Μετά το απίστευτο φαγοπότι των γιορτών ήρθε ώρα για να βάλουμε φρένο, αυτό βέβαια δεν θέλει τόσο κόπο όσο τρόπο.
Αλήθεια, εσύ όταν θέλεις να χάσεις τις περιττές θερμίδες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, τι κάνεις;
Να τι κάνω εγώ, αρχικά κόβω τα πολλά λιπαρά, τα γλυκά, εμπλουτίζω τη διατροφή μου με σαλάτες και με λαχανικά, προτιμώ λευκό κρέας, σχετικά ελαφριά γαλακτοκομικά, φρούτα, φυτικές ίνες και πολύ νερό απαραίτητα!
Φυσικά, όλα αυτά, σε συνδυασμό με λίγη άσκηση, θα έχουν το ιδανικό αποτέλεσμα σε γρήγορο χρόνο!
Πρόσφατα «ήρθε» στα χέρια μου το νέο, καινοτόμο φύλλο από την Χρυσή Ζύμη, ένα χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης, ζυμωμένο με παρθένο ελαιόλαδο και αλεύρι από ολόκληρο καρπό σιταριού.
Το σκούρο του χρώμα μαρτυρά τις φυτικές ίνες που περιέχει, η γεύση του πλούσια και η υφή του ελαστική, χονδρή, κατάλληλη για κάθε Παρασκευή. Eιδικά αν προσέχεις την διατροφή σου αξίζει να το δοκιμάσεις πάραυτα!
Κι ενώ μπορώ να «αποχωριστώ» κάθε μικρή ή μεγάλη αμαρτία στη διατροφή μου, η πίτα είναι κάτι που δεν μπορώ να αντισταθώ. Πλέον, όμως, μπορώ να φτιάχνω ελαφριές πίτες και με το φύλλο ολικής άλεσης, όπως αυτή η τάρτα με λίγο κοτόπουλο, ελαφριά τυριά, λαχανικά εποχής. Εψησα την πιο υπέροχη, ελαφριά τάρτα!
Βέβαια, η απόλαυση αυτής της τάρτας δεν ήταν τόσο στη γέμιση, άλλωστε όλοι έχουμε φτιάξει μια απλή κοτόπιτα, το φύλλο σαν βάση τάρτας ήταν η έκπληξη!
Τραγανό, καραμελένιο, με τη μοναδική γεύση δημητριακών, ναι με κέρδισε, δεν σου κρύβω ότι για μια ολόκληρη ημέρα απολάμβανα μόνο αυτή την τάρτα, με σαλάτα για μεσημεριανό και με ένα χρωματιστό smoothie από παντζάρι για βραδυνό!
Προχθές, σε μια στιγμή λιγούρας, έψησα τη νέα, έτοιμη σπιτική τυρόπιτα Χρυσή Ζύμη με φύλλο ολικής, γιαούρτι και μυζήθρα και φέτα – σε πολύ λίγο χρόνο βυθίστηκα για τα καλά στην απόλαυση της ζεστής, αλλά ιδιαίτερα ελαφριάς τυρόπιτας.
Το ξέρω σου μοιάζει σα να τρώω όλη μέρα, κι αυτή είναι μια αλήθεια αλλά σημασία έχει η σωστή διατροφική επιλογή, κατ΄εμέ και λιγότερο η «πείνα» της δίαιτας. Εξάλλου είπαμε να βρούμε την φόρμα μας και οι φυτικές ίνες σίγουρα με βοηθούν!
Ανοιχτή Τάρτα με Φύλλο Ολικής Άλεσης, Κατίκι, Κοτόπουλο και Λαχανικά
[vc_row][vc_column width=”1/4″]Χρόνος Προετοιμασίας: 25’ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Ψησίματος: 45′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Μερίδες: 10 κομμάτια[/vc_column][/vc_row]
Υλικά
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
Για την γέμιση
350 gr. στήθος κοτόπουλου
200 gr. τυρί κατίκι
200 gr. τυρί κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι
1 αυγό
100 gr. γλυκιά γραβιέρα
500 gr. λαχανικά εποχής (κουνουπίδι, σελινόριζα, μανιτάρια, καρότα, πράσα)
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό
Γλυκό κόκκινο πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο ολικής άλεσης , μέσα στην συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε ελαφρά το κοτόπουλο, το οποίο αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε τα λαχανικά και σωτάρουμε για μερικά λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το κατίκι, τα μπαχαρικά, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο, το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Ανοίγουμε το φύλλο και σε μια μεγάλη ταρτιέρα στρώνουμε όλα τα φύλλα ολικής άλεσης, χωρίς να ξεχνάμε να τα λαδώνουμε κάθε φορά.
Κόβουμε με ένα ψαλίδι ό,τι περισσεύει και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα την γέμιση, στρώνουμε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
[dropcap type=”1″]4[/dropcap] Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 175ο C στην χαμηλότερη σχάρα του φούρνου.
Η τάρτα σερβίρεται ζεστή και κρύα.
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς με τo ξεπάγωμα του φύλλου ώστε να μην θρυμματιστεί.
– Ανάλογα τον φούρνο, αν χρειαστεί σκεπάζουμε την τάρτα με αντικολλητικό χαρτί.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος λαχανικού θέλουμε, πάντα κρατώντας ισορροπία στις ποσότητες για ένα νόστιμο αποτέλεσμα, δοκιμάστε επίσης καλαμπόκι του ταιριάζει πολύ.
– Αν θέλουμε αντί για κοτόπουλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γαλοπούλα.
(Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας με την ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ, καταγράφει την προσωπική μου εμπειρία, έχει δοκιμαστεί από εμένα την ίδια και χρησιμοποιήθηκε στην παραπάνω συνταγή)