Η 1η του Σεπτέμβρη είναι σαν μια μικρή πρωτοχρονιά, νέα σεζόν, νέα σχέδια, νέα διάθεση και μια νέα εποχή που προετοιμάζεται για να αλλάξει επίσημα στις 21 Σεπτέμβρη.
Αυτή η χρονιά για εμένα εφέτος νιώθω ότι θα είναι μια υπέροχη ανάμνηση του περσινού χρόνου, παρόλο που ήδη κρατώ την μονάκριβη κόρη στα χέρια μου, ήδη αυτές τις ημέρες σκέφτομαι και λέω συχνά την φράση ” Τέτοιες μέρες σαν πέρυσι”, αναπολώντας τις χαρές, τις αγωνίες, το άγνωστο, την μικρή αποχή από το blogging, τις στερήσεις, τα όνειρα, τα φανταστικά συναισθήματα και μερικά δάκρυα ευτυχίας.
Ετσι λοιπόν χάριν όλου αυτού του περσινού χρόνου που περιορίστηκα σε λιγοστά posts, του νέου μου ρόλου σαν μαμά και συνάμα της νέας μου καθημερινότητας, αισθάνομαι αυτόν το Σεπτέμβρη σα μαθήτρια της Α’ δημοτικού,
γεμάτη χαρά αλλά και λίγο περιέργεια για το “άγνωστο x“, όπου άγνωστο x είναι τα ερωτήματα αν θα προλαβαίνω τελικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ και να φροντίζω την μικρή μου κουκουβάγια όπως επιθυμώ.
Ας ορίσω λοιπόν αυτό το post κάτι σαν NEW ERA για την πορεία μου στο blogging, ας μου ευχηθώ να καταφέρω όλα όσα έχω σχεδιάσει για το Funky Cook, η διάθεση γι΄αυτό είναι στα ύψη και έχω σύμμαχο την πολύτιμη βοήθεια του F.Funks (μπαμπά της Υβόννης αλλά και προγραμματιστή του blog).
Ετσι λοιπόν τον χρόνο που έρχεται εκτός από διάφορες συνταγές ή τις συνταγές της ελληνικής κουζίνας και όλου του κόσμου μην εκπλαγείτε αν διαβάσετε κάτι για παιδιά, αφφού το Funky Cook είναι και ένα ζωντανό ημερολόγιο της πραγματικής μου καθημερινότητας!
[pull_quote_center]Λίγα λόγια για την συνταγή[/pull_quote_center]
Κεφτεδάκια – Köttbullar για τους Σουηδούς, όπως λέμε σουβλάκια για τους Έλληνες δηλαδή street food.
Τα κεφτεδάκια είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά ever και αυτοί οι Σουηδικοί κεφτέδες, Ω ΘΕΟΙ, απλά φανταστικοί, έχω ονειρευτεί πολλές φορές να βρεθώ στην παγωμένη Στοκχόλμη και να απολαύσω τους παραδοσιακούς αυτούς κεφτέδες με την lingonberry sauce, τα αγγουράκια τουρσί και τις ολόκληρες λαχταριστές καστανόξανθες πατάτες. Κάθε φορά που πάω στο ΙΚΕΑ δεν φεύγω αν δεν φάω τα σουηδικά κεφτεδάκια, τα οποία προτιμώ με βραστά καρότα ή ψητές πατάτες.
Φυσικά η συνταγή για σουηδικά κεφτεδάκια όπως άλλωστε όλες οι συνταγές έχει πολλές παραλλαγές, για παράδειγμα:
– Στο τηγάνι που τηγανίζουν τους κεφτέδες προσθέτουν κρέμα γάλακτος και φτιάχνουν την σάλτσα, προτιμώ την σάλτσα που θα δεις παρακάτω.
– Σερβίρονται με βραστά λαχανικά ή ζυμαρικά που περιέχουν αυγό, προτιμώ τον πουρέ με τυρί.
– Προσθέτουν ρίγανη, ούτε να το σκέφτομαι!
– Τα κεφτεδάκια αυτά φτιάχνονται με μείγμα από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, λόφω όμως του βουτύρου που ζητάει η συνταγή τον χοιρινό κιμά μπορεί να τον παραλείψω πού και πού.
Πιστεύω ότι δύο από τα συστατικά είναι άκρως απαραίτητο για να δώσει την τυπική γεύση και αυτό είναι το λευκό πιπέρι και η πικάντικη μουστάρδα στην σάλτσα.
Αν έχεις χρόνο βρες μια σάλτσα από μύρτιλα και εμπλούτισε το πιάτο με αγγουράκι τουρσί, πανεύκολο!
Σουηδικά Κεφτεδάκια – Κöttbullar
Χρόνος Προετοιμασίας: 40’
Χρόνος Μαγειρέματος: 30’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
]Μερίδες: 4-5
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
450 gr. κιμά μοσχαρίσιο
100 gr. κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι ξερό
70 gr. ψίχουλα ψωμιού
1 μέτρια πατάτα βρασμένη
50 ml. γάλα
40 gr. βούτυρο
1 αυγό
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Μπαχάρι
Μοσχοκάρυδο
Κανέλα
Κύμινο
Για την σάλτσα
1¼ κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
350 ml. ζεστό ζωμό βοδινού
80 ml. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
1¼ κουταλιά της σούπας worcestershire sauce
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
Λευκό πιπέρι
Αλάτι
Για τον πουρέ
500 gr. πατάτες βρασμένες
100 gr. γάλα ζεστό
150 gr. τσένταρ ή κίτρινο τυρί
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Τα κεφτεδάκια
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το βούτυρο. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο.
Πλάθουμε κεφτεδάκια και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ταψί, τα ψήνουμε στον φούρνο για 20′ στους 180ο C και τα κρατάμε ζεστά.
Η σάλτσα
Στο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, μόλις λιώσει και αρχίζει να αφρίζει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσοκαφέ χρώμα.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον ζωμό, τα μπαχαρικά, την μουστάρδα, την ζάχαρη και την worcestershire sauce.
Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, η οποία δεν πρέπει να είναι παχύρεστη, τραβάμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι και τα κρατάμε ζεστά.
Ο πουρές
Με το ειδικό εργαλείο ή με μια κουτάλα πατάμε τις πατάτες να γίνουν σαν πουρές, καρυκεύουμε, προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, τέλος προσθέτουμε το τσένταρ.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή ατομικά πιάτα πουρέ με σάλτσα και κεφτεδάκια.
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Μπορούμε να παραλείψουμε την κρέμα γάλακτος και να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι στραγγιστό.
– Τα κεφτεδάκια δεν είναι αναγκαίο να τα ζυμώσουμε στο μίξερ, δοκιμάστε το όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό!
– Αν έχουμε σχινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι το χρησιμοποιούμε στο σερβίρισμα, όπως και την γλυκόξινη μαρμελάδα από μύρτιλα και το αγγουράκι τουρσί.
– Η σάλτσα δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτή αλλά ούτε και αραιή, περίπου σαν μια gravy sauce, αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή κρέμα γάλακτος.
– Όταν κρυώσει η σάλτσα πήζει.
– Τα μπαχαρικά στα κεφτεδάκια πρέπει να είναι ισορροπημένα και στο σύνολό τους 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ενώ το λευκό πιπέρι να υπερισχύει.
– Τον πουρέ μπορείτε να τον κάνετε όσο ρευστό θέλετε ή σαν μια πατατοσαλάτα.
– Τα κεφτεδάκια μπορούν να φτιαχτούν και με κιμά από κοτόπουλο.
#cookingwithme ❤️
Eva
Ενδιαφερον ειναι και οι πατατες οπως τις σερβιρουν τα χριστουγεννα. Αρχικα τις πλενουν και τις καθαριζουν. Μετα τις χαραζουν μεχρι τη μεση, 4-5 χαρακιες με αποσταση μεταξυ τους κατι σαν ακορντεον που ανοιγει, τις βαζουν σε ενα ελαφρως λαδομενο ταψακι και τις ριχνουν λιωμενο βουτυρο και τριμμενη φρυγανια. Τις ψηνετε στο φουρνο μεχρι να γινουν. Μετα συνοδευονται με τα κεφτεδακια και την brown sauce,
Επισης, ειναι εθισμενοι στον ανιθο, τον εχουν σχεδον για τα παντα οπως η γιαγια μας εχει τον μαϊντανο.