Από τα TOP αγαπημένα μου, στην κατηγορία Ethnic Food, είναι το πικάντικο λαχματζούν – lachmacun με τον κιμά και τα όλα του! Και πίστευα ότι τίποτα δεν μπορεί να με κάνει να αλλάξω γνώμη για τον αρνίσιο κιμά μέχρι που δοκίμασα το Vegan λαχματζούν με κιμά από κουνουπίδι και μανιτάρια!
Στην Μασσαλία ανάμεσα στο Tiers και το Saint-Charles -κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό- εκτείνεται η μουσουλμανική συνοικία.
Εκεί, όπου σταθείς οι μυρωδιές του φαγητού δεν γίνεται να σε αφήσουν να προσπεράσεις.
Δοκίμασα αυθεντικό τούρκικο εξαιρετικό λαχματζούν στου Zafer, όπως επίσης λατρεύω να απολαμβάνω, και θεωρώ εξαιρετικό, το λαχματζούν του Feyrouz.
Το λαχματζούν δεν είναι κάτι περισσότερο από μια απλή, λεπτή-λεπτή πίτα και μια εξίσου λεπτή-λεπτή στρώση κιμά με μπαχαρικά και μυρωδικά, με βαθιά νοστιμιά!
Συνταγές για λαχματζούν έχω παρουσιάσει ξανά στο blog σε αλλιώτικες εκδοχές βλέπε εδώ.
Ας μπω όμως στο θέμα μας, που είναι αυτό το θεϊκό vegan – νηστίσιμο λαχματζούν με κιμά από κουνουπίδι και μανιτάρια.
Το ένα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δύο άνθρωποι που το δοκίμασαν δεν “πίστευαν” πως ο κιμάς ήταν από κουνουπίδι και μανιτάρια, το δεύτερο;
Δεν υπάρχει το πόσο μοιάζει η γεύση και η όψη με το αυθεντικό!
Θα πω και ένα τρίτο… ΜΑ ΤΙ ΤΕΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ VEGAN ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ, πραγματικά!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Ο vegan κιμάς από μανιτάρια και κουνουπίδι
Το κουνουπίδι σε συνδυασμό με τα μανιτάρια, το λατρεύω ως αντικατάστο του κρέατος, ειδικά μετά από αυτή τη συνταγή!
Από τη μια το κουνουπίδι σου δίνει την υφή του κιμά και από την άλλη έρχονται τα μανιτάρια να συμπληρώσουν την γεύση.
Προτιμώ μανιτάρια καφέ ή πορτομπέλο για την έντονη γεύση τους, αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάθε μανιτάρι που διαθέτεις.
Τι είναι όμως αυτό που χρειάζεται να κάνεις εδώ για να ολοκληρωθεί ο “κιμάς”; Μια λέξη ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ!
Μην το παραλείψεις, και επίσης μην παραλείψεις τα μπαχαρικά, παρακαλώ!
Από τα υπόλοιπα, θέλω να προσέξει να κάνεις μια πολύ λεπτή στρώση “κιμά” και όχι να είναι λίγος σε ποσότητα αφού δεν θέλουμε κενά.
√ Η ζύμη του flatbread
Η “πίτσα” της Ανατολής διακρίνεται για την “λεπτότητά” της, όχι στη γεύση βέβαια.
Είναι βασικό για να πεις ότι έφτιαξες lachmacun να ξεφουρνίσεις μια λεπτή πίτα, ούτε τραγανή αλλά ούτε σαν ζύμη πίτσας αφού εδώ μιλάμε για ένα flatbread.
Η ζύμη για λαχματζούν δεν θέλει ιδιαίτερα πράγματα, το μόνο που θα κάνει τη διαφορά είναι το άνοιγμα.
Θεωρώ πως ο πλάστης σε συνδυασμός με 2-3 “διπλώματα” της ζύμης είναι μια χαρά.
Το τονίζω ακόμη μια φορά η ζύμη δεν πρέπει να είναι ψωμένια, ένα και το αυτό, πρέπει να “χωρίζει” σε 2 φύλλα.
Τραγανή τόσο ώστε να “σπάει” αλλά όταν τρώμε να μην “κριτσανίζει” καθόλου στο στόμα.
Η συνταγή για το flatbread που θα δεις παρακάτω παίρνει -εννοείται- αλλαγές σε αλεύρι, βάλε ζέας, ολικής ή ότι άλλο θες, ενώ αν ακολουθείς gluten free διατροφή ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.
Ψήσε σε εξαιρετικά καλά προθερμασμένο, αν μπορείς όσο προθερμαίνεις τον φούρνο να βάλεις μέσα και τον δίσκο ψησίματος να “κάψει” ακόμη καλύτερα!
Δοκίμασέ με! ΦΩΝΑΖΕΙ νοστιμιά αυτή η συνταγή, δεν χρειάζεται να είσαι vegan, δεν χρειάζεται να είναι Σαρακοστή ή να νηστεύεις.
Σέρβιρε οπωσδήποτε με λεμόνι, φρέσκο κόλιανδρο, αν έχεις σουμάκι ή ζαατάρ μεγάλο ναι.. ΚΑΙ περιμένω εντυπώσεις!
♡
Εύα
Λαχματζούν με vegan κιμά από κουνουπίδι και μανιτάρια
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
√ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΟΥ FLATEBREAD
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 4 γρ. μαγιά
- 1 κ.σ. κ.σ. ελαιόλαδο
- 190 ml χλιαρό νερό
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- Αλάτι
√ ΓΙΑ ΤΟΝ VEGAN ΚΙΜΑ
- 150 γρ. κουνουπίδι
- 50 γρ. μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά πατημένη
- 1¼ κ.σ. τοματοπελτέ
- 50 γρ. ντοματίνια
- 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
- ½ κ.γ. κύμινο
- ¼ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
- ½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι
- Ελάχιστη κανέλα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
√ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Λεμόνι
- Φρέσκο κόλιανδρο
- Σουμάκ
- Αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
- Κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
Διαδικασία
√ Ο VEGAN ΚΙΜΑΣ
- Στον πολυκόφτη αλέθουμε πρώτα το κουνουπίδι, τα μανιτάρια, τα σκόρδα δίνοντας την υφή του κιμά.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ προσθέτουμε τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
- Πολτοποιούμε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι τον χυμό, τον τοματοπελτέ, το ελαιόλαδο, τα προσθέτουμε στο μπολ με τον "κιμά" και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο να μαριναριστεί για όση περισσότερη ώρα, ιδανικά για 8-12 ώρες.
√ Η ΖΥΜΗ ΤΟΥ FLATBREAD
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε την μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό.
- Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί η μαγιά, για 15’.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για 3’ στο μίξερ ή για 5’ στο χέρι.
- Σκεπάζουμε και τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο για 45’.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισόποσα κομμάτια και ανοίγουμε επάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί το κάθε ζυμάρι σε στρογγυλό, λεπτό φύλλο περίπου 1εκ.
- Τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος τα λαχματζούν, απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα από τον κιμά κουνουπιδιού και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τα λαχματζούν στο χαμηλότερο ράφι, στους 200ο C στις αντιστάσεις για 25-30’.
√ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Σερβίρουμε τα λαχματζούν με φρέσκο κόλιανδρο, σουμάκ, αγγούρι, κρεμμύδι και φέτες λεμονιού.
Σημειώσεις για τη συνταγή