μαμά του Δ. η συνταγή οικογενειακή, είναι όπως ακριβώς τα έφτιαχνε ακόμη και η γιαγιά της.
Η ζύμη είναι μια απλή, κλασική ζύμη για dumplings κάπως θυμίζουν τα βαρένικα, απλά αφού βράσουν σοτάρονται σε τηγάνι με βούτυρο.
Στην Πολωνία γεμίζουν τα pierogi με το τυρί Twaróg, ένα πολωνικό φρέσκο αγελαδινό τυρί.
Η γέμιση με πατάτα και τυρί είναι απλή αλλά εκπληκτική και μπορείς να την φτιάξεις όλο τον χρόνο.
Το καλοκαίρι τους πάει η πικάντικη κόκκινη σάλτσα.
Τον χειμώνα η γέμιση με λάχανο είναι ό,τι καλύτερο και πραγματικά ασυναγώνιστα νόστιμη!
Η συνταγή για pierogi-πιερόγκι είναι αρκετά εύκολη δοκίμασέ την με όποια γέμιση σου αρέσει, σκέψου out of the box!
Στην Πολωνία τα μαγειρεύουν και στην γλυκιά εκδοχή τους με διάφορα βατόμουρα και τα σερβίρουν με sour cream και μαρμελάδα.
Πολωνικά Pierogi, γεμιστά ζυμαρικά με πατάτα ή λάχανο
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τα χειροποίητα ζυμαρικά/dumplings
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. , και 2-3 κ.σ. για το άνοιγμα της ζύμης
- 125 γρ νερό
- 1 αυγό
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. γάλα
- ½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση με πατάτα
- 250 γρ. πατάτες, βρασμένες
- 100 γρ. αγελαδινό κίτρινο τυρί, τριμμένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. βούτυρο, ή ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τη γέμιση με λάχανο
- 200 γρ. λάχανο τουρσί, ή λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 3-4 κόκκους κεδροκούκουτσα, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
- Βούτυρο για το σοτάρισμα
- Γιαούρτι στραγγιστό
- Πίκλες
Διαδικασία
Η γέμιση με την πατάτα
- Τρίβουμε τις βρασμένες πατάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη ή τις πατάμε με πιρούνι να σπάσουν.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι, αποσύρουμε, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε το τυρί.
Για γέμιση με λάχανο
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα προσθέτουμε το λάχανο, το ξύδι, τα κεδροκούκουτσα σπασμένα, αλάτι και πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε το λάχανο, ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά.
Τα χειροποίητα ζυμαρικά/dumplings
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα dumplings και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’.
- Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγουμε 2 φύλλα με πάχος ως 0,5 εκ. και κόβουμε με κουπ πατ σε στρογγυλό σχήμα.
- Γεμίζουμε τα dumplings με τη γέμιση της επιλογής μας και κλείνουμε σε ημικυκλικό σχήμα καλά τις άκρες, πατώντας με ένα πιρούνι.
- Βράζουμε τα πιερόγκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, μόλις ανέβουν στην επιφάνεια, τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε βούτυρο να κάψει και τηγανίζουμε ελαφρά τα pierogi και από τις 2 πλευρές.
- Μόλις αποκτήσουν ελαφρύ χρυσό χρώμα είναι έτοιμα.
- Σερβίρουμε τα dumplings ζεστά με γιαούρτι και πίκλες
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Αφήνουμε τα pierogi να στεγνώσουν καλά πριν τα σοτάρουμε με βούτυρο
- Αν δεν θέλουμε να τα σοτάρουμε με βούτυρο τα σερβίρουμε απευθείας σκέτα ή με σάλτσα/ζωμό της επιλογής μας