Γλυκιά γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο

4K

Αυτή είναι η πέμπτη, κατά σειρά, γαλατόπιτα που φτιάχνω για το blog, η γλυκιά γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο αγαπήθηκε ήδη όσο και οι υπόλοιπες και ψήθηκε αρκετές φορές.

Διανύουμε την εβδομάδα της Τυρινής η οποία στο μυαλό και τις αναμνήσεις μου είναι συνυφασμένη με τη γιαγιά μου, τη Βασιλική.

Αλλά και τη μια και μοναδική αγαπημένη μου στολή για τις Απόκριες που μου είχε φτιάξει στο “χέρι” η θεία Ιουλία, από κόκκινη φόδρα, τούλι και πούλιες.

Για ένα περίεργο λόγο οι Απόκριες των παιδικών μου χρόνων είναι αξεπέραστες και έκτοτε έγιναν μια γιορτή που δε πολυσυμπαθώ.

Το μόνο “κομμάτι” τους που απολαμβάνω είναι αυτό μεταξύ Τσικνοπέμπτης και Τυρινής που η γιαγιά μου έψηνε συνέχεια την αγαπημένη μου γαλατόπιτα, τη θεσσαλική.

Η γιαγιά αγαπούσε πολύ τόσο την Τυρινή, όπου την έλεγε και Μακαρονού, ετσι λοιπόν εκτός από πίτες με γαλακτοκομικά έφτιαχνε συνέχεια ζυμαρικά και αυγά, κάτι που κάνω κι εγώ μέχρι σήμερα.

Την προηγούμενη της Τσικνοπέμπτης ετοίμασα δύο πίτες και όπως έκανε η γιαγιά μου τις πήγα στο κάλεσμα της Τσικνοπέμπτης.

Τη φανταστική ανοιχτή τυρόπιτα που μπορείς εδώ και την υπέροχη γλυκιά γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο την οποία βλέπεις και στο video παρακάτω.

Η διαφορά της γαλατόπιτας από την Πελοπόννησο με την αγαπημένη θεσσαλική γαλατόπιτα είναι το σιμιγδάλι, η κανελοζάχαρη στα φύλλα και η αντικατάσταση του βουτύρου από το ελαιόλαδο.

Τί να σου πω.. πραγματικά αν δεν ήμουν άρρηκτα συνδεδεμένη συναισθηματικά με τις αναμνήσεις μου θα έλεγα πως είναι η τέλεια γαλατόπιτα, που είναι δηλαδή..


Εύα



Συνταγή για γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο


Χρόνος προετοιμασίας: 15′
Χρόνος μαγειρέματος: 35′
Ποσότητα: 8 άτομα


Υλικά

Για την κρέμα

1000ml γάλα
120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
160 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κάψουλα βανιλλίνη
20ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα

Επιπλέον χρειαζόμαστε

6 φύλλα κρούστας
40ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Άλτις Καλαμάτα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
5 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη
1 αυγό

Εκτέλεση Συνταγής

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα ¾ από το γάλα να ζεσταθεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα 2 αυγά, προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και το υπόλοιπο γάλα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το γάλα το σιμιγδάλι και το μείγμα με τα αυγά.

Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα, αποσύρουμε και προσθέτουμε 20ml ελαιόλαδο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 5 κουταλιές της σούπας  ζάχαρη και την κανέλα.

Λαδώνουμε ένα ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο , ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.

Προσθέτουμε την κρέμα επάνω από το τελευταίο φύλλο, τυλίγουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Χτυπάμε το αυγό με λίγη κανελοζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 1 ώρα.

 

Γλυκιά γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο με ελαιόλαδο

-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χειροποίητα χωριάτικα φύλλα αντί για φύλλα κρούστας
-Χρησιμοποιηούμε είτε αγελαδινό είτε κατσικίσιο γάλα
-Μπορείς να κλείσεις τη γαλατόπιτα και με 4 φύλλα και να την κάνεις ένα απολαυστικό γαλακτομπούρεκο για το πασχαλινό τραπέζι.
Εδώ μπορείς να δεις όλες τις γαλατόπιτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close