Τουρλού με φασόλια

976

Ελληνικό καλοκαίρι “στο πιάτο”, μεταξύ άλλων, είναι ένα καλομαγειρεμένο και μελωμένο τουρλού στην κατσαρόλα!  Λογής-λογής λαχανικά που λιώνουν στο στόμα, λίγη φέτα στο πλάι και ολόφρεσκο ψωμί, όμως η σημερινή συνταγή για τουρλού, θέλει και μια χούφτα φασόλια!

Τουρλού,  μαγεριά, σουφικό, σοφαγάδα και συμπεθεριό αλλά όχι μπριαμ, μπορεί να μοιάζουν όμως το μπριαμ είναι φαγητό φούρνου, ενώ το τουρλού μαγειρεύεται στην κατσαρόλα..

Και ναι, μπορεί να μοιάζουν αλλά υπάρχει διαφορά, βέβαια το θέμα σήμερα δεν είναι η ανάλυση των δύο σπουδαίων ελληνικών καλοκαιρινών φαγητών γι΄αυτό πάμε στα βασικά.

Το τουρλού μπορεί να “υποδηλώνει” τρόπον τινά μια κατάσταση ανακατωσούρας αλλά θέλει τον τρόπο του.

Ό,τι είναι εύκολο και απλό δεν σημαίνει πως δεν θέλει και τη “φροντίδα” του, “μαγικά” δεν μαγειρεύεται και δε νοστιμεύεται τίποτα 🙂

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Πως θα φτιάξεις το τουρλού σε 3 απλά βήματα

1. Το λατρεμένο τουρλού, το φαγητό του καλοκαιριού “φωνάζει” άνοιξε το ψυγείο και τα ντουλάπια, βάλε στην κατσαρόλα ό,τι έχεις!

2. Κόψε τα λαχανικά σου σωστά και τρίψε τις ντομάτες

3. Μαγείρεψε σε μέτρια χαμηλή φωτιά και δυνάμωσε λίγο πριν αποσύρεις

Το τελικό αποτέλεσμα είναι λαχανικά μελωμένα που δεν έχουν διαλυθεί και κόκκινο σαλτσο-λαδάκι στο πιάτο!

Τα λαχανικά

Κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες, πατάτες, κρεμμύδια, φασολάκια τρυφερά, καρότα και όσο “προχωράει” το καλοκαίρι μπάμιες και καλαμπόκι.

Δεν έχει σημασία τι από όλα αυτά θα συνδυάσεις, είπαμε όσα έχουμε στο ψυγείο μας, σημασία έχει να τα κόψεις όλα με τέτοιο τρόπο ώστε να μαγειρευτούν σωστά.

Λίγο πολύ όλα τα παραπάνω λαχανικά χρειάζονται σχεδόν τον ίδιο χρόνο για να μαγειρευτούν.

Οι ντομάτες και η σάλτσα

Φρέσκες ντομάτες -ENNOEITAI- και μάλιστα σε 2 “υφές” που θα έλεγαν και στο master chef.. χοντροκομμένες, να τις γεύεσαι μαγειρεμένες και τριμμένες στον ρεντέ να τις απολαμβάνεις στις “βουτιές” στη σάλτσα.

Ο πελτές δεν είναι απαραίτητος, εκτός και αν οι ντομάτες που έχεις έχουν “καμία” γεύση, τότε ενίσχυσε με 1 κ.γ. τοματοπελτέ για γεύση.

Τα μυρωδικά και μπαχαρικά

Η δική μου γνώμη είναι ότι, ειδικά στη συνταγή με τα φασόλια, ταιριάζει εξαιρετικά ο αποξηραμένος βασιλικός, στο μαγείρεμα, ο φρέσκος στο σερβίρισμα, το θυμάρι και βέβαια το μπούκοβο.

Πρώτη φορά δοκίμασα το σέλινο και ήταν πολύ ταιριαστό.

Η μαμά μου βάζει ένα μικρό ξυλάκι κανέλα, αγαπώ τον συνδυασμό, θυμίζει λίγο κοκκινιστό.

Η γιαγιά μου έβαζε ρίγανη και μαϊντανό, οι απόψεις διίστανται..

Το τουρλού αλλιώς

Στο τουρλού δε “χωράνε” μόνο λαχανικά γι΄αυτό κι εγώ έβαλα φασόλια λευκά και έγινε μούρλια!

Τα βουτυράτα φασόλια, και αργότερα οι χάντρες φυσικά, ταιριάζουν τόοοοσο πολύ!

Κλείνοντας θα σου υπενθυμίσω πως κατά τόπους σε όλη την Ελλάδα, στο τουρλού προσθέτουν: πλιγούρι, χοντρό, σαλιγκάρια, χόρτα, σπανάκι ή και αυγά, γεύσεις μεγαλείο αγαπημένοι μου!

Το καλοκαίρι μόλις έφτασε.. προλαβαίνεις να τα δοκιμάσεις το τουρλού με τα όλα του!


Εύα

Τουρλού με φασόλια στην κατσαρόλα, καλοκαιρινές συνταγές με λαχανικά

Τουρλού με φασόλια στην κατσαρόλα

Καλοκαίρι χωρίς μπριαμ και τουρλού δεν γίνεται! Μελωμένα λαχανικά εποχής στην κατσαρόλα, φρέσκια ντομάτα, αν βάλετε, δε, και μια χούφτα φασόλια θα με θυμηθείτε!
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 15 mins
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 40 mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Κυρίως Πιατό
ΜΕΡΙΔΕΣ 4

ΥΛΙΚΑ
  

  • 200 γρ. χάντρες , ή λευκά φασόλια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κολοκυθάκια, κομμένα σε τέταρτα
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε τέταρτα
  • 4 πιπεριές, χοντροκομμένες
  • 1 καρότο, χοντροκομμένο
  • 4 ντομάτες, χοντροκομμένες
  • 1 κ.σ. σέλινο, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 400 γρ. φρέσκια σάλτσα ντομάτας
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 

  • Αν χρησιμοποιούμε λευκά φασόλια τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και τα σουρώνουμε.
  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες για 2’.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και σοτάρουμε για 2’.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πιπεριές, τα φασόλια, το σέλινο τα οποία σοτάρουμε για 4-5’.
  • Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, τη σάλτσα ντομάτας, 300 γρ. ζεστό νερό, το θυμάρι, τον βασιλικό, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
  • Μαγειρεύουμε το φαγητό για 40’ σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον νερό.
  • Τέλος, 5' πριν αποσύρουμε το τουρλού δυναμώνουμε τη φωτιά να μελώσει.
  • Σερβίρουμε το τουρλού με φέτα και μπούκοβο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

- Αν χρησιμοποιούμε λευκά φασόλια φροντίζουμε να τα έχουμε μουλιάσει αποβραδίς ώστε να μαγειρευτούν ευκολότερα
- Στο τουρλού χρησιμοποιούμε όποια λαχανικά θέλουμε και διαθέτει το ψυγείο μας

Τουρλού με φασόλια στην κατσαρόλα, καλοκαιρινές συνταγές με λαχανικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close