Μπροστά σε ένα ζεστό, πικάντικο και μοσχομυριστό κάρυ με αρωματικό μπασμάτι πραγματικά δεν μπορώ να αντισταθώ! Η σημερινή συνταγή για κάρυ παρουσιάζει το πιο υπέροχο veggie curry που έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα, με ρεβύθια και Μακεδονικό Ταχίνι!
Η βαθιά νόστιμη γεύση αυτού του φαγητού με κέρδισε από την πρώτη φορά. Το είχα πρωτοδοκιμάσει σε ένα μικρό ινδικό εστιατόριο, πάλι στην veggie εκδοχή του.
Από τότε ενθουσιάστηκα τόσο, που ήθελα να το δοκιμάσω κι εγώ στο σπίτι!
Μέσα από αρκετές δοκιμές, κατάλαβα πως το καλύτερο κάρυ το φτιάχνεις είτε με μια καλή, έτοιμη πάστα κάρυ – που προσωπικά την ενισχύω με σπιτικό garam masala και κουρκουμά – ή με μείγμα μπαχαρικών κάρυ.
Το συγκεκριμένο περιέχει πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους μπαχαρικά και θέλει ιδιαίτερη προσοχή:
πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας και να μην είναι ταγγισμένο, καθώς η χαρακτηριστική δυνατή γεύση και τα αρώματά του πρέπει να αναδεικνύουν «φρεσκάδα».
Λέγεται πως στην Ινδία κάθε «σπίτι» έχει τη δική του συνταγή για κάρυ αλλά και στην αγορά βρίσκουμε αντίστοιχα πιάτα διαφορετικής έντασης.
Οι συνταγές για κάρυ έχουν πάντα ένα κοινό χαρακτηριστικό: την υφή, η οποία πρέπει να είναι πηχτή και τέλεια δεμένη, γι΄ αυτό και η κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι ή η κρέμα καρύδας είναι απαραίτητα συστατικά.
Υπάρχει όμως ένα ακόμη συστατικό που μπορεί να δώσει σε ένα veggie curry την πιο ωραία υφή και γεύση: το Μακεδονικό Tαχίνι, που με την πλούσια υφή «δένει» τέλεια την σάλτσα και «πάει» ένα βήμα παραπάνω τη νοστιμιά του πιάτου, χάρη στην umami γεύση που «βγάζει» το ψημένο σουσάμι!
Το κάρυ με ρεβύθια και Μακεδονικό Ταχίνι είναι συγκλονιστικό και δεν υπάρχει περίπτωση να μη «γοητεύσει» και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο, ειδικά την περίοδο της Σαρακοστής.
Επίσης το veggie curry μπορεί να μαγειρευτεί και με άλλα όσπρια ή λαχανικά οπότε μπορείς να το μαγειρέψεις ξανά και ξανά!
Σερβίρεται καυτό πάντα μαζί με «σωστά» βρασμένο ρύζι μπασμάτι, μπόλικο φρέσκο κόλιανδρο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μια φέτα μοσχολέμονο.
Η νοστιμιά του φαγητού αυτού πραγματικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Δοκίμασέ το και θα το διαπιστώσεις – το υπόσχομαι!
Κάρυ με ρεβύθια και Μακεδονικό Ταχίνι
Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα
Υλικά
200 γρ. ρεβύθια
1 καυτερή πράσινη πιπεριά
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
50 γρ. πάστα κάρυ
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ σκόνη
20 ml Παρθένο Σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
300 ml κρέμα καρύδας
20 γρ. ινδοκάρυδο
500 ml καυτό ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Για το σερβίρισμα
Ρύζι μπασμάτι
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Φρέσκο κόλιανδρο
Εκτέλεση Συνταγής
1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια για 8 ώρες, καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ.Την επομένη, τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
2. Στο πολυμηχάνημα, πολτοποιούμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, ενώ στο τρίφτη τρίβουμε το τζίντζερ. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το Παρθένο Σησαμέλαιο και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ρεβύθια, τα μπαχαρικά, την πάστα κάρυ, το Μακεδονικό Ταχίνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό, δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε όσο αλάτι επιθυμούμε.
3. Μαγειρεύουμε το κάρυ για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και την πιπεριά ψιλοκομμένη, σιγοβράζουμε περίπου για 20 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα χυλωμένο κάρυ και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε το κάρυ με μπασμάτι, φρέσκο κόλιανδρο, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και μια φέτα λάιμ.
Σημειώσεις για τη συνταγή
Μπορούμε να φτιάξουμε το vegan curry και με άλλα όσπρια και λαχανικά όπως φασόλια, μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδι, γλυκοπατάτες, μπρόκολο κ.α.
Πολύ ωραία βγήκαν τα ρεβϋθια,την έκανα ακριβώς την συνταγή χωρις το ινδοκάρυδο και αξιζε τον κόπο!!Μπράβο
Όντως αξίζει τον κόπο γιατί είναι κάτι διαφορετικό σε γεύση, ευχαριστώ!