Πάστα Φλώρα, PastaFrola
By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 τάρτα (8-10 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 hr 30 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 2 hrs 10 mins
Πάστα φλώρα... πάστα φλόρα ή τελικά πάστα φρόλα?
Πολλές ονομασίες ένα γλύκισμα! Ας διαλευκάνουμε το "μυστήριο"!
Η πάστα φρόλα είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Αργεντινής! Η αργεντίνικη πάστα φρόλα συνήθως έχει ως γέμιση μαρμελάδα κυδώνι, μαρμελάδα γάλακτος ή γλυκοπατάτα.
Ερχόμενη στην Ελλάδα, όπως λοιπόν διαπιστώνουμε, εκτός από την αλλαγή του ονόματος της, γεμίζεται πάντα με μαρμελάδα φρούτου και έγινε αγαπημένο κομμάτι της Ελληνικής Ζαχαροπλαστικής.
Η γνωστή σε όλους πάστα φλώρα, ας κρατήσω λοιπόν αυτό το όνομα, μιας και έτσι την έχουμε μάθει όλοι αλλά και έτσι θα την αναζητήσουμε στα Ελληνικά βιβλία μαγειρικής!
Υλικά
- 200 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 gr. βούτυρο
- 80 gr. ζάχαρη
- 2 κρόκους αυγών
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
- 1 κουταλιά της σούπας κονιακ ή ρούμι
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 250 gr. μαρμελάδα κυδώνι ή βερίκοκο
Οδηγίες
- Η ζύμη
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το βούτυρο.
Τρίβουμε τα υλικά με το χέρι μας μέχρι να αρχίσουν τα γίνονται τρίμματα και να ενωθούν. - Χτυπάμε ελαφρά τον έναν κρόκο και το ολόκληρο αυγό.
Προσθέτουμε στην ζύμη το κονιάκ, την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά. - Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη, μαλακή ζύμη.
Τυλίγουμε την ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Από την ζύμη μας κρατάμε την ποσότητα των 100 gr. για να διακοσμήσουμε την τάρτα μας. - Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε την ταρτιέρα, καλύπτωντας την βάση και τα πλαϊνά της.
Προσθέτουμε την μαρμελάδα και την στρώνουμε ομοιόμορφα. - Η διακόσμηση της τάρτας
Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες.
Τοποθετούμε τις λωρίδες σταυρωτά.
Χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο του αυγού με 1 κουταλιά της σούπας νερό. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια της τάρτας. - Καλύπτουμε την πάστα φλώρα με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC.
Ψήνουμε για 40′ λεπτά - Στα πρώτα 10′ λεπτά ψησίματος αφαιρούμε την λαδόκολα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Αφήνουμε να κρυώσει η πάστα φλώρα και κόβουμε σε κομμάτια.
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Αμερικανικη
- ΤΥΠΟΣ: Επιδορπιο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο