Μελιτζανόπιτα με Αρσενικό Τυρί Νάξου

2K

Μελιτζανόπιτα με Αρσενικό Τυρί Νάξου

Τα καλοκαίρια είχαμε ένα μικρό μποστάνι, μόλις έβγαιναν οι μελιτζάνες ήξερα οτι είναι όντως καλοκαίρι!
Θυμάμαι αυτή την “γλύκα” τους τότε… αυτή την γλύκα την βρήκα πάλι σε αυτή την πίτα, την μελιτζανόπιτα την ωραιότερη καλοκαιρινή πίτα.
Και αν απορείς σαν τι γεύση έχει αυτή η πίτα θα σου πω κάτι σαν κιμαδόπιτα, βάλε όμως και το τυρί, το Αρσενικό της Νάξου ή έστω ένα πρόβειο κασέρι και μην τσιγκουνευτείς καθόλου τα μπαχαρικά!

Μελιτζανόπιτα με Αρσενικό Τυρί Νάξου Recipe

By ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ Published: 10 Ιουνίου, 2014

  • ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 12-16 Servings
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins
  • ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 45 mins
  • ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 45 mins

Μελιτζανόπιτα με Αρσενικό Τυρί Νάξου Τα καλοκαίρια είχαμε ένα μικρό …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπώλ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουμε.
    Ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά.
    Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή νερό για να πάρουμε μια απαλή, λεία και με υγρασία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
    Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
    Χειροποίητες Σπιτικές Πίτες Συνταγές
  2. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις μελιτζάνες στο χοντρό του τρίφτη.
    Σε μια πλατιά κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και προσθέτουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες.
    Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.
    Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
    Συνταγές με Μελιτζάνες
  3. Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 ισόποσα κομμάτια.
    Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τα 6 ζυμάρια σε φύλλα με την βοήθεια ενός πλάστη.
    Αλευρώνουμε καλά και διπλώνουμε κάθε φύλλο στα 4.
    Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
    Συνταγή για Σπιτική Πίτα
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
    Προσθέτουμε στην γέμιση τα αυγά, την φρυγανιά και 50 gr. από το τριμμένο τυρί.
    Σε ένα λαδωμένο ταψί 30-32 εκατοστών στρώνουμε 3 φύλλα τα οποία λαδώνουμε καλά μεταξύ τους.
    Προσθέτουμε την γέμιση.
    Προθέτουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
    Μελιτζάνες Συνταγές
  5. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα, δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε καλά.
    Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει και κλείνουμε την πίτα.
    Παραδοσιακές Συνταγές για Πίτες
  6. Χαράσσουμε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με νερό.
    Ψήνουμε για 10' στους 200°C και κατόπιν στους 180°C μέχρι να ροδίσει.
    Συνταγές για Πίτες
  7. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει περίπου μισή ώρα πριν την σερβίρουμε.
    Συνταγή για Μελιτζανόπιτα
  8. Tips
    - Μπορείτε το Αρσενικό τυρί Νάξου να το αντικαταστήσετε με πρόβειο κασέρι ή γραβιέρα.
    - Η πίτα μπορεί να γίνει με φύλλο χωριάτικο ή σφολιάτα σε περίπτωση που δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο.
    - Το αλεύρι μπορεί να είναι μόνο λευκό, απλά σε αυτή την περίπτωση η αναλογία του νερού θα είναι μικρότερη.
    - Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο κοτόπουλο ή ελάχιστο πελτέ ντομάτας στην γέμιση.
    Συνταγή με Μελιτζάνες Πίτα

  9. Μελιτζανόπιτα με Τυρί

  10. Μελιτζανόπιτα Συνταγή

Join the Conversation

  1. Φτιάχνω κάτι ανάλογο σε τάρτα θα δοκιμάσω κι αυτή, έχω μεγάλη αδυναμία στις πίτες.
    Όσο για το αρσενικό την πρώτη φορά που έγραψα γιαυτό επειδή δεν ήταν ευρέως γνωστό έγινε χαμός με την ονομασία του.
    Φιλιά

  2. Αχτύπητη πίτα! Θα δοκιμαστεί πάραυτα!

  3. Katerina Karpida says:

    Εχω πάθει πλάκα με την μελιτζάνοπιτα….

    1. Να’ σαι καλά Κατερίνα μου! Σε ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close