Τέλειο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή; ΝΑΙ! Αφού υπάρχει αυτή η συνταγή για εύκολο παγωτό στρατσιατέλα με 3 υλικά (Stracciatella) που φτιάχνεται σε 10′!
Το παγωτό στρατσιατέλα είναι μέσα στο TOP5 των πιο αγαπημένων γεύσεων, παγκόσμια!
Και πως να μην είναι αφού η no1 γεύση παγωτού, η βανίλια, εμπλουτίζεται με κομμάτια κουβερτούρα, η απόλυτος συνδυασμός επιτυχίας!
Η ιδιαίτερη ιστορία πίσω από αυτό το παγωτό είναι πως είναι εμπνευσμένο από μια σούπα που σερβίρονταν με το ομώνυμο όνομα στρατσιατέλα (Stracciatella).
Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μπέργκαμο και μπορείς να το δεις εδώ: La Marianna Ristorante
Το gelato, κατηγορία όπου ανήκει και το παγωτό στρατσιατέλα (Stracciatella), είναι μια ολόκληρη κουλτούρα στην Ιταλική γαστρονομία.
Εγώ μοιράζομαι τον πιο εύκολο τρόπο για να φτιάξεις το παγωτό αλλά δεν είναι ο τυπικός ιταλικός τρόπος, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι φανταστικό!
Εδώ μπορείς να δεις επίσης και άλλες συνταγές για παγωτά που θα σου “φτιάξουν” το καλοκαίρι!
Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή
Η κουβερτούρα
Στις συνταγές ζαχαροπλαστικής όταν αναφερόμαστε στη σοκολάτα εννοούμε ότι στα υλικά βλέπουμε την κουβερτούρα.
Αν θέλουμε να απολαύσουμε ένα πραγματικά νόστιμο γλυκό η κουβερτούρα θα πρέπει να μεταξύ 55% – 60% ή και περισσότερο, ανάλογα τη συνταγή.
Στην original συνταγή Stracciatella, η κουβερτούρα λιώνει στους 35ο-38ο C και προστίθεται στο παγωμένο μείγμα όπου παγώνει αμέσως και γίνεται πάλι κομμάτια.
Σε αυτή την εύκολη εκδοχή προτείνω να “σπάσεις” τη σοκολάτα και να προσθέσεις και νιφάδες σοκολάτας.
Αν θέλεις να δοκιμάσεις με λιωμένη κουβερτούρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μεταλλικό κάδο για την παρασκευή, τον οποίο θα αφήσεις στην κατάψυξη αρκετές ώρες.
Κατόπιν στο χτύπημα-προετοιμασία θα “παγώσει” το μείγμα και ρίχνοντας την λιωμένη κουβερτούρα -σε θερμοκρασία περιβάλλοντος- η σοκολάτα θα “σκληρύνει” και γίνουν “κομματάκια”.
Το ζαχαρούχο
Η γενικά ή ζάχαρη βοηθά να μην παγώνει το παγωτό.
Οπότε το ζαχαρούχο γάλα τόσο με τη ζάχαρη που περιέχει όσο και με τα λιπαρά, περίπου 8% – 9%, θα δώσει τέλεια υφή στο παγωτό.
Επίσης το ζαχαρούχο γάλα είναι πάντα εγγύηση ώστε να φτιάξεις πετυχημένο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή.
Το ζαχαρούχο θα φροντίσεις να είναι κρύο όπως και η κρέμα γάλακτος.
Η κρέμα γάλακτος
Η επιλογή μου είναι να χρησιμοποιώ ζωική κρέμα γάλακτος και όχι φυτική.
Καταλαβαίνω τα πλεονεκτήματα της φυτικής κρέμας σε ένα παγωτό είναι δελεαστικά αλλά επιμένω στη γνώμη μου.
Γενικά στην κουζίνα μου δεν χρησιμοποιώ κρέμα αλλά όταν το κάνω θέλω όλη τη γεύση της.
Χρησιμοποίησε όποια εσύ θέλεις 🙂
Τέλος, αν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τυρί μασκαρπόνε, το έχω δοκιμάσει και ήταν απίστευτο το αποτέλεσμα.
Η αναλογία είναι 2:1 μασκαρπόνε και πλήρες γάλα.
Το σερβίρισμα
Όπως όλα τα παγωτά έτσι και αυτό το αφήνουμε λίγα λεπτά εκτός ψυγείου.
Bουτάμε το scoop ή το κουτάλι που θα χρησιμοποιήσουμε σε καυτό νερό και το ξεπλένουμε – στο καυτό νερό- κάθε φορά που βγάζουμε μια μπάλα.
Αυτό είναι το πανεύκολο παγωτό με 3 υλικά και γεύση στρατσιατέλα (Stracciatella).
Τρώγεται εθιστικά, με κουτάλι, σε χωνάκια, περιχυμένο με ζεστή λιωμένη σοκολάτα ή απλά δοκίμασέ το πάνω από τα κλασικά σοκολατένια κέικ, μπράουνιζ, σουφλέ θα το λατρέψεις!
♡
Εύα
Εύκολο παγωτό στρατσιατέλα με 3 υλικά (Stracciatella)
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα
- 1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα (397 γρ.), κρύο
- 200 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μέτρια ακανόνιστα κομμάτια
- 100 γρ. νιφάδες κουβερτούρας
- 3 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
- Χωνάκια παγωτού
- Σιρόπι σοκολάτας
- Λιωμένη κουβερτούρα
Διαδικασία
- Στον κάδο του μίξερ μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
- Συνεχίζουμε την ανάδευση και προσθέτουμε, τη βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα.
- Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε τις κουβερτούρες και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ με καπάκι και καταψύχουμε για 5-6 ώρες.
- Σερβίρουμε το παγωτό σε χωνάκια και σε μπολ με σιρόπι σοκολάτας ή λιωμένη κουβερτούρα.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές για παγωτά
Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή!! εγώ τη δοκίμασα και έφτιαξα παγωτό σάντουτις με αυτά τα μπισκότα https://papadopoulou.gr/proion/petit-beurre/ και είναι τέλειο! Βέβαια το κακό είναι ότι τρώγεται και εύκολα οπότε τρώω περισσότερο χαχαχα
Να ρωτήσω παρακαλω, αντί για 3κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ποση βανιλινη μπορώ να βάλω ; Ευχαριστώ!
Καλησπέρα Πηνελόπη βάζεις μια κάψουλα βανιλλίνη.
Καλή επιτυχία!
Ε.