Τους “αγωνιστικούς” μου χαιρετισμούς σε όλες τις μαμάδες, τους μπαμπάδες, γιαγιάδες και γενικά σε όλους που πρέπει να παραμείνουν με παιδιά για τις επόμενες εβδομάδες, συνταγή λοιπόν για τυρόπιτα ή πατσαβουρόπιτα με γιαούρτι, φέτα και κεφαλογραβιέρα θα σας φανεί “χρήσιμη”!
Για πείτε πώς τα περνάτε αυτές τις δύσκολες μέρες; Εγκλεισμός και αγωνία για τις εξελίξεις, σωστά; Και λίγη “τρέλα”..
Σίγουρα ο κοροναϊός έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και το “κλείσιμο” των σχολείο είναι το λιγότερο, το δυσκολότερο είναι ότι ΠΡΕΠΕΙ να παραμένουν σπίτι και σαφώς όλα τα υπόλοιπα.
Από το πρωί λοιπόν ακούω ραδιόφωνο, ακούω για την άδεια ειδικού σκοπού, για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και “σιγοκλαίω” αφού εμείς οι γονείς “ελεύθεροι επαγγελματίες” θα πρέπει να “βολευτούμε” προφανώς με το μάννα εξ΄ουρανού.
Τέλος πάντων, αυτά, είπαμε είναι το λιγότερο σημασία έχει αυτή τη στιγμή κοροναϊός να μην εξαπλωθεί πεισσότερο, ας αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με υπευθυνότητα.
Τα παιδιά λοιπόν σπίτι.. αυτό σημαίνει περισσότερα μαγειρέματα αλλά και μια ευκαιρία να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά, σύχνα παραπονιόμαστε για την έλλειψη χρόνου, να η ευκαιρία!
Και στ΄αλήθεια αυτή η εύκολη τυρόπιτα – πατσαβουρόπιτα όχι μόνο ανήκει στην κατηγορία κατάλληλες συνταγές για παιδιά αλλά είναι ιδανική για να μαγειρέψετε όλοι μαζί.
Η τυρόπιτα αυτή περιέχει ό,τι και κάθε άλλη τυρόπιτα γάλα, αυγά, τυρί φέτα, όμως το γιαούρτι θα της δώσει ωραία, κρεμώδη υφή και η κεφαλογραβιέρα θα την κάνει πιο cheesy!
Τη διαφορά σε αυτή την τυρόπιτα θα τη καταλάβεις μόλις τη δοκιμάσεις.
Απλά είναι θαυμάσια χάρη στον τρόπο που φτιάχνεται, δηλαδή με τη μέθοδο “πατσαβουρόπιτα”, αφράτη, ζουμερή και πραγματικά ανάλαφρη.
Δύο εβδομάδες, μπορείς να τη φτιάχνεις ξανά και ξανά με κάθε πιθανή παραλλαγή, βέβαια εδώ μπορείς να βρεις και άλλες αγαπημένες συνταγές των παιδιών!
Τέλος, θυμήσου να βάλεις τη συνταγή αυτής της τυρόπιτα στη λίστα με τις συνταγές για το Πάσχα γιατί πάντα, μια τυρόπιτα είναι απαραίτητη στο Πασχαλινό τραπέζι!
Μέχρι την επόμενη συνταγή,
την αγάπη μου,
Εύα
Συνταγή για τυρόπιτα-πατσαβουρόπιτα
Κατηγορία Συνταγής: Ελληνική Κουζίνα, Συνταγές για το Πάσχα, Συνταγές για παιδιά, Σνακς, Πρωινό-Brunch, Γαλακτοκομικά, Πίτες
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 12 μερίδες
Υλικά
10 φύλλα κρούστας
250 γρ. φέτα σκληρή
200 γρ. κεφαλοβραβιέρα
250 γρ. γιαούρτι
300ml γάλα
3 αυγά
30ml ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα 6 φύλλα κρούστας σε μικρά κομμάτια (σαν χαρτοπόλεμο) και τα αφήνουμε χωρίς να τα σκεπάσουμε ώστε να ξεραθούν.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι.
Προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη, την κεφαλογραβιέρα τριμμένη, το μοσχοκάρυδο, το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύοντας προσθέτουμε τα φύλλα ώστε να βραχούν και αφήνουμε το μείγμα για 20′ στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C, λαδώνουμε ένα ταψί 30 εκ. περίπου και στρώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα.
Προσθέτουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα μικρό κόθρο.
Ψήνουμε την τυρόπιτα στους 180ο C, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και στις αντιστάσεις για 60′.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Χρησιμοποιούμε σκληρή φέτα, αν είναι πολύ αλμυρή είμαστε προσεκτικοί με το αλάτι
– Εκτός από κεφαλογραβιέρα μπορούμε να προσθέσουμε γραβιέρα, κίτρινα τυριά, ανθότυρο
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρόβειο ή στραγγιστό γιαούρτι ή και κατσικίσιο γάλα
– Η τυρόπιτα – πατσαβουρόπιτα μπορεί να εμπλουτιστεί με αλλαντικά, ελιές, πιπεριά, λιαστή ντομάτα
– Αντί για μοσχοκάρυδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρίγανη, θυμάρι, πράσο, άνηθο ή κρεμμυδάκια φρέσκα
– Δείτε εδώ και άλλες συνταγές για τυρόπιτα