Μελιτζανόπιτα με Αρσενικό Τυρί Νάξου
Τα καλοκαίρια είχαμε ένα μικρό μποστάνι, μόλις έβγαιναν οι μελιτζάνες ήξερα οτι είναι όντως καλοκαίρι!
Θυμάμαι αυτή την “γλύκα” τους τότε… αυτή την γλύκα την βρήκα πάλι σε αυτή την πίτα, την μελιτζανόπιτα την ωραιότερη καλοκαιρινή πίτα.
Και αν απορείς σαν τι γεύση έχει αυτή η πίτα θα σου πω κάτι σαν κιμαδόπιτα, βάλε όμως και το τυρί, το Αρσενικό της Νάξου ή έστω ένα πρόβειο κασέρι και μην τσιγκουνευτείς καθόλου τα μπαχαρικά!
Μελιτζανόπιτα με Αρσενικό Τυρί Νάξου Recipe
By 10 Ιουνίου, 2014
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 12-16 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 45 mins
Μελιτζανόπιτα με Αρσενικό Τυρί Νάξου Τα καλοκαίρια είχαμε ένα μικρό …
Υλικά
- > Για την Ζύμη
- 350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 gr. αλεύρι σκληρό
- 270 ml. νερό χλιαρό
- 2 gr. μαγιά ξηρή στιγμής
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- Αλάτι
- > Για την Γέμιση
- 1100 gr. μελιτζάνες φλάσκες
- 200 gr. τυρί Αρσενικό Νάξου
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 50 gr. ελαιόλαδο ή βούτυρο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σκόνη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Οδηγίες
- Σε ένα μπώλ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε.
Ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό για να πάρουμε μια απαλή, λεία και με υγρασία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση. - Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις μελιτζάνες στο χοντρό του τρίφτη.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και προσθέτουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.
Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει. - Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 ισόποσα κομμάτια.
Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τα 6 ζυμάρια σε φύλλα με την βοήθεια ενός πλάστη.
Αλευρώνουμε καλά και διπλώνουμε κάθε φύλλο στα 4.
Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. - Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Προσθέτουμε στην γέμιση τα αυγά, την φρυγανιά και 50 gr. από το τριμμένο τυρί.
Σε ένα λαδωμένο ταψί 30-32 εκατοστών στρώνουμε 3 φύλλα τα οποία λαδώνουμε καλά μεταξύ τους.
Προσθέτουμε την γέμιση.
Προθέτουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. - Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα, δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε καλά.
Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει και κλείνουμε την πίτα. - Χαράσσουμε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε για 10' στους 200°C και κατόπιν στους 180°C μέχρι να ροδίσει. - Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει περίπου μισή ώρα πριν την σερβίρουμε.
- Tips
- Μπορείτε το Αρσενικό τυρί Νάξου να το αντικαταστήσετε με πρόβειο κασέρι ή γραβιέρα.
- Η πίτα μπορεί να γίνει με φύλλο χωριάτικο ή σφολιάτα σε περίπτωση που δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο.
- Το αλεύρι μπορεί να είναι μόνο λευκό, απλά σε αυτή την περίπτωση η αναλογία του νερού θα είναι μικρότερη.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο κοτόπουλο ή ελάχιστο πελτέ ντομάτας στην γέμιση.
Φτιάχνω κάτι ανάλογο σε τάρτα θα δοκιμάσω κι αυτή, έχω μεγάλη αδυναμία στις πίτες.
Όσο για το αρσενικό την πρώτη φορά που έγραψα γιαυτό επειδή δεν ήταν ευρέως γνωστό έγινε χαμός με την ονομασία του.
Φιλιά
Αχτύπητη πίτα! Θα δοκιμαστεί πάραυτα!
Εχω πάθει πλάκα με την μελιτζάνοπιτα….
Να’ σαι καλά Κατερίνα μου! Σε ευχαριστώ πολύ!