Σμυρναίικα σουτζουκάκια, ίσως η καλύτερη και πιο αγαπημένη συνταγή της Πολίτικης κουζίνας!
Τι ξεχωρίζει όμως τα σμυρναίικα σουτζουκάκια από οποιαδήποτε αντίστοιχη συνταγή.
Φυσικά τα μπαχαρικά, αν τα σουτζουκάκια δεν περιέχουν κύμινο και κανέλα, δεν είναι σουτζουκάκια σμυρναίικα!
Δοκιμάστε την τέλεια συνταγή και γευτείτε απίστευτα αφράτα και πεντανόστιμα σουτζουκάκια, με άρωμα Πόλης!
Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

By 25 Οκτωβρίου, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 4-5 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 40 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 55 mins
Σμυρναίικα σουτζουκάκια, ίσως η καλύτερη και πιο αγαπημένη συνταγή της …
Υλικά
- > Για τα Σουτζουκάκια
- 500 gr. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με αρνίσιο κιμά
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμιού
- 150 ml. κόκκινο κρασί
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- > Για την Σάλτσα
- 500 gr. ώριμες ντομάτες
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 250 ml. κόκκινο κρασί
- 1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 2-3 μοσχοκάρφια
- Ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- Αλεύρι για το τηγάνισμα
Οδηγίες
- Τα σουτζουκάκια
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα.
Αφαιρούμε την κόρα και μουλιάζουμε το ψωμί σε κόκκινο κρασί, αφού μαλακώσει το στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το πολτοποιημένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε 1 λεπτό. - Προσθέτουμε υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια ζυμώνουμε τον κιμά για τουλάχιστον 10 λεπτα!
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά. - Ζυμώνουμε και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε ελαφρά με το κόρν φλάουρ ή το αλεύρι.
- Η σάλτσα
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. - Σε πλάτια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, που θα χωρέσουν κατόπιν τα σουτζουκάκια, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο,
με το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κρασί, την ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και λιγότερο από 1 φλυτζάνι νερό, ανάλογα τα υγρά που έχουν βγάλει οι ντομάτες.
Βάζουμε την σάλτσα να σιγοβράζει. - Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε ελαιόλαδο, ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μέσα στην σάλτσα, που θα έχει πάρει βράση και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με πιλάφι ή πουρέ!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ελληνικη
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Ευκολο
AYTA TA smyrneika”I” Soutzoukakia , to KALLITERO MOU FAGHTO ! ANAMESA se TOSES ALLES LIHOUDIES !!!! Thank you for the Recipe !!!!!!
Eυχαριστώ πολύ Helen!!!
Εχω μια απορία για τη συνταγή. Στα υλικά για τα σουτζουκάκια δεν αναφέρει κρεμμύδι. (Μόνο στα υλικά της σάλτσας αναφέρεται το κρεμμύδι.) Κατόπιν στις οδηγίες “..Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το πολτοποιημένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε 1 λεπτό”. Χρειάζεται κρεμμύδι στον κιμά αν ναι και πόσο; Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση και τη συνταγή.
Διονύση καλησπέρα, κρεμμύδι έχει μόνο στην σάλτσα ενώ στον κιμά μόνο σκόρδο.
Καλή επιτυχία,
Ε.