H φοκάτσια είναι μια Ιταλική παραδοσιακή συνταγή λεπτού ψωμιού με μυρωδικά!
Τρώγεται σαν ψωμί σκέτο, μιας και είναι πεντανόστιμο αλλά μπορεί να σερβίριστεί και με τυρί, λαχανικά, αλλαντικά ή σαν εναλλακτική πίτσα, με άψητα όμως τα υλικά που θα επιλέξουμε να την συνοδεύσουμε!
Φοκάτσια - Focaccia
By 17 Μαΐου, 2012
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 8 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 1 hr 15 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 25 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 40 mins
Υλικά
- 300 gr. αλεύρι σκληρό
- 220 ml. νερό χλιαρό
- 4 gr. μαγιά ξερή
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Δενδρολίβανο
- Θυμάρι
Οδηγίες
- Σε ενα μπώλ βάζετε το αλεύρι κάνετε ένα άνοιγμα και προσθέτε την μαγιά και την ζάχαρη.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, ελαστική που δεν θα κολλάει στα χέρια.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το θυμάρι και το δενδρολίβανο.
Ζυμώνουμε ελαφρά να απορροφηθεί το ελαιόλαδο από την ζύμη. - Σκεπάζουμε την ζύμη με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό σημείο. Μετά την 1 ώρα η ζύμη είναι έτοιμη!
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ζυμώνουμε πολύ ελαφρά. - Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 32 εκατοστών.
Τοποθετούμε μέσα την ζυμη και την ανοίγουμε, πατώντας την με τις παλάμες.
Θέλουμε η ζύμη να είναι πολύ λεπτή.
Με τα δάχτυλά μας πατάμε την ζύμη δημιουργώντας βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια.
Χτυπάμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και νερό να γίνουν σαν γαλάκτωμα και αλείφουμε την επιφάνεια. - Ψήνουμε, αμέσως, για 25-30 λεπτά στους 180°C Κελσίου.
Τρώγεται ζεστή ή κρύα!
Αυτή θα βαρεθούν να την βλέπουν εδώ μέσα με όλες τις τυχόν παραλλαγές..χιχιιχ!!! Τέλεια Ευάκο!
τέλεια!!!
Ευχαριστώ κορίτσια μου!!!!
Σας φιλώ γλυκά γλυκά~!
Εύα μου τέλεια είναι, την έχω κάνει και εγώ και μου άρεσε πολύ!!!
Πολλά φιλιά!!!
Κι’ εγώ με φετούλα και ντομάτα την συνδάσα αυτή που έφτιαξα πρόσφατα. Το απόλυτο must για μένα όταν το ψωμάκι είναι φρέσκο! Χαιρετισμούς πολλούς.
Πολύ καλή συνταγή και δέχεται και πολλές παρήγες !!!
Συμφωνώ απόλυτα!!
Είναι πανεύκολη στην εκτέλεση και συνδιάζεται με τα πάντα!!
Καλημέρα!
Να ρωτησω κατι ? Αντι για δενδρολιβανο και θυμαρι μπορω να βαλω ριγανη ?
Φυσικά!!!
Καλή επιτυχία!