Βρισκόμαστε στην “καρδιά” του χειμώνα και κάθε είδους comfort food είναι ευπρόσδεκτο στο πιάτο μας, προτείνω να δοκιμάσεις τις απίθανες ουγγρικές πατάτες με πάπρικα και κύμινο!
Η Ουγγαρία είναι μια χώρα που το κρύο είναι χαρακτηριστικό της γνώρισμα, όπως βέβαια και η ονειρική Βουδαπέστη.
Η Βουδαπέστη είχε μπει στο “πρόγραμμα” για τα φετινά μας Χριστούγεννα.
Για την ακρίβεια στο μυαλό μας είχαμε οργανώσει ένα roadtrip με προορισμό την Τσεχία και τις γειτονικές σε αυτή χώρες.
Είχα μελετήσει και “λιγουρευτεί” τη φανταστική ουγγρική κουζίνα, με τα πικάντικα παραδοσιακά φαγητά αλλά τα και συναρπαστικά γλυκά!
Ονειρευόμουν ένα καυτό γκούλας ή μια πλούσια μερίδα μαγειρευτό με γλυκιά πάπρικα και nokedli, τα τοπικά τους ζυμαρικά, και τους λαχανοντομάδες.
Σκεφτόμουν τα Lángos, τις καμινάδες, την Dobos Torte, αλλαντικά, τυριά και άλλα πολλά!
Τα σχέδια “ναυάγησαν” λόγω Covid και έμεινα με τη χαρά αλλά ξερείς τι;
Ευτυχώς μπορώ να μαγειρεύω ουγγρικές συνταγές και να πάρω μια γεύση από την ιδιαίτερη κουζίνα τους, μέχρι να πάω!
Οι πατάτες με γλυκιά πάπρικα, κύμινο και πίκλες κάτι σαν τις δικές μας πατάτες γιαχνί αλλά πιο “παιχνιδιάρικες” σε γεύση λόγω μπαχαρικών.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
Ας ξεκινήσουμε με την γλυκιά πάπρικα.
Συχνά προσπερνάμε το θέμα τον μπαχαρικών στις συνταγές, όπως έχω πει, δεν υπάρχει χειρότερο από τα πολυκαιρισμένα μπαχαρικά.
Οπότε δώσε βάση η πάπρικα να είναι μυρωδάτη με “καθαρή” γεύση γιατί η πάπρικα είναι βασικό συστατικό.
Όταν έρθει η στιγμή να προσθέσουμε την πάπρικα η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή γιατί αν “καεί” θα πικρίσει.
Το ίδιο ισχύει και για το κύμινο, αν έχεις σποράκια άγριο κύμινο ακόμη καλύτερα!
Οι πατάτες
Ναι, πατάτες baby ή μικρές γιατί σε τέτοιου είδους φαγητά θεωρώ πως είναι ιδανικές γιατί δεν θα “σπάσουν”.
Χρησιμοποίησε τις ωραιότατες πατάτες Νευροκοπίου, βρες τις πιο μικρές και βάλε τις ολόκληρες.
Ενώ λατρεύω τις κοκκινιστές πατάτες δεν αγαπώ όταν σπάνε και γίνονται “κομματάκια” μέσα στη σάλτσα.
Η σάλτσα
Αν φτιάξεις το φαγητό σε εποχή που υπάρχει ακόμη η φρέσκια -νόστιμη- ντομάτα χρησιμοποιείς αυτή αλλιώς οι ψιλοκομμένες ντομάτες είναι ιδανικές.
Σε αυτό το φαγητό δεν προτείνω σάλτσα ντομάτας ή πελτέ σκέτο.
Το πόσο “ζουμερό” θα κάνεις το φαγητό είναι θέμα γούστου, μπορείς να το κάνεις σαν “σούπα” ή όπως το έκανα εγώ.
Σε κάθε περίπτωση θέλουμε σάλτσα στο πιάτο.
Οι πίκλες αγγουριού και το στραγγιστό γιαούρτι, στο σερβίρισμα, το ‘ανεβάζουν” πολλά επίπεδα νοστιμιάς!
Τέλος να σημειώσω ότι οι Ούγγροι φτιάχνουν κυρίως την εκδοχή με το παραδοσιακό τους λουκάνικο, οπότε αν θες μπορείς να προσθέσεις και λουκάνικο.
Δοκίμασε κι εσύ την Ουγγαρία, θα την υπερευχαριστηθείς!
Καλό μήνα αγαπημένοι φίλοι, τον Φεβρουάριο στο blog θα έχουμε πολλά μαγειρευτά, συνταγές με ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και φυσικά πίτες.
Και βέβαια συνταγές με τα φρέσκα υλικά του μήνα!
♡
Εύα
Συνταγή για ουγγρικές πατάτες με γλυκιά πάπρικα και κύμινο (Paprikas Krumpli)
Κατηγορία Συνταγής: Συνταγές με πατάτες, Λαχανικά, Comfort Food, Ethnic Food, Ουγγρική Κουζίνα, Vegan συνταγές, Εύκολες συνταγές, Το καθημερινό τραπέζι
Χρόνος Προετοιμασίας: 10′
Xρόνος Μαγειρέματος: 40′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Άτομα: 4
Υλικά
1000 πατάτες baby
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά Φλωρίνης
10 αγγουράκια πίκλες
400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες σε χυμό ντομάτας
2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
½ κ.γ. κύμινο τριμμένο ή σπόρους άγριο κύμινο
200ml ζεστό λαχανικών
40ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Για το σερβίρισμα
Φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
Γιαούρτι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και την πιπεριά.
Σε μια πλασοτέ – ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πατάτες.
Χαμηλώνουμε εντελώς τη θερμοκρασία ώστε να μην «καεί» η πάπρικα, την προσθέτουμε και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την πιπεριά, τα σκόρδα, τις πίκλες, τη ντομάτα, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι, το ζωμό και 300ml ζεστό νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε τις πατάτες με ψιλοκομμένο μαϊντανό και γιαούρτι ή λίγο καυτερό πιπέρι.
Σημειώσεις:
Εδώ μπορείς να δεις περισσότερες συνταγές με πατάτες