Κεφτεδάκια, μια λέξη που κερδίζει τους πάντες! Ποια προτιμώ εγώ; Μάλλον όλα και από τα πιο αγαπημένα μου τα ψαροκεφτεδάκια συνδυασμένα με σαλάτα coleslaw και αγγουράκι τουρσί. Έλα να σου πω λοιπόν γιατί αυτά τα κεφτεδάκια από ψάρι (βλέπε μπακαλιάρος) είναι πεντανόστιμα!
Ο παστός μπακαλιάρος, φίλοι μου, είναι ένα ψάρι που πρωταγωνιστεί στην Ελληνική Κουζίνα μας δίνει από τα πιο νόστιμα πιάτα.
Θα σκεφτείς πως οι ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες φρέσκο ψάρι, όμως μην ξεχνάμε πως κάποτε δεν υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς και συντήρησης οπότε κυριάρχησε και έμεινε γνωστό ως «ψάρι του βουνού».
Βέβαια τα κεφτεδάκια, επίσης, είναι στις κορυφαίες επιλογές κάποιου που θα ερωτηθεί για το πιο αγαπημένο του φαγητό, όχι μόνο στην Ελληνική κουζίνα αλλά και παγκόσμια.
Οι αμέτρητες επιλογές και συνταγές για κεφτεδάκια κάθε είδους, από κρέας, όσπρια, λαχανικά, «απομεινάρια» ακόμη και από μπαγιάτικο ψωμί, όλα τους μοναδικά!
Ας θυμηθούμε μερικά από τα κεφτεδάκια που έχω παρουσιάσει στο μπλογκ, τί να πρωτοδιαλέξει κανείς.. Εδώ και εδώ θα βρεις πολλές συνταγές για κεφτεδάκια.
Και όπως ανέφερα, τα κεφτεδάκια από ψάρι είναι από τα πιο ωραία μαζί με τα κλασικά κοκκινιστά κεφτεδάκια, αρέσουν μέχρι και στα πιο δύσκολα παιδιά!
Και τί ταιριάζει περισσότερο με τα καυτά, τραγανά και «χρυσά» κεφτεδάκια από ψάρι εννοείται η λαχανοσαλάτα coleslaw και το αγγουράκι τουρσί!
Οι σαλάτες με λάχανο είναι η σαλάτα του χειμώνα, το λάχανο είναι στα καλύτερά του αυτή την εποχή, νόστιμο και αφράτο.
Η coleslaw είναι η σαλάτα που όσο μένει στο ψυγείο τόσο πιο υπέροχη γίνεται γι΄αυτό φτιάχνε πάντα διπλή ποσότητα!
Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Τα κεφτεδάκια από ψάρι
Η επιλογή του ψαριού είναι η βασικότερη λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά καθώς θέλουμε ένα ψάρι που θα είναι νόστιμο, «ψωμωμένο» και με λιγοστά κόκκαλα.
Ο παστός μπακαλιάρος είναι το ιδανικό, όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχα ψάρια, επίσης, σολομό και τόνο.
Επίσης να θυμάσαι πως το ψάρι θα το βράσουμε αλλά μπορούμε και να το ψήσουμε στον φούρνο.
Τα μυρωδικά τώρα, τα φρέσκα θα πρέπει να είναι λιγοστά, επέλεξε ανάμεσα σε άνηθο ή μαϊντανό ενώ τα αποξηραμένα επίσης είναι απαραίτητα προτιμώ θυμάρι που είναι πιο διακριτικό σε σχέση με τη ρίγανη.
Επίσης το ξύσμα λεμονιού αλλά και λίγα φύλλα μαντζουράνας ή δυόσμου ταιριάζουν γευστικά, όμως είναι προαιρετικά γιατί θέλουμε μόνο να αρωματίσουμε και να «νιώθουμε» τη γεύση του ψαριού.
Το «δέσιμο» του μείγματος θέλει σίγουρα ένα αυγό, ολόκληρο ή μόνο το ασπράδι του, η βρώμη (απορροφά περισσότερο τα υγρά) θα βοηθήσει μαζί με λίγο αλεύρι που την προτιμώ σε σχέση με το σκέτο αλεύρι.
Αν θες μπορεί να προσθέσεις λίγο baking powder ή σόδα για πιο αφράτο αποτέλεσμα.
Και για το τέλος σου αφήνω το πιο βασικό, η υγρασία του ψαριού θα καθορίσει πόσο βρώμη και αλεύρι θα προσθέσεις, εγώ σου δίνω την πιο πιθανή ποσότητα αλλά και πάλι θα το δεις στην πράξη.
Η σαλάτα coleslaw με αγγουράκι τουρσί
Το λάχανο πάντα λεπτοκομμένο, ελαφρά αλατισμένο το πιέζεις να μαραθεί, όμως το κάθε λάχανο χωριστά γιατί το μωβ «βάφει» τα πάντα.
Coleslaw χωρίς καρότο… και ξινόμηλο δε γίνεται! Το ξινόμηλο (πράσινο μήλο) δίνει μαγική γεύση και μια ιδιαίτερη φρεσκάδα!
Βάλε φρέσκα μυρωδικά, κόλιανδρο ή μαϊντανό, σέλερι και βέβαια φρέσκο κρεμμυδάκι, ολόκληρο.
Χωρίς μαγιονέζα δε θα φας coleslaw, επίσης η ποσότητα δεν είναι τραγικά πολλή γιατί αντικαθιστώ τη μισή με στραγγιστό γιαούρτι.
Το ραπανάκι είναι προαιρετικό άλλα το αγγουράκι τουρσί απαραίτητο, πάντα προτιμώ τον ανθό αγγουράκι τουρσί της ΕΔΕΜ, μικρός, τρυφερός και πεντανόστιμος δίνει το κάτι παραπάνω!
Καμία φορά αυτά τα κεφτεδάκια τα ραντίζω, καυτά, με λίγο λευκό βαλσαμικό ΕΔΕΜ τα τρώω με μαγιονέζα που προσθέτω ένα «βουνό» ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί, κι έτσι θεϊκά!
🤍
Εύα
Συνταγή για κεφτεδάκια από ψάρι με σαλάτα coleslaw και αγγουράκι τουρσί
Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές με ψάρι, Συνταγές για παιδιά, Σαλάτες, Comfort Food, Εύκολες συνταγές
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα
Υλικά
Για τη σαλάτα coleslaw
200 γρ. λάχανο
150 γρ. μωβ λάχανο
1 καρότο
1 ξινόμηλο
2-3 ραπανάκια, τριμμένα
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο
1 στικ σέλερι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
100 γρ. αγγουράκι τουρσί ΕΔΕΜ
80 γρ. μαγιονέζα
80 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1-2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι βαλσαμικό ΕΔΕΜ
Χυμό από ένα μοσχολέμονο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για τα κεφτεδάκια μπακαλιάρου
500 γρ. μπακαλιάρο παστό, ξαρμυρισμένο
2 κουταλιές της σούπας άνηθο
1 κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια μαντζουράνα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ασπράδι
30 γρ. βρώμη
40 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Η σαλάτα coleslaw
Ψιλοκόβουμε τα λάχανα σε ξεχωριστά μπολ, τα αλατίζουμε και πιέζουμε με τα χέρια μας να “μαραθούν” ελαφρά.
Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά και τα αγγουράκια τουρσί, τρίβουμε το καρότο, τα ραπανάκια και το ξινόμηλο στο ρεντέ.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά, προσθέτουμε το ξύδι και αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε τη σαλάτα 10’ να μαριναριστεί.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και κρατάμε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε.
Τα κεφτεδάκια μπακαλιάρου
Βράζουμε τον μπακαλιάρο με λίγο νερό για 10′, τον βάζουμε να στραγγίσει και τον ξεψαχνίζουμε αφαιρώντας τα κόκαλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη 10’ και πλάθουμε κεφτεδάκια.
Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα τα ζεστά κεφτεδάκια με τη coleslaw και επιπλέον αγγουράκια τουρσί!
-Ο μπακαλιάρος μπορεί να βράσει και σε ζωμό λαχανικών
-Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα για τα κεφτεδάκια 1-2 αντζούγιες πολτοποιημένες
-Μπορούμε να προσθέσουμε στα κεφτεδάκια λίγο μείγμα κάρυ
-Ο μπακαλιάρος μπορεί να είναι φρέσκος ή παστός